Főoldal > EGÉSZSÉG > Kihúzták a lábad alól a talajt? Így kezeld a változást!

Kihúzták a lábad alól a talajt? Így kezeld a változást!

boldogságegészségkrízislélekváltozás
0

Írta:

Egy szakítás, egy válás, vagy egy munkahely elvesztése komoly krízishelyzetet teremthet. Ha azt érzed, hogy a körülmények áldozata vagy és kicsúszott a kezedből az irányítás, akkor itt az ideje nézőpontot váltanod!

Mindannyian kerülhetünk olyan élethelyzetbe, amikor azt érezzük, nem mi irányítjuk az életünket és csak sodródunk, anélkül, hogy bármi befolyásunk lenne a történésekre. Íme, egy kis segítség, hogy újra átvedd az irányítást!

Ismerd meg a változás természetét!

Amit nem ismerünk, attól félünk – ez a legtöbb változás esetében igaz. Mivel nem tudjuk, hogy mi következik, nem ismerjük a következő lépést, így az ismeretlen számtalan esetben sokkal ijesztőbb, még egy olyan helyzetnél is, amiben egyáltalán nem érezted jól magad. Tehát ne félj előre egy olyan helyzettől, ami nem is biztos, hogy rossz lesz! Várd ki a végét, légy mindig éber, és bízz magadban, hogy bármit meg tudsz oldani!

Fogadd el!

Adj időt magadnak arra, hogy elfogadd és feldolgozd az életedben bekövetkezett változást! Ha a változás nem tűnik kedvezőnek, és nem tudsz kilépni a helyzetből, ne harcolj ellene, mert attól, csak nehezebb lesz! Éld meg az elvesztését, ha kell, dühöngj, vagy sírj, és szánd rá az időt az úgynevezett gyász időszakára, azonban vigyázz, ne ragadj benne! Ha túl vagy a kezdeti sokkon és meggyászoltad, elfogadtad a szituációt, készen állsz a továbblépésre is!

Nézz szembe a legnagyobb félelmeiddel!

Keress egy nyugodt zugot és szánj 30 percet arra, hogy végiggondold, mi a legrosszabb verzió, mi lehet a legrosszabb kimenetele az eseményeknek számodra és éld bele magad! Engedd meg magadnak, hogy félj! Meglátod, miután farkasszemet néztél a legnagyobb félelmeddel, már nem is lesz akkor a hatalma feletted!

Lépj ki az áldozat szerepéből!

Ne hibáztass senkit, ne mutogass másokra, és fejezd be az önsajnálatot! Bizonyos esetekben lényeges lehet a „miért” felkutatása, mert sok mindent megérthetünk és tanulhatunk belőle, de a van, amikor csak az számít, hogy elfogadj egy helyzetet. Alkalmazkodj az új szituációhoz, lásd meg, hogy van választásod, és ne feledd, hogy a döntés mindig a tiéd! Ha lépsz, az is döntés, ha nem lépsz, az is.

boldogcikk1.jpg ()

Légy jelen!

Bármi is történt, légy jelen! Ne töprengj a „mi lett volna, ha”, a „mi lesz velem” típusú kérdéseken, egyszerűen légy a mostban! Figyeld a gondolataidat, az érzéseidet, és ha azon kapod magad, hogy megint értelmetlen dolgokon töprengsz, azonnal térj vissza a jelenbe! Nem fog egyik napról a másikra menni, de ne add fel! Érezni fogod a különbséget a felesleges aggódás és az azzal együtt járó toporgás, valamint a jelenlétben tapasztalható kreativitás és előrehaladás között! Ha jelen vagy sokkal koncentráltabb vagy.

Fogd fel lehetőségként!

Lehet, ezek nagy szavaknak tűnnek egy olyan helyzetben, ahol csak ártatlan szemlélődőnek, a körülmények áldozatának érzed magad, de kezdd el más nézőpontból szemlélni az eseményeket! Vizsgáld meg, hogy az a helyzet, amiben most vagy, mire ad lehetőséget neked: arra, hogy más oldaladat, képességeidet hozd elő, arra, hogy kiaknázd a rejtett tartalékaidat, vagy arra, hogy kilépj a helyzetből és úgy cselekedj, ahogy neked a legjobb?

Irányítsd te az életedet, ne az események!

Vedd kezedbe az irányítást, és ne légy a körülmények áldozata! Elemezd ki a helyzetedet, vedd számba a lehetőségeidet, mérlegelj és döntsd el, hogy merre akarsz tovább indulni! Ha kell, jegyzeteld fel a pro és a kontra érveket, de mindig figyeld az érzéseidet is, mert megbízható iránytűként működnek!

Mozogj!

Mindegy, hogy mit, de mozogj valamit! A sporttal nemcsak az alakodnak teszel jót, de a mozgás közben termelődő adrenalin és boldogsághormonok jobb kedvre derítenek és növelik az önbizalmadat is. A sport segít a feszültség levezetésében is, ráadásul közben világmegváltó gondolatok, vagy legalább használható ötletek is felbukkanhatnak!

Edd magadra boldogra!

Egy zűrösebb időszakban különösen fontos, hogy mit eszel, ugyanis bizonyos ételek elősegítik a depresszió kialakulását, elmélyülését, míg mások energiával töltenek fel. Ne rontsd tovább a helyzetedet, és hagyd el a fehér lisztet, a sok cukrot és sót tartalmazó félkész ételeket, a chipseket akkor is, ha nincs kedved főzni! Válassz friss, tartósítószer mentes alapanyagokat, sok zöldséget, gyümölcsöt és a dopamintermelődést elősegítő nassokat, mint amilyen a mandula, a tökmag és a banán! Ezek az ételek bizonyítottan elősegítik a boldogsághormonok termelődését, és jobb kedvvel a változást is jobban tudod majd kezelni!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X