Főoldal > EGÉSZSÉG > Méregtelenítés és stresszoldás egyben! – Itt a Watsu!

Méregtelenítés és stresszoldás egyben! – Itt a Watsu!

emésztésjavításméregtelenítésstresszoldáswatsu
0

Írta: and

Az interneten tájékozódva hamar találok több terapeutát, akik saját honlapjukon népszerűsítik a vízi masszázst. Gondosan végignézem mindet, a helyszíneket, árakat, majd magukat a szakembereket. Nehéz választani. Egyik ezért tetszik, a másik meg azért. Próbálok az érzéseimre hagyatkozni, míg a honlapokon lévő fotókat nézegetem. A terápia elég intimnek tűnik (víz, fürdőruha, érintés…), ezért úgy döntök, hogy […]

Az interneten tájékozódva hamar találok több terapeutát, akik saját honlapjukon népszerűsítik a vízi masszázst. Gondosan végignézem mindet, a helyszíneket, árakat, majd magukat a szakembereket. Nehéz választani. Egyik ezért tetszik, a másik meg azért. Próbálok az érzéseimre hagyatkozni, míg a honlapokon lévő fotókat nézegetem. A terápia elég intimnek tűnik (víz, fürdőruha, érintés…), ezért úgy döntök, hogy csakis női terapeuta jöhet szóba, lehetőleg velem egyidős. Így kötök ki Tihanyi Zsuzsi terapeutagyakornoknál. Gyorsan egyeztetjük a masszázs helyét és időpontját. Készülődni kezdek.

Szivacs és csipesz

Egy Budapest környéki szabadidőközpont medencéje előtt találkozunk. A masszázs nyilvános fürdőkben is kérhető, de Zsuzsi felhívja a figyelmemet, hogy nem mindegyik alkalmas a watsu masszázsra, mivel a vizük túl hideg vagy túl meleg. Itt viszont királyi kényelem vár, egyedül lehetünk a langymeleg (34-35 fokos) vízben. Átöltözés, zuhanyozás után már indulnék is a medencébe, de Zsuzsi javasolja, hogy menjek el előtte a mellékhelyiségbe, és igyak meg egy pohár vizet. A felkészülés része egy rövid beszélgetés magáról a terápiáról. Gondoltam, megkérdezi, hogy tudok-e úszni, vagy van-e víziszonyom, de erről szó sincs. Mint kiderül, ezek nem kizáró okok, sőt, olyan vendége is akadt már, aki a watsu közben győzte le évtizedes víziszonyát. Viszont nem ajánlják a terápiát annak, akinek keringési zavara, nyílt sebe van, vagy akinek orvosa ellenzi a meleg vízben való hosszas tartózkodást. A terapeuta még a medence partján megmutat egy lebegtető szivacsot és egy orrcsipeszt. Mindkettőre szükség lehet. A szivacsot a masszázs elején erősíti a lábamra, a csipeszt viszont csak a terápia második felében használja akkor, ha kérem a watsu-kezelés víz alatti részét is. Kérem. „Nem kellemetlen” – mondja, majd a csipeszt az orromra csippenti. Kellemetlen. Elmondja, hogy a saját kezemmel is foghatom az orrom, de akkor elképzelhető, hogy ez akadályozná az ellazulást. Ez egyébként azért kell, mert a masszázs alatt majd többször a víz alá kerülök, még a medence legaljára is. De Zsuzsi megnyugtat: mielőtt lemerülnék, jelezni fog. Háromszor megnyomja finoman a karom, én veszek egy nagy levegőt, és már merülök is. Kicsit aggódom, hogy biztosan észrevegyem a jeleket.

Mozgás, nyújtás, tánc

Furcsák a medence környéki zajok. masszázsnál megszoktam a lágy zenét, madárcsicsergőset, lantpengetőset, félek, hogy így képtelen leszek ellazulni. A lazulás amúgy is nehezen megy: rohanós hét van mögöttem. Zsuzsi megfogja kezem, enyhe terpeszben szemben állunk egymással. Figyelem. Lehunyja a szemét. Én is lehunyom. Kicsit lejjebb ereszkedünk a vízbe, lassan a fülemig ér a víz. Már csak a bugyborékolást hallom. Különös mozdulatok kezdődnek, a terapeuta felfektet a vízre, mozgatni, lebegtetni, masszírozni kezd. Kellemes, és az egésznek van valami különös dinamikája. Nem ringatás ez, inkább mozgás, nyújtás, tánc. Én meg olyan vagyok, mint egy rongybaba. Nyújtanak, nyúlok, hajlítanak, hajlok. Könnyen megy, a víz segít. Kezd elmúlni belőlem a drukk. A legjobban a víz alatti hangokat élvezem, most jövök rá, hogy mennyivel jobb ez, mint a relaxálólemez a kozmetikában. Mint az a tengeri csiga, amit gyerekkoromban mindig a fülemhez szorítottam, hogy hallgassam a víz morajlását. A terapeuta lassan a kezembe adja az orrcsipeszt, ez kicsit megzavar. Most jön a földre nyomás, gondolom, és felteszem a csipeszt. Csak be ne folyjon az orromba a víz, és észrevegyem a jelzéseket… fohászkodom. Még néhány nyújtó, lazító mozdulat, majd Zsuzsi háromszor finoman megnyomja a felső karom.

A témáról bővebben a Nők Lapja Egészség magazin decemberi számában olvashatsz!

Miért a Watsu?
A meleg víz tehermentesíti a gerincoszlopot, a rátapadó izmokat, csigolyákat, így tesz lehetővé olyan mozgásokat, amelyek a szárazföldön, terhelt állapotban nem, vagy csak igen nehezen hajthatók végre. A kezelés közben alkalmazott nyújtások nemcsak önmagukban hatnak jótékonyan, hanem a test energiaáramlását is támogatják. Csökkenti a görcsösséget és a szorongást, javítja az alvást és az immunfolyamatokat, ellazítja a vázizomzatot. Jó mozgásszervi panaszokra, gerincproblémákra. Serkenti a simaizomzat működését, így az emésztést, a természetes méregtelenítést. Sikerrel alkalmazzák rehabilitációs programok részeként is, mind lelki, mind testi természetű problémáknál. Ajánlják még várandósság alatt a babával való kapcsolatépítésre, erősítésre, a szülés előtti félelmek, szorongások oldására; gyerekeknél tanulási nehézségek és hiperaktivitás enyhítésére, felszámolására.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X