Főoldal > EGÉSZSÉG > Tested energiái

Tested energiái

akupunktúrachimasszázswellness
0

Írta: and

A kínai orvoslástan-meridiánok A kínai orvoslástan több ezer évre vezethető vissza és egy egyedi diagnosztikai és gyógyászati rendszeren alapszik. A kínai szemlélet szerint az egészség a jó közérzetet jelenti, szemben a nyugati orvostudomány véleményével, miszerint az egészség a betegség hiánya. Figyelembe veszik, hogy az ember is a természet része, és az egészség, illetve az egyensúly […]

A kínai orvoslástan-meridiánok

A kínai orvoslástan több ezer évre vezethető vissza és egy egyedi diagnosztikai és gyógyászati rendszeren alapszik. A kínai szemlélet szerint az egészség a jó közérzetet jelenti, szemben a nyugati orvostudomány véleményével, miszerint az egészség a betegség hiánya. Figyelembe veszik, hogy az ember is a természet része, és az egészség, illetve az egyensúly csak akkor állhat fenn, ha követjük a természet törvényeit, illeszkedünk a környezet évszakonkénti változásaihoz. A természet örök ciklikusságának megfigyeléséből alakították ki a régi kínaiak a yin és yang filozófiáját, és erre vezethető vissza az öt elemen alapuló világképük is. A kínai orvoslástannak ez az elméleti sarokköve.

Az emberi testben 72 energia áram található, melyet meridiánoknak nevezünk. A meridiánok azok a csatornák, amelyek a chit (energiát) eljuttatják a test minden részébe. Tizenkét fő csatornája látja el a szerveket, melyhez további nyolc kiegészítő csatorna járul. A kiegészítő csatornák tároló meridiánokként működnek, vannak olyanok, amelyek a bőr táplálásért, vannak, amelyek a csontok táplálásáért és vannak, amelyek az izmok, idegek táplálásáért felelősek.

A meridiánok mentén elhelyezkedő sajátságos pontok az akupunktúrás vagy akupresszúrás pontok, melyek ingerlésével befolyásolhatjuk a chi áramlását, az esetleges blokkokat megszüntethetjük, felszabadíthatjuk, melynek következtében helyreáll a szervezet egyensúlya.

0003014_1.jpg ()

A meridiánok mentén elhelyezkedő akupunktúrás pontok, amelyek egymás tükörképei, a test mindkét oldalán megtalálhatók. A meridiánokat úgy lehet elképzelni, mint a vérereket, csak éppen nem vér, hanem energia kering bennük. A meridiánok mentén elhelyezkedő ingerpontokon nyomással lehet befolyást gyakorolni az energiaáramra. Testünkön több száz akupunktúrás pont található, ha tűvel kezelik azokat, akupunktúráról, ha nyomással, akkor akupresszúráról beszélünk.

Keringését az egymással szemben álló, de egymást kiegészítő poláris erők a yin és a yang irányítják. Testünk-lelkünk egyensúlyát egészségét a yin-yang elv szerint a két ellentétes erő megfelelő egyensúlya biztosítja. Az egyensúly felbomlása betegséghez vezet. Amennyiben a yang kerül túlsúlyba, a kialakuló betegségekre az energiateltség, a bőség jellemző. Ezzel szemben a yin túlsúlya okozta kórállapotokra az energiahiány jellemző.

A “csi” keringésének fő iránya a test hosszanti tengelyével megegyezik, a gerincoszloppal párhuzamos. Ebből kiindulva a meridiánok beszövik teljes testünket, minden szervünkkel, szervrendszerünkkel szoros kapcsolatban állnak. Annak ellenére, hogy pont eme kapcsolatuk miatt a meridiánokat sokszor egyes szerveinkről nevezték el, egy meridián nem csak egy szervvel van összefüggésben. Egy meridiánon keresztül gyógyítás szempontjából egyszerre így több szervet is elérhetünk.

Az akupunktúrát évekig kell tanulni, s nem elég az elméleti tudás, csak hosszas gyakorlás után válhat valaki a vékony tűkkel végzett beavatkozás mesterévé. Az akupresszúrát az orvosokon, a képzett természetgyógyászokon kívül mi magunk is végezhetjük, csak ismernünk kell, hogy melyik pont nyomásával mit lehet elérni, hiszen a nyomással beindítjuk a szervezet öngyógyító mechanizmusát.

Ezek részleteiről pedig következő cikkemben írok részletesebben.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X