Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 tipp a nyugodt éjszakáért

6 tipp a nyugodt éjszakáért

alvászavaregészségwellness
0

Írta:

Tudtad, hogy az emberek legalább harmadának van időnként vagy egészen gyakran alvásproblémája? Esetleg te is azzal küzdesz esténként, hogy a munkahelyi ügyeket kiverd a fejedből, de mégsem megy? Megoldandó feladatok, gyötrő konfliktusok: ezzel van tele az agyad, aminek az eredménye a kevés, felszínes és egyáltalán nem pihentető alvás – és persze az álmos nappalok? Nagyon sokan elhanyagolják […]

Tudtad, hogy az emberek legalább harmadának van időnként vagy egészen gyakran alvásproblémája? Esetleg te is azzal küzdesz esténként, hogy a munkahelyi ügyeket kiverd a fejedből, de mégsem megy? Megoldandó feladatok, gyötrő konfliktusok: ezzel van tele az agyad, aminek az eredménye a kevés, felszínes és egyáltalán nem pihentető alvás – és persze az álmos nappalok?

Nagyon sokan elhanyagolják alvásproblémáikat, mondván: majdcsak elmúlik magától. Rossz esetben az alvás érdekében alkoholhoz vagy altatókhoz nyúlnak, amik rövid távon ugyan hatásosak, de ha sokáig használod ezeket a szereket, gyorsan elvesztik hatékonyságukat, ráadásul rájuk is szokhatsz. Légy okosabb, és lazíts inkább természetes módszerekkel. Tippjeinkből megtudhatod, hogyan lehet igazán pihentető az éjszakád!

Hagyd pihenni a tested!
Ha nehezen megy az alvás, szánj több időt az előkészítésére! A lefekvés tervezett ideje előtt egy órával már ne végezz semmiféle szellemi vagy testi megerőltetést igénylő feladatot, munkát! Ez nem azt jelenti, hogy este nem szabad mozognod, de ilyenkor a legjobb egy lassú séta olyan helyen, ahol viszonylag tiszta a levegő. Ezzel „kiszellőzteted” a testedet, a mozgás pedig felgyorsítja az anyagcserédet. A kocogást és a futást inkább kerüld, mert nagyon felfrissítenek! Jobban teszed, ha ezeket elalvás előtt 5-6 órával végzed!

Kapcsold ki az agyad!
Ha a testi fáradtság már megvan, már csak a gondolataidat kell elűznöd. Sokaknak segít, ha következő napi feladataikat és aktuális problémáikat leírják egy lapra, és gondolatban elrakják másnapra. Másoknak a hangulatos zene és a meditáció hoz inkább álmot a szemükre: ehhez feküdj hanyatt, és a kellemes dallamokra nyújtóztasd ki az összes tagod. Hunyd be a szemed, és figyelj a légzésedre! Lélegezz egyenletesen, mélyeket!

Illatozz!
Bizonyított tény, hogy az illatok segíthetnek az elalvásban: a mandarin, a levendula, a szegfűszeg és a vanília is ellazítja a testet. Ha este forró fürdőt veszel, tegyél a vízbe néhány csepp levendulaolajat, de az is jó megoldás, ha a párnád négy sarkára cseppentesz egyet-egyet a nyugtató illóolajokból.

0010727_1.jpg ()

Idd magad álmosra!
Na, nem alkoholra gondoltunk, az ugyanis elálmosít, de az alvásod zaklatott és felszínes lesz, ráadásul másnap még fáradtabbnak fogod érezni magad! A kávét és a fekete teát is kerüld este a bennük lévő koffein miatt, inkább fogyassz gyógyteát. Vannak gyógynövények, amelyek hatásosak az alvászavarokra, ilyen például a citromfű, amelynek enyhe nyugtató hatása van. Két teáskanálnyi vizet forrázz le két deciliter vízzel, majd tíz percig hagyd állni. Szűrd le és lassan kortyolgasd el!

Figyelj a környezetedre!
Te tudod magadról, hogy milyen környezetben tudsz legjobban aludni – tedd ilyenné a hálószobádat! Ha a lakásod nagysága megengedi, a hálószobádból költöztesd ki a dolgozósarkodat, a számítógépedet! Ez a terület csak a pihenésé legyen! Válaszd ki a legkényelmesebb matracot (a legideálisabb se nem túl kemény, se nem túl puha), és húzd be a függönyt! A hőmérsékletre is vigyázz: sokkal jobban lehet aludni hűvös szobában, mint melegben!

+1 tippünk
Ha megfogadtad tanácsainkat, mégsem tudsz elaludni, akkor ne erőltesd! Ne idegeskedj, hogy már megint álmatlanul forgolódsz, mert akkor csak rosszabb lesz! Ha negyedóráig nem megy az elszunnyadás, akkor vegyél elő egy könyvet vagy kapcsold be a tévét, hátha elálmosodsz! Amennyiben pedig hosszan tartó alvászavarod van, vagyis hetek-hónapok óta nem tudod kipihenni magad, akkor fordulj orvoshoz vagy alvásspecialistához, ő segíteni fog!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X