Főoldal > EGÉSZSÉG > Tiltott témák – merj beszélni róluk!

Tiltott témák – merj beszélni róluk!

elfojtáskrízistabu
0

Írta:

Szexuális probléma? Alkoholizmus? Homoszexualitás? Melyik az a téma, amelyről soha nem beszélnél még legjobb barátaiddal, rokonaiddal sem? A kutatások szerint minden kultúrában más és más számít tabunak. Néhány dolog, mint például a vérfertőzés szinte mindenhol tiltott téma, ám egy vagyonra vonatkozó kérdést sok országban már egyáltalán nem éreznek kellemetlennek. A pszichológusok szerint a tabu nem […]

Szexuális probléma? Alkoholizmus? Homoszexualitás? Melyik az a téma, amelyről soha nem beszélnél még legjobb barátaiddal, rokonaiddal sem? A kutatások szerint minden kultúrában más és más számít tabunak. Néhány dolog, mint például a vérfertőzés szinte mindenhol tiltott téma, ám egy vagyonra vonatkozó kérdést sok országban már egyáltalán nem éreznek kellemetlennek.

A pszichológusok szerint a tabu nem más, mint a tagadás ténye.Vagyis azt hiszed, ha nem beszélsz egy kellemetlen, fájó tényről, emlékről, eseményről, akkor az nem is létezik. Pedig dehogynem: a magunkba fojtott dolgok mindig felszínre kerülnek előbb vagy utóbb, még az is lehet, hogy sokkal fájdalmasabban. Most azokat a tabu témákat gyűjtöttük össze, amelyekről nagyon keveset beszélünk, pedig elhallgatásuk sokszor komoly lelki és testi problémákat is okozhat.

1-es számú tabu: Megcsalás

Megcsalt vagy megcsaltad? Soha nem beszéltetek a félrelépésről, csak szép csendben hallgattok róla, vagy a szakítás után visszatértetek egymáshoz? Tény, hogy a másik megcsalása az egyik legfájóbb téma a párkapcsolatokban és nem szeretünk róla beszélni. Ahelyett, hogy a szőnyeg alá söpritek a problámát, inkább üljetek le és beszéljétek meg azt, hogy miért jutottatok idáig? 
Tipp: Keressétek meg együtt a félrelépés okait: elhidegültetek egymástól vagy nem tudtatok elég időt együtt tölteni? Beszélgessetek róla! Csak így tudhatjátok meg azt, hogy min kell változtatnotok azért, hogy minél hosszabb és boldogabb legyen a kapcsolatotok.

0012217_1.jpg ()

2-es számú tabu: Szenvedélybetegség

Párod vagy valamelyik családtagod egyre gyakrabban néz a pohár fenekére, esetleg drogokat használ? A legkönnyebb félrepillantani, és elhitetni magaddal, hogy nincs is semmi baj. Ne tedd ezt! A szenvedélybetegek esetében kifejezetten káros lehet a környezet hallgatása, ugyanis nem tudatosul bennük, hogy mekkora problémával küzdenek.
Tipp: Aki szenvedélybetegséggel küzd, azt családoddal együtt vedd rá, hogy nézzen szembe a függőségével és keressetek olyan terápiás kört, szervezetet, amely segíthet neki. A legfontosabb: ne szégyenkezzetek helyette, hiszen ez is egy betegség, amelyből igenis ki lehet gyógyulni!

3. számú tabu: Családon belüli erőszak

Egy-két pofon még nem a világ? Ne ringasd magad hamis illúziókba. A kezdeti ritka verések ugyanis könnyen átfordulhatnak igazi, kemény lelki és testi terrorba! Ne hitesd el magaddal, hogy te vagy a hibás, és megérdemelt a büntetés, hiszen egyetlen ember sem érdemli meg, hogy így bánjanak vele! Ezért ha téged bántalmaz a párod, vagy ismersz esetleg más nőt, aki hasonló problémával küzd, a hallgatás helyett válaszd a cselekvést!
Tipp: Ma már számos olyan egyesület, alapítvány és krízisszálló van Magyarországon, amely profi szakemberekkel tud segíteni a bajba jutott nőkön!

4-es számú tabu: Szexuális problémák

Kínosan hallgattok a szexuális problémáitokról? Ez is az egyik legarcpirítóbb téma, de muszáj foglalkozni vele, ugyanis rámehet a kapcsolatotok és kellemetlen félreértésék forrása lehet.  
Tipp: Először is tisztázzátok, hogy testi vagy lelki eredetű problémával álltok-e szemben. Ha ez kiderült, válasszatok megfelelő szakembert: nőgyógyászt, urológust, pszichológust vagy szexuálpszichológust. Segítségükkel gyorsabban legyőzhetitek a kellemetlen problémákat!

5-ös számú tabu: Halál

Elvesztettél valakit, akit nagyon szerettél? Ahhoz, hogy könnyebben fel tudd dolgozni a másik elvesztését és hiányát, találnod kell valakit, akivel beszélgethetsz, akinek kiöntheted a szívedet. Ne gondold, hogy egyedül, a külvilág segítsége nélkül is képes vagy végigcsinálni ezt a nehéz időszakot!
Tipp: Ha úgy érzed, már készen állsz rá, keresd fel az egyik közeli barátodat vagy rokonodat és beszéljetek arról, akit elvesztettél, mert csak így tudod őt igazán elengedni. Ha nem találsz ilyen embert, vagy nincs a környezetedben senki, akihez bizalommal fordulhatnál, kérd pszichoterapeuta szakember segítségét.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X