Főoldal > MOZGÁS > Kell egy kis adrenalin? – Extrém sportok, amiket te is kipróbálhatsz!

Kell egy kis adrenalin? – Extrém sportok, amiket te is kipróbálhatsz!

adrenalinextrém sportraftingsiklóernyőzéssziklamászásszörf
0

Írta: and

Sziklamászás Ha valami olyanra vágysz, ami igazán leköti a figyelmed, izgalmas és kihívásokkal teli, akkor próbáld ki a sziklamászást! Olyan sport ez, ami erős koncentrációt igényel, és erősíti a kar-, láb- és hátizmaidat. Téli, hideg napokon, vagy ha nincs időd elmenni a városból, beltéri mászófalakon gyakorolhatsz. Ezekből egyre több van az országban, így biztos találsz […]

Sziklamászás

Ha valami olyanra vágysz, ami igazán leköti a figyelmed, izgalmas és kihívásokkal teli, akkor próbáld ki a sziklamászást! Olyan sport ez, ami erős koncentrációt igényel, és erősíti a kar-, láb- és hátizmaidat. Téli, hideg napokon, vagy ha nincs időd elmenni a városból, beltéri mászófalakon gyakorolhatsz. Ezekből egyre több van az országban, így biztos találsz olyat, amelyik közel van a lakóhelyedhez. Ha nincs felszerelésed, a legtöbb falmászó klubban bérelhetsz, de ha már komolyan gondolod, érdemes megvenni a speciális cipőt és a beülőt, amellyel biztonságosan hódíthatod meg a magaslatokat. Beszéld rá valamelyik barátodat, hogy tartson veled, hiszen mindig kell egy ember, aki biztosít, nehogy lepottyanj. Tavasszal és nyáron pedig irány a természet és az igazi izgalom, a szikla!

rafting.jpg ()Siklóernyőzés

Biztosan álmodtál már olyat, hogy repülsz. De miért csak álmodnál, ha ébren is megteheted? A siklóernyő segítségével egy magaslatról elrugaszkodva repülhetsz akár több száz méter magasban. Ahhoz, hogy gyakorolhasd ezt a sportot, először szerezned kell egy alapfokú vizsgát, amit megtehetsz az ország bármelyik siklóernyő-tanfolyamot tartó klubban vagy iskolában. Egy 2-3 hónapos tanfolyam 80-90 ezer forint körül van, ami nem olcsó, de garantált, hogy életre szóló élményben lesz részed, amikor végül egyedül emelkedhetsz a magasba. Ha nem vagy biztos benne, hogy ez a neked való sport, kedvcsinálóként kipróbálhatod egy repülés erejéig tandemben, ami kb. 15 000 forintba kerül.

Szörf

Szörfből kétféle is van, amik közül a windsurföt itthon is gyakorolhatod a Balatonon, vagy más nagyobb tónál. Bérelhetsz egy deszkát, és irány a víz! Eleinte nehéz lehet felhúzni a vitorlát, és a megfelelő irányba terelni a szörföt, de ahogy belejössz, igazán élvezetessé válik majd. Ha van alkalmad óceánpartra, Portugáliába, Franciaországba, vagy Spanyolországba utazni, hullámlovasként is kipróbálhatod magad. Érdemes részt venni egy oktatáson, és utána próbálkozni, mert sok hasznos tippet kaphatsz a gyakorlott szörfösöktől. Szükséged lehet egy speciális ruhára is, mert az óceán vize nem túl meleg, így hosszabb vízen töltött idő után valószínűleg fázni kezdenél. Ha sikerül odáig eljutnod, hogy néhány másodpercig állva tudsz maradni a deszkán, és megérzed, ahogy száguldasz a vízzel, szerelmese leszel te is ennek a szédületes sportnak.

Rafting

Egy másik extrém vízi sport a rafting, vagyis a vadvízi evezés, amely szintén izgalmas kihívás lehet, és tapasztalt vezetővel te is nyugodtan kipróbálhatod. Nagy tűrőképességű gumicsónakokkal szelheted a vizet, különböző nehézségű folyószakaszokon. Mivel a víz általában 10 fok körül van, speciális neoprén ruhában vannak a raftingozók. Leggyakrabban Ausztriában és Szlovéniában, de időnként Lengyelországban is indulnak rafting túrák. Egy kétnapos vadvízi evezés általában 25 ezer forint körül mozog, amiben benne van a felszerelés, a túravezetés és az oktatás díja is. Garantáltan nagy kalandban lesz részed, és az is biztos, hogy meg fogsz feledkezni a hétköznapok szürkeségéről!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X