Főoldal > EGÉSZSÉG > Jógával a hátfájás ellen

Jógával a hátfájás ellen

fogyókúrajógamozgáswellness
0

Írta:

1. Kobra póz (Bhudzsangászana) Helyezkedj el hasonfekvésben, zárt lábakkal. Az álladat tedd le a talajra, a tenyereidet pedig a vállaid alá. Belégzésre emeld el a törzsedet a talajtól, közben feszítsd meg a hátizmokat és a farizmaidat. Lassan nyújtsd ki a könyöködet. Csak addig emelkedj fel, hogy a köldököd a talajon maradjon. A tenyereiddel óvatosan lépegess […]

1. Kobra póz (Bhudzsangászana)

0002294_3.jpg ()

Helyezkedj el hasonfekvésben, zárt lábakkal. Az álladat tedd le a talajra, a tenyereidet pedig a vállaid alá. Belégzésre emeld el a törzsedet a talajtól, közben feszítsd meg a hátizmokat és a farizmaidat. Lassan nyújtsd ki a könyöködet. Csak addig emelkedj fel, hogy a köldököd a talajon maradjon. A tenyereiddel óvatosan lépegess előre addig, amíg a karodat stabilan nyújtva tudod tartani. Először fél percig tartsd ki a pózt, majd fokozatosan növeld az időt akár öt percre.

Gyógyító hatása:
Rendszeres gyakorlásával megelőzhető a vesekövesség. Pozitívan hat az idegrendszerre, erősíti a hátizmok mélyen fekvő rétegét. Megakadályozza a rossz tartásból eredő betegségek kialakulását.

2. Láb-kéz tartás (Pádahasztászana)

0002294_2.jpg ()

Állj egyenesen, csípőszéles terpeszben. Kulcsold össze az ujjaidat hátul a derekad mögött, a válladat húzd hátra. Kilégzésre egyenes háttal döntsd előre a törzsedet, majd amikor vízszintesbe kerül, hajolj mélyre. Lógasd lefelé a fejedet és a törzsedet. Lazítsd el a vállad, és engedd a karodat a fejed fölé emelkedni. Fél perccel kezdj, majd egyre hosszabb ideig maradj a pózban.

Gyógyító hatása:
Megelőzi, illetve segít helyreállítani a belek, a gyomor, a máj, a vese és a lép működési zavarait. Javítja a húgyutak és a nemi szervek vérellátását, ezzel segíti működésüket. A fejbe áramló vér serkenti az agysejteket, fiatalítja az arcbőrt, megszünteti a ráncokat. Frissíti, rugalmassá teszi a gerincet, erősíti a törzs izmait.

3. Teve póz (Ustrászana)

0002294_1.jpg ()

Helyezkedj térdelőállásban, a térdedet és a bokádat nyisd terpeszbe. Tedd csípőre a kezed, told előre a csípőd, a fejedet engedd hátra, és hajolj egyre lejjebb. Amikor már nem tudsz mélyebbre hajolni, támaszkodj a tenyereddel a bokádra. A fejedet csak ekkor engedd teljesen hátra. Folyamatosan told előre a csípődet és felfelé a mellkasod. Tíz másodperccel kezdj, fokozatosan növeld az időt egy percre.

Gyógyító hatása:
Nyújtja a comb elülső, feszítő izmait és a hasizmokat. Oldja a csuklyásizmok merevségét, lazítja a vállat. Rugalmassá és erőssé teszi a törzs izmait, korrigálja a gerinc torzulásait, felszabadítja a tüdőt és a szívet a görnyedt testtartás miatt rájuk nehezedő nyomás alól.

Még több, a hát számára jótékony jógagyakorlatra vagy kíváncsi? Lapozd fel a Wellness magazin áprilisi számát!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X