Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyermekáldás sterilizálás után?

Gyermekáldás sterilizálás után?

fogamzásgátlásgyermeksterilizálás
0

Írta:

A férfiak sterilizálása (vasectomia) egyre népszerűbb beavatkozás Németországban, hiszen évente mintegy hatvanezer férfi sterilizáltatja magát. Közülük néhányan megbánják tettüket, mert idővel rájönnek, hogy mégis szeretnének gyereket. Mi a sterilizálás (vasectomia)? A férfiak sterilizálása olyan művi beavatkozás, mely során mindkét ondóvezetéket elkötik és átmetszik, vagy egy rövid szakaszt is eltávolítanak belőle. Ilyenkor nincs lehetőség a gyermeknemzésre. A műtét nem befolyásolja […]

A férfiak sterilizálása (vasectomia) egyre népszerűbb beavatkozás Németországban, hiszen évente mintegy hatvanezer férfi sterilizáltatja magát. Közülük néhányan megbánják tettüket, mert idővel rájönnek, hogy mégis szeretnének gyereket.

Mi a sterilizálás (vasectomia)?

A férfiak sterilizálása olyan művi beavatkozás, mely során mindkét ondóvezetéket elkötik és átmetszik, vagy egy rövid szakaszt is eltávolítanak belőle. Ilyenkor nincs lehetőség a gyermeknemzésre. A műtét nem befolyásolja a nemi vágyat, a nemi teljesítőképességet és az orgazmust sem, csupán annyi a változás, hogy az az ondófolyadékban nem mutatható ki spermium.

A sterilizálást érdemes alaposan megfontolni, mert az ondóvezeték eredeti állapotát helyreállító műtét bonyolult orvosi beavatkozást igényel, és sikerességét - többek között – befolyásolja a sterilizációs beavatkozás óta eltelt idő is.

Hogyan állítható vissza a nemzőképesség? 

Hála az orvostudomány fejlődésének, a nemzőképesség visszaállítására irányuló kutatások eredményei nagyon pozitívak. Az elkötésen átesett  férfiak közül ugyanis minden tizedik szeretné visszaszerezni a nemzőképességét. A 120 perces operációban a szakorvosok az átvágott ondóvezetéket egy speciális, többrétegű varrattechnika segítségével újra összevarrják. 

Dr. Martin Petsch német urológus professzor szerint a herék a sterilizációt követő évek után is kifogástalanul termelik a spermiumokat. A sterilizáció után akár 5 évvel is nemzőképessé tehető egy férfi – teszi hozzá a professzor. Az ilyen műtéteken átesett férfiak mintegy 60 százalékának lesz később gyermeke. 

Ne feledd: minél hosszabb ideig él sterilizált állapotban egy férfi (vagyis átvágott ondóvezetékkel), annál rosszabbak a kilátásai a helyreállító műtét utáni gyermeknemzésre.


További cikkeink a témában

hyperhidrosisizzadás

Mikor kóros az izzadás?

Írta:
0

A verejtékezés fontos élettani mechanizmus, hiszen a párolgás hőt von el, vagyis a test az izzadással hűti magát. A túlzott verejtékezés, a hyperhidrosis azonban igen kellemetlen lehet, azonban dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus szerint van rá megoldás.

Kövess Facebook-on!
X