Főoldal > EGÉSZSÉG > Szex – ha a férfi védekezik

Szex – ha a férfi védekezik

férfi fogamzásgátlásmegszakított közösülésóvszersterilizációszex
0

Írta:

Amíg a nőknek számos fogamzásgátló módszer áll a rendelkezésére, addig a férfiak mindössze három jól ismert módját választhatják a nem kívánt terhesség megelőzésének. Ez a szám nem meglepő: hiszen a születésszabályozás nagyon sokáig kizárólag a nő felelőssége volt. Ő élte át közvetlenül az anyaságot, így ő volt felelős a terhességéért. Ez a szemlélet csak az […]

Amíg a nőknek számos fogamzásgátló módszer áll a rendelkezésére, addig a férfiak mindössze három jól ismert módját választhatják a nem kívánt terhesség megelőzésének. Ez a szám nem meglepő: hiszen a születésszabályozás nagyon sokáig kizárólag a nő felelőssége volt. Ő élte át közvetlenül az anyaságot, így ő volt felelős a terhességéért. Ez a szemlélet csak az utóbbi néhány évben változott meg: ma már a férfiakra is komoly feladat hárul a nem kívánt terhesség elkerülésében. Ám ne feledd: a fogamzás ugyanolyan fontos része egy jól működő harmonikus párkapcsolatnak, mint a kielégítő és biztonságos szex – még akkor is, ha a pár tagjai úgy határoznak: soha nem akarnak gyereket.

Tudtad-e, hogy…?
…az óvszerrel már több száz éve védekeznek az emberek, és célja mindig a terhesség megelőzése volt?  Csak 1930-ban a latex nevű anyag feltalálásakor jelentek meg az új, erősebb, vékonyabb óvszerek, és ekkor indult meg a tömegtermelésük is.
…egyetlen esztendő alatt 80 millió nő szembesül nem kívánt terhességével, és 20 millióan vannak azok, akik meg is szakítják azt?
…hogy a fejlett országokban az évente előforduló 28 millió terhesség közül a becslések szerint 49% nem tervezett, 36% pedig abortusszal végződik
…hogy 2007. szeptember 26-án idén első alkalommal rendezik meg a Fogamzásgátlás világnapját? A kampány célja a fogamzásgátlással kapcsolatos tájékozottság növelése, ezáltal a nemkívánt terhességek számának csökkentése és a szexuális egészséggel kapcsolatos oktatás javítása

Óvszer – nem csak a terhesség megelőzésére

Az óvszer vékony, henger alakú, rugalmas burok, amelyet a behatolás előtt a merev péniszre kell felhúzni. Az anyag megakadályozza, hogy az ondó a hüvelybe kerüljön, így a spermiumok nem jutnak el a méhnyakhoz.

Előnyei: Használatához nem szükséges orvosi vizsgálat.  Könnyen be tudjátok szerezni és egyszerű a használata. A nők körében csökkenti a méhnyakrák kialakulásának veszélyét. Ha  más fogamzásgátló módszerekkel együtt használod (például tablettával), fokozza a biztonságot és hatékony védelmet nyújt a nemi úton terjedő betegségekkel szemben (például AIDS).

Hátrányai: Ha emellett a módszer mellett döntöttetek, vállalnotok kell, hogy a gumi csökkenti az aktus spontaneitását. Ha nem megfelelően használjátok, elszakadhat. Kedvesed részéről érzelmi, pszichológiai visszautasítást is okozhat, mert megakadályozza a nemi szervek közvetlen kapcsolatát. Merevedési zavar esetén tovább ronthat a problémán, illetve növelheti a szorongást.

Tippjeink:
– Egy óvszert csak egyszer használjatok.
– Ne hegyes, szúró eszközzel nyissátok ki a csomagolást, mert ezek az eszközök könnyen elszakíthatják a gumit.
– Az óvszer mellé csak vizes alapú síkosítót használjatok, mert a vazelin vagy olajos alapú termékek károsítják a gumit, amely így könnyen elszakadhat.
– Ne feledd: két óvszer nem fokozza a biztonságot, ugyanis a súrlódás miatt könnyen megsérül a felületük.

Megszakított közösülés – a természetes választás

0004986_1.jpg ()

Ennek a módszernek éppen annyi pártolója van, mint amennyien ellenzik. A művelet során kedvesednek még az orgazmus és az ejakuláció előtt kell megszakítania a közösülést. Így az ondó nem jut a hüvelybe és nem lehetséges fogamzás. Ám ne feledd, hogy partnered részéről ebben az esetben nagy gyakorlatra, és komoly önuralomra van szükség.

Előnyei: az együttlét sokkal közvetlenebb és intimebb, mintha valamilyen segédeszközt (például gumit) használnátok a védekezéshez.

Hátrányai:
Az ún. előejakulációs (vagy más néven vágycseppekben) is lehetnek spermiumok, amelyek még az orgazmus előtt a hüvelybe jutnak és megtermékenyíthetik a petesejtet. Spermium kerülhet a hüvelybe akkor is, ha a hüvelyhez közeli részen történik az ejakuláció. Semmiféle védelmet nem nyújt a nemi úton terjedő betegségekkel szemben. Csökken az orgazmus erőssége, a nőknél kielégítetlenséget, vagy kismedencei vénás pangás szindrómát is okozhat. Az aktus nagy odafigyelést igényel mindkettőtöktől, amely miatt nem tudtok jól összpontosítani az örömszerzésre.

Tippünk:
-Ha idáig a megszakításos módszert választottátok kedveseddel, itt az ideje, hogy áttérjetek egy hatékonyabb fogamzásgátló módszerre. Egy felmérés szerint, 100 nő közül 40 esik teherbe, ha egy évig csak ezt a módszert alkalmazza. A megszakításos közösülés nem biztonságos – vallja dr. Csermely Tamás nőgyógyász, egyetemi docens is. A szakembertől megtudtuk azt is, hogy kutatók már régóta  dolgoznak, egy férfiaknak készülő hormonális injekción, amely kibővíthetné a férfi fogamzásgátló módszerek palettáját, ám a szakember szerint nagy a kockázata annak, hogy az anyag esetleg erős libidócsökkenést okoz a férfiaknál.

A Férfi sterilizálása – egy radikális megoldás

A fogamzásgátlás legradikálisabb formája. A módszer során mindkét oldalon átvágják az ondóvezetéket, amely a spermiumot a herékből a péniszbe juttatja. A kezelés után a férfi ondójában nem lesz spermium. A  beavatkozás után a teherbeesés esélye mindössze egy százalék. A műtétről széles körben elterjedt, hogy visszafordíthatatlan, de egy újabb műtéttel az átvágott ondóvezetékek végeit újra össze lehet varrni.

Előnyei: A műtét mindössze 15 percig tart, helyi érzéstelenítésben végzik és utána nincs szükség kórházi ápolásra. Nem befolyásolja a szexuális kapcsolatotokat, mert továbbra is termelődnek, és eljutnak a véráramba azok a hormonok, amelyek kedvesed nemi vágyáért felelősek. Partnerednek ugyanúgy lesz merevedése és ejakulációja, csak az ondóban nem lesz spermium. A beavatkozás biztonságosabb és olcsóbb, mint a női sterilizáció.

Hátrányai: Kedvesednek alá kell vetnie magát a műtéti beavatkozásnak. Fontos, hogy nem nyújt védelmet a nemi úton terjedő betegségekkel szemben. Arra sincs semmi garancia, hogy a beavatkozás után, a nemzőképesség visszaállítható. Mint minden műtéti beavatkozás után –  ugyan nagyon ritkán -, de kisebb komplikációk itt is előfordulhatnak, ilyenkor feltétlenül konzultáljatok szakorvossal.

Tippjeink:
– A műtét után mindenképp javasolt egy-két napot pihenni.
– Addig, amíg az orvos nem erősíti meg, hogy az ondóban nem található több spermium, az első három hónapban alkalmazzatok más fogamzásgátló módszert is, mert a  spermiumok általában 4-8 hét múlva, illetve 20-30 ejakuláció után tűnnek el teljesen.
– Ne feledd: ezt a módszert csak akkor alkalmazzátok, ha teljesen biztosak vagytok benne, hogy sem most, sem a jövőben nem szeretnétek babát!


Védekezz tudatosan!
-Ha még többet szeretnél megtudni a férfiak szexuális sajátosságairól, azokról a betegségekről, és panaszokról, amelyek rájuk jellemzőek, akkor lapozd fel az Alexandra Kiadó Egészségkönyvtár sorozatának legújabb kiadványát,  A férfiak egészsége c. könyvet (ára: 2999 HUF). Ebből mindketten részletes válaszokat kaptok nem csak az egészséget, de a párkapcsolatokat érintő témákban is.

   

Kapcsolódó cikkeink a szexről, szexualitásról:
Szex-wellness
Szerelem és szexualitás a kézírásban
Fokozd a szexenergiádat!
4 szexpozíció a formás alakért


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X