Főoldal > Utazás > Úti cél az egészség

Úti cél az egészség

fürdőgyógyfürdőgyógyvízszállásutazás
0

Írta: and

Magyarországot méltán nevezik a gyógyvizek hazájának. Fürdőkultúránk már több

Magyarországot méltán nevezik a gyógyvizek hazájának. Fürdőkultúránk már több mint 2000 éves múltra tekint vissza. Már a rómaiak is felfedezték, sőt használták is ezeket a gyógyforrásokat, melyek ma is emberek millióinak gyújtanak gyógyulást, regenerálódást. Ismerd meg a leghatékonyabb és legszebb gyógyfürdőinket!

Egerszalók

Az egerszalóki termálkút Heves megyében, a Déli-Bükk és a Mátra között, Egerszalók és Demjén közigazgatási határán húzódó Maklány-völgyben található. A véletlen folytán találtak rá erre a kincsre 1961-ben. Eredetileg kőolaj és földgáz után kutatva végeztek fúrásokat, de keresett ásványok helyett termálvizet találtak, azóta folyik végig a 69°C-os, ásványi anyagokban igen gazdag hévíz a domboldalon. Mára már olyan tájképet meghatározó elemmé vált az egerszalóki mésztufa domb, amely egyedülálló Közép-Európában. A kiváló minőségű kalcium-magnézium hidrogén-karbonátos gyógyvíz tökéletes felfrissülést, regenerálódást kínál az ide látogató vendégeknek.

Sárvár

A környék igazi vonzereje a kétféle gyógyvíz: 1200 méteres mélységből 43°C-os, 2000 méterről magas sótartalmú 83°C-os gyógyvíz tör fel. A sárvári termálkristály egyedülállóan különleges, melyet fürdősóként otthon is lehet használni, de mégiscsak Sárváron az igazi. A sós kádfürdő hatékonyan alkalmazható egyes mozgásszervi, nőgyógyászati és bőrgyógyászati megbetegedések esetén. Kedvező hatású elhúzódó alhasi fájdalmak, összenövéssel járó, gyulladásos nőgyógyászati betegségek kezelésében, de a meddőség egyes eseteiben is. A sárvári fürdő egyedülálló szolgáltatása a sóbarlang, a sóskamrakezelés, mely csökkenti a légúti gyulladásokat. A speciális mikroklímával jól gyógyíthatók a krónikus légzőszervi gyulladások és az asztma is.

Harkány

A Harkányi Gyógy-és Strandfürdő közel 200 éves múltra tekinthet vissza. 1823 óta vannak írásos emlékeink a Harkányi gyógyvíz jótéteményeiről. Harkányban  a mozgásszervi-, ízületi betegségek megelőzésében, gyógyításában, csontritkulás, krónikus nőgyógyászati gyulladások, valamint a nyirokkeringés zavarainak javításában lehet nagyon szép eredményeket elérni. De a harkányi gyógyvízzel jól gyógyul a pikkelysömör (psoriasis) is.

gyogyfurdo2.jpg ()

Hévíz

A hévízi gyógytó a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termáltava, mely testet és lelket egyaránt felüdíti. A mai értelemben vett klasszikus hévízi kúra is több mint 200 éves múltra tekint vissza. A 4,4 hektáros nagyságú, 38 méter forrásmélységű tavat kén-, rádium-, és ásványanyag tartalmú forrás táplálja, mely bőséges vízhozamának köszönhetően a víz 48 órán belül teljesen kicserélődik. A hévízi tó vize egyenlő mértékben gazdag oldott és gáznemű anyagokban, egyesítve a szénsavas, a kénes, a kálcium, magnézium, hidrogén-karbonátos és enyhén radioaktív gyógyvizek kedvező tulajdonságait. A gyógyvíz és gyógyiszap a komplex fizikoterápiás kezelésekkel együtt valamennyi reumatikus- és mozgásszervi betegség kezelésére alkalmas. A hévízi tó jótékony hatását ivókúra keretében is kifejtheti, így a gyomor- és emésztési bántalmak kezelésére is alkalmas. A víz hőmérséklete télen is eléri a 23-25 °C-t.

Hajdúszoboszló

Az igazi fürdőváros. Hajdúszoboszló élete 1925. október 26-án változott meg, amikor is egy kutatófúrás során olaj vagy gáz helyett termálvíz tört fel 1091 méter mélységből. A környékbeliek rendszeresen zarándokoltak a forráshoz, melynek furcsa illatú (kénes és jódos) vize nem csak melegítésre volt alkalmas (73 °C), hanem mindenféle ízületi bántalmakban szenvedő, derékfájós embereknek is csodás megkönnyebbülést okozott, és okoz a mai napig. A gyógyvíz megalapozta a város jövőjét, egész évben várja a gyógyulni és pihenni vágyókat.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X