Főoldal > EGÉSZSÉG > Fogyás akupunktúrával: így működik

Fogyás akupunktúrával: így működik

akupunktúradiétafogyássúlycsökkentés
0

Írta:

Ha nem félsz a tűtől, viszont szeretnéd meggyorsítani a fogyókúrád, érdemes kipróbálnod az akupunktúrát. Ez az eljárás kiegészítheti az életmódbeli változtatásokat, és megkönnyíti az életed a diéta idején.

Az akupunktúra ősi, kínai gyógymód, melynek során vékony tűket szúrnak a test meghatározott pontjaiba, hogy ezzel segítsék az éltető  energia, a “csí” áramlását. A kutatások szerint azok a nők, akik a diéta és a mozgás mellett ezt a módszert is hetente igénybe vették, átlagosan 3,5 kilóval fogytak többet meghatározott idő alatt a kontrollcsoporthoz képest, emellett arról is beszámoltak, hogy kevésbé éreztek éhséget. Lássuk, pontosan milyen áldásos hatásai is vannak az akupunktúrának.

Csökkenti a stresszt

Stresszes időszakokban könnyen keresünk megnyugvást az evésben és nyúlunk az egészségtelen ételekhez. A stresszkezelésben a testmozgás és a meditáció is hatékony eszköz lehet, emellett az akupunktúra is nagy segítség az egyensúly visszaállításához: lelassítja a stressz hatására keletkező kortizol hormon termelését, ezzel nemcsak a falási rohamokat, hanem a zsírpárnák felhalmozódását is megelőzi.

Energiát ad

A diéta gyakori velejárója az energiahiány. Ennek megelőzéséhez persze mindenekelőtt gondosan összeállított étrendre van szükség, de a kínai gyógymód is megteszi a hatását. Ezzel pedig két legyet üthetsz egy csapásra: hogyha több energiád van, kevésbé kívánod a kalóriadús ételeket, ugyanakkor nagyobb kedvvel veszed az irányt a fitneszterem felé.

Kordában tartja az éhséget

Az akupunktúra hatását jól illusztrálja a Hong Kong-i Baptista Egyetem kutatása, melyben 72 túlsúlyos alany vett részt. Egy részük valódi akupunktúrát kapott, a másik részüknek pedig csak színlelték a kezelést. 8 hét alatt az összes résztvevő összesen 16 kezelést kapott. Akik valódi akupunktúrán vettek részt, átlagosan 2,5 kilót fogytak, de olyan is volt, aki nem kevesebb, mint 8 kilótól szabadult meg. A színlelt kezelést kapóknak csak mindössze körülbelül fél kilótól sikerült megválniuk. A tudósok szerint ez az eredmény annak is köszönhető, hogy az akupunktúra fokozza a szerotonin és béta-endorfin hormonok termelését, melyek nemcsak kedélyjavító hatással bírnak, de csökkentik az éhséget és gyorsítják a zsírégetést is.

Egyensúlyba hozza a vércukrot

Az éhségérzet kialakulásában a vércukorszint is szerepet játszik, és hogyha a vércukrod egyensúlyban van, akkor az étvágyad is mentes a kilengésektől. Ebben az akupunktúra egy speciális fajtája, az elektroakupunktúra segíthet. Egy tanulmány szerint ez a gyenge elektromossággal végzett kezelés javította a kísérleti alanyokvércukorszintjét.

Csökkenti a gyulladásokat

A szervezetben fellépő gyulladások kapcsolatba hozhatók az elhízással és a cukorbetegséggel. A tanulmányok szerint az akupunktúra ezek enyhítéséhez is hozzájárulhat. Egy 80 ember részvételével zajló kutatásban az alanyok 3-tól 6 hónapig terjedő intervallumban kaptak kezelést a diétájuk mellé. A kísérlet eredményeként kreatinin- és húgysavszintjük csökkent (ezek a vesefunkcióhoz kapcsolódó vegyületek), ugyanakkor a vérzsírokból, koleszterolból és trigliceridekből is kevesebbet találtak a szervezetükben.

Elősegíti a nyugodt alvást

Míg a kialvatlanság hizlal, ugyanis általa több étvágynövelő hormon (gherin) és kevesebb étvágycsökkentő leptin termelődik, az alvás hozzájárul a zsírsejtek kordában tartásához. Az akupunktúra pedig segít a nyugodt alvásban, ahogyan ez többek között a Pekingi Egyetem összehasonlító kutatásából kiderül, melyben 46 korábbi tanulmány eredményeit vetették össze. Számos bizonyíték támasztja alá tehát az akupunktúra pozitív hatásait, melyek több oldalról is támogathatják az életmódváltást.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X