Főoldal > EGÉSZSÉG > Változó kor? – Változtass!

Változó kor? – Változtass!

változó korwellness
0

Írta: and

Igen, a Te életedben is eljött. Vajon anya, nagymama hogyan viselték ezt az életszakaszt? Egyáltalán, kellett-e „viselni”? Akkoriban még nem beszéltek, cikkeztek ennyit erről. Lélekben még mindig harmincnak érzed magad, ám tested jelzései és gyermekeid növekedése figyelmeztetnek az idő múlására. Elnézegeted a lányod. Milyen szép és feszes a teste. Ilyen karcsú és fiatal voltál te […]

Igen, a Te életedben is eljött. Vajon anya, nagymama hogyan viselték ezt az életszakaszt? Egyáltalán, kellett-e „viselni”? Akkoriban még nem beszéltek, cikkeztek ennyit erről. Lélekben még mindig harmincnak érzed magad, ám tested jelzései és gyermekeid növekedése figyelmeztetnek az idő múlására. Elnézegeted a lányod. Milyen szép és feszes a teste. Ilyen karcsú és fiatal voltál te is. Irigyled őt, ne szégyelld! Az ő „feladata” most a hódítás. Találd meg Te is a saját feladatod!

Többen írtok nekünk – ti, változó korú hölgyek – életkori problémáitokról. Visszajelzéseitekből később kiderül, hogy néhány biztató sor, megerősítés, rengeteg szunnyadó energiátokat mozgósítja és sikerül „kitalálnotok” megújult Önmagatokat. A WellnessCafe indulásakor kaptam az első ilyen levelet egy 50 éves hölgytől. Tartalma sem titok, mivel a nyilvánosan is olvasható levelek között szerepel. Megváltozott alakjáról írt, mely 7 gyermeke megszületése után is sokáig karcsú maradt, ám a változó kor idején fellopakodtak a nem kívánt kilók. Most nem találja helyét és tán ennek is köze van ahhoz, hogy nem tudja elfogadni átalakult önmagát.

Válaszomban leírtam, hogy én irigylésre méltónak tartom őt hét gyermekéért. Próbálja szeretni megváltozott önmagát és értékelni az élet kínálta egyéb örömöket. Januárban írta a következő sorokat, szintén publikusan:

„Kedves Klára!
Fél évvel ezelőtt írtam arról, hogy 50 évesen nem tudom elfogadni a megváltozott formámat. Azóta megpróbáltam más dolgokat előtérbe helyezni: sikerrel. A munkahelyemen meg tudtam kapaszkodni, véglegesítettek. Jelentkeztem egy egyetem levelező tagozatára- már túl vagyok az első sikeres féléven. Hamarosan megszületik az első kisunokám.  Mindeközben híztam még 2 kilót, de ettől nem estem pánikba. Megtapasztaltam, hogy így idősödve és gömbölyűen is tudok sikeres lenni. Most igyekszem egy kicsit karcsúsodni, de nem kapaszkodom görcsösen a tovaszállt ifjúságba. Sokkal higgadtabb lettem, az önbizalmam is megerősödött.  Köszönöm az akkori válaszát.” Eddig a levél….

Nagyanyáink még természetes folyamatként élték meg, amikor „megasszonyosodtak.” Vagyis élettani folyamat az anyagcsere lassulása, a zsírszövet arányának eltolódása a nem kívánatos irányban. Tehát a hízás bizonyos mértéke élettani, hormonális változások eredménye.

  • E tény ismeretében még inkább ügyelni kell a kiegyensúlyozott, energiaszegény, megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozásra és elegendő folyadék fogyasztására.
  • „Ellustulni” sem szabad, hiszen a testmozgás anyagcsere gyorsító és betegségmegelőző hatását jól ismerjük. Igyekezz korodnak megfelelő mozgásformát találni.
  • Ebben az életkorban még fontosabb a szűrővizsgálatokon megjelenni s igénybe venni a különböző hormonpótló, ásványianyag-pótló kezeléseket.
  • Hasznosak lehetnek az adott életszakaszról szóló tájékoztató kiadványok is.

Az orvostudomány, kozmetikai ipar fejlődésével a nők aktív életszakasza kitolódott.  A változó kor pszichés problémái nem csupán a hormonális változásokból adódnak. A „már nem fiatal, de még nem nagymama” szerepkör nincsen kitalálva. Többeknek „újra kell gondolni, kitalálni” azt, hogy eddig eltervezett dolgaikból mennyit valósítottak meg és milyen új célokat tűzhetnének ki. És rendszerint nem is az elhatározással van a baj, hanem az önmagukba vetett hittel.

  • Ha el tudod fogadni átalakult tested, új arcod, ha bízol önmagadban, új célokat találsz. Változz bátran!
  • Az „új megjelenés” kitalálása szó szerint értendő. Két, három mérettel nagyobb ruhákban is kialakíthatod egyéni, alkatodhoz illő stílusodat.
  • Ha eddig sosem festetted magad, ismerd meg a szolid smink arcfiatalító hatását. Egy új frizura is megengedett….

A gyermekek már megnőttek, hamarosan kirepülnek és még nem vagy öreg.

  • Válassz egy új hobbit, tanulj meg egy új dolgot, szerezz új ismereteket!
  • Pároddal ismét több időtök juthat egymásra. Ha úgy érzitek, az évek során kapcsolatotok kissé „kiürült, ellaposodott”, tegyetek a megújításáért, megjavításáért.
  • 50 éves kor felett is van örömteli szexuális élet. Fedezzétek fel együtt!
  • Ne feledd, anyaként, leendő nagymamaként nagyon is szükség van rád!
  • Próbáld meg barátaiddal, ismerőseiddel a rég elfeledett kapcsolatok szálait felgöngyölíteni. Ez különösen fontos akkor, ha egyedül élsz. Lehet, hogy ők sincsenek jobb helyzetben és örülnek közeledésednek.

Kedves változó korú hölgyek! Kár hinni annak a „fogyasztócentrikus” propagandának, mely az „örök ifjúságot” mindenekfelett való értékként tünteti fel. Az érett kor szépsége, bölcsesség látszik az arcotokon. Az élettapasztalat higgadtsága mozdulataitokban. Már mertek egyéniségek lenni. S ez sokkal értékesebb, mint a sztárok felvarrott „tucatarca”….

A témában kérdezz bátran, fordulj hozzám bizalommal!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X