Főoldal > MOZGÁS > 5 extrém sport, amit mindenképpen ki kell próbálnod

5 extrém sport, amit mindenképpen ki kell próbálnod

búvárkodáscanyoningextrém sportmozgássportsziklamászásvia ferrata
0

Írta:

Végre itt a jó idő, és szinte biztos, hogy a természet csábítására te is nehezen tudsz nemet mondani. Ha nem csak a szabadságot, de az izgalmakat is szereted, válassz bátran az extrém sportok közül, hogy egy olyan hobbira tegyél szert, ami nem csak átmozgat, de maradandó élményeket is tartogat számodra.

Via ferrata – klettersteig

Az első via ferrata útvonalakat az első világháború idején építették ki a katonák és az ellátmány gyorsabb mozgatására. A nehezen megközelíthető hegyoldalakba láncokat, kiszögelléseket, létrákat fúrtak, rengeteg időt és energiát spórolva meg ezzel. Ma már kedvelt szabadidősport, mert olyan utakon haladhatsz végig, amiket gyalogos túrák alkalmával lehetetlen lenne megközelíteni. Előképzettség nem szükséges, a könnyűtől a nagyon nehéz útvonalig lehet pályát választani. Magyarországon Cseszneken és Tatabányán próbálhatod ki. A másnapi izomláz minden porcikádban garantált.

Vadvízi evezés – rafting

A rafting ma már nem újdonság, viszont igazi adrenalindús szabadidős elfoglaltság. Persze érdemes megvárni vele a meleg májusi napokat, de késő tavasztól egészen októberig élvezhető ez az extrém sport. Természetesen ne egyénileg vágj bele, hanem bízd magad profi túravezetőkre. A vizes élmények mellett rengeteg új kapcsolatot, barátságot is köthetsz a rafting során. Egy szó, mint száz: ha festői szépségű tájak között, veszélyes folyamokon utazva szeretnéd feszegetni a határaidat, evezz vadvizeken, vagyis raftingolj!

Barlangi búvárkodás

A barlangi merülés nem veszélytelen. Sőt, mondhatni igen kockázatos, és nagyfokú előképzettséget igényel. Aki azonban alaposan kitanulta a búvárkodás minden csínját-bínját, annak egészen biztosan hatalmas élményeket tartogat. A szűk barlangi környezetben olyan világ tárulhat a szemed elé, amit még álmaidban sem tudnál elképzelni. Ha vonz a barlangok elképesztően lenyűgöző közege, de még gyűjtögeted a bátorságod, akkor kezdd az ismerkedést olyan barlangrendszerekben, ahol a felszínre emelkedés bármikor lehetséges. A Tapolcai tavasbarlang például erre a célra tökéletes választás.

Divers at the entrance to an underwater cave, nature reserve of Dragonera island off Majorca, Balearic Islands, Spain, Mediterranean Sea, Europe, Image: 148175047, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

Sziklamászás

A sziklamászás is egy olyan extrém sport, ami megköveteli az előzetes ismereteket. Mivel akár az életed is múlhat rajta, ezért ne spórold meg a tanfolyam költségeit, mielőtt sziklafalra merészkedsz. Miután átrágtad magad a csomók és karabinerek rengetegén, kezdetét veheti egy olyan új világ, ami teljesen más perspektívát vetít a szemed elé. Amellett, hogy rengeteg képességet fejleszt, megtanít az önfegyelemre, bizalomra, együtt gondolkodásra is. Nem mellesleg olyannyira átmozgatja a testedet, hogy magad is meglepődsz másnap.

Canyoning

Ha szereted a vizet, az izgalmakat, a hegyvidéki tájakat, akkor itt az ideje, hogy kipróbáld a canyoning-ot. Lényege, hogy vízzel borított, hegyi terepen kell különböző akadályokat leküzdeni. Ilyenek lehetnek a több tíz méteres vízesésekben való ereszkedések, “csúszdázások” a folyó által simára csiszolt zúgókon, illetve több méteres ugrások a vízzel teli “medencékbe”. Aki ilyen jellegű kalandra vállalkozik, bizonyos fokig jártasnak kell lennie a sziklamászásban, kötéltechnikákban, a biztos úszás pedig alapfeltétel. Ne hagyd ki, ha felejthetetlen élményekre vágysz!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X