Főoldal > EGÉSZSÉG > Megdöbbentő! Fél aggyal is teljes életet él egy amerikai nő!

Megdöbbentő! Fél aggyal is teljes életet él egy amerikai nő!

agyegészségműtétwellness
0

Írta:

A 37 éves Michelle Mack esete az orvosokat is elképesztette. A szakemberek 10 éve fedezték fel, hogy a nő agyának teljes bal fele hiányzik – számolt be az eset részleteiről a CNN. Ennek oka valószínűleg az lehetett, hogy még magzatként szélütést szenvedett el. Az agy bal féltekéjének kiesésével többek közt a mozgás irányításáért, a viselkedésért […]

A 37 éves Michelle Mack esete az orvosokat is elképesztette. A szakemberek 10 éve fedezték fel, hogy a nő agyának teljes bal fele hiányzik – számolt be az eset részleteiről a CNN. Ennek oka valószínűleg az lehetett, hogy még magzatként szélütést szenvedett el.

Az agy bal féltekéjének kiesésével többek közt a mozgás irányításáért, a viselkedésért és a szellemi képességekért felelős fontos rendszerek estek ki – magyarázta Jordan Grafman, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) ideggyógyásza. A megmaradt jobb félteke azonban “újraalkotta” magát, és több fontos funkciót átvett. Ennek köszönhetően még ha akadozva is, de Michelle Mack tud olvasni és beszélni. A nő érettségi bizonyítványt szerzett és egy templomnak dolgozik, adatgyűjtést végez. 

A jobb agyféltekére nehezedő többletterhek azonban károsítják a tipikusan a jobb oldal által biztosított képességek némelyikét. Macknak például problémája van érzelmei kordában tartásával – számolt be Grafman. Nehéz számára az összetettebb helyzetek kezelése, és idegen környezetben gyorsan elveszti orientáltságát. 

2007-ben Franciaországban vált ismertté hasonlóan lenyűgöző eset: egy akkor 44 éves alkalmazott és kétgyerekes családapa teljesen normális életet él úgy, hogy agytérfogata a megszokottnak kevesebb mint a felét éri el.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X