Főoldal > EGÉSZSÉG > Borotva vagy cukorgyanta? – Válassz szőrtelenítő módszert testreszabva!

Borotva vagy cukorgyanta? – Válassz szőrtelenítő módszert testreszabva!

epilálásgyantázáslézerszőrtelenítés
0

Írta:

1. A jó öreg borotva – gyors, de nem tartós Ha késésben vagy, de még néhány szőrszáltól meg szeretnél szabadulni, a legegyszerűbb megoldás, ha a borotvát választod. Előnye:Bármikor bevethető, fájdalommentes, olcsó és gyors.Hátránya:Mivel a pengék csak a szőrszál bőr feletti részét távolítják el, ne várj tartós eredményt, mert a borotválást 1-3 naponta ismételned kell. Ráadásul […]

1. A jó öreg borotva – gyors, de nem tartós

Ha késésben vagy, de még néhány szőrszáltól meg szeretnél szabadulni, a legegyszerűbb megoldás, ha a borotvát választod.
Előnye:
Bármikor bevethető, fájdalommentes, olcsó és gyors.
Hátránya:
Mivel a pengék csak a szőrszál bőr feletti részét távolítják el, ne várj tartós eredményt, mert a borotválást 1-3 naponta ismételned kell. Ráadásul könnyen megvághatod magad.
Mennyiért?
Az eldobható borotvák ára csomagonként kb. 500-800 forint, a női borotvahabok pedig kb. 1000-1500 forintba kerülnek.
Tipp:
Mivel a forró víz felpuhítja a bőrt és a szőrszálakat, ezért célszerű  mindig a zuhanyozás után borotválni! Mindig használj borotvahabot vagy zselét! Ha picit megvágod magad, a sebet fertőtlenítsd le!

2. Szőrtelenítő krémek, habok – egyszerű, de időigényes

Használatuk egyszerű, de a hatóidő betartása miatt egy kicsivel több ideig kell várni az eredményre, mint a borotválásnál. Tökéletes választás akkor is, ha idegenkedsz a borotvától és a gyantától!
Előnye:
Mivel a krémek a bőrfelszín alatt kb.1 mm-el távolítják el a szőrt, így a borotváláshoz képest a hatás pár nappal tovább tart és szintén fájdalommentességet garantál.
Hátránya:
Érzékeny bőrűeknél a krémekben található vegyi anyagok irritációt okozhatnak, ezenkívül sokan idegenkednek a készítmények jellegzetes szagától. Továbbá az is igaz, hogy az erős szőrszálakkal szemben a szőrtelenítő krémek nem hatékonyak.
Mennyiért?
Szőrtelenítő krémeket és habokat kb. 900-1800 forint között vásárolhatsz.
Tipp:
A készítményekben lévő vegyi anyagok irritálhatják a bőrt, ezért használatuk előtt egy kisebb bőrfelületen mindig végezz bőrpróbát! Ha nem észlelsz semmilyen bőrelváltozást, a krémet akkor se hagyd rajta a bőrödön több ideig, mint ami a dobozára van írva. Ha  elváltozást tapasztalsz a bőrödön, konzultálj bőrgyógyász szakemberrel! 

0018846_1.jpg ()

3. Gyantázás – fájdalmas, de hatásos

Nem kell feltétlenül kozmetikushoz menned, ha gyantáztatni szeretnél. Ma már sok helyen lehet kapni gyantázószettet. A meleggyantázást elsősorban nagy felületek (pl. láb) szőrtelenítésére alkalmazd. A kisebb részeket (pl. bikinivolnal) célszerűbb hideg gyantacsíkokkal simává varázsolnod.
Előnye:
Mivel a gyanta a szőrszálakat tövestől tépi ki a szőrtüszőből, a szőr növekedésétől függően kb. 3-4 hétig biztosan nem kell újra gyantáznod. A rendszeres gyantázástól a szőrszálak meggyengülnek és meg is ritkulhatnak.
Hátránya:
Meglehetősen fájdalmas procedúra, ezen kívül az újra kinövő szőrszálak benőhetnek a bőr alá, gyulladásokat okozva.
Mennyiért?
Az üzletekben kapható gyanták ára kb. 800-2000 forint. Ha kozmetikusnál gyantáztatsz, annak ára kb. 3000-7000 forint lehet, attól függően, hogy melyik testrészedet szőrteleníti és milyen anyagot használ hozzá.
Tipp:
Mielőtt az érzékenyebb részeken letépnéd a gyantacsíkot, a kezeddel jól feszítsd ki a bőrt, így könnyebben le lehet szedni a szőrszálakat és a fájdalmat is mérsékelheted.

4. Epilálás – lassú, de tartós

Az elektromos epilátorok pörgő csipeszei gyökerestül tépik ki a szőrszálakat. Randi előtt még időben láss hozzá!
Előnye:
Hatása hosszantartó, csak kb. 3-4 hét után nőnek újra a szőrszálak.  
Hátránya:
Egy picit kellemetlen és lassú megoldás. De az jó hír, hogy az újabb típusokat már különböző masszázsfejekkel és jégakkukal látták el, amelyek csökkentik a kellemetlen érzést.
Mennyiért?
Az epilátorok kínálata bőséges: már 6000 Ft-ért is hozzájuthatsz, de akár 40 ezer Ft-ot is kiadhatsz érte.
Tipp:
Csak száraz bőrt epilálj! A művelet után használj szőrnövekedésgátló krémet, ami radikálisan csökkenti a szőrszálak növekedését.

5. Lézer – a végleges megoldás

Ha nem szeretsz havonta kozmetikushoz rohangálni, vagy otthon pepecselni a szőrtelenítéssel, akkor a lézeres szőrtelenítést neked találták ki! A lézerfény a szőrszálakba hatol, ahol az energia hővé alakul így pusztítva el a szőrszálak gyökereit.
Előnye:
Az egész testfelületen sikerrel alkalmazható, fájdalommentes, ráadásul a végeredmény egy életre szól, és nem kell többet bajlódnod a szőrtelenítéssel.
Hátránya:
A kezelés borsos árán kívül további hátrány, hogy a lézerfény csak az éppen növekedési stádiumban lévő szőrszálakra hat, ezért újabb kezelés indokolt, amely kb. 4-6 alkalom lehet.
Mennyiért?
A szőrtelenítendő testrésztől függően: 15000 – 150000 Ft/kezelés.
Tipp:
A szőrszál a bőrfelület felett égési sérülést okozhat, ezért a lézeres kezelés előtt néhány nappal célszerű leborotválni a felületet. A bőr utókezeléséről érdeklődj a kezelést végző szakembertől.

6. Cukorgyanta – trendi és hatékony

A mézállagú, természetes alapanyagú cukorgyantát akkor próbáld ki, ha tartós eredményre vágysz és a bőröd túl érzékeny a hagyományos gyantázáshoz. A cukor és víz keverékéből álló cukorgyanta sajátos technikájának köszönhetően kíméletesebb a hagyományos gyantázásnál.
Előnye:
A rövid szőrszálak ellen is bevethető, mivel az anyag csak a bőrre tapad és nem okoz hámsérülést és szőrbenövést.
Hátránya:
Lassúbb, mint a hagyományos módszer és a trükkjét is meg kell tanulni! Nem fájdalommentes, de nem annyira kellemetlen, mint a hagyományos gyantázás.  
Mennyiért:
Üzletekben 1000-1500 Ft kaphatsz cukorgyanta szettet, a kozmetikus a hagyományos gyantázáshoz hasonló összegért végzi el ezt a szőrtelenítést.
Tipp:
A cukorgyantázás legfőbb titka, hogy itt nem a száliránnyal megegyező, hanem ellentétes irányban kenjük fel a gyantát. Majd a szálak növésével egyező irányban rántjuk le.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X