Főoldal > EGÉSZSÉG > Hatékony a dió a prosztatarák ellen

Hatékony a dió a prosztatarák ellen

dióprosztatarák
0

Írta:

A sokat ígérő eredményt az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) San Franciscóban rendezett éves ülésén ismertették.  A Kaliforniai Egyetem Paul Davis vezette kutatócsapata korábban már bebizonyította, hogy a dió képes megszűntetni a véredények falán jelentkező gyulladásokat. Ugyanez a csapat most genetikailag prosztatarákra hajlamos egereknek adott két hónapon át napi 14 megtört diót. A kontrollállatok normál étrendjükön […]

A sokat ígérő eredményt az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) San Franciscóban rendezett éves ülésén ismertették. 

A Kaliforniai Egyetem Paul Davis vezette kutatócsapata korábban már bebizonyította, hogy a dió képes megszűntetni a véredények falán jelentkező gyulladásokat. Ugyanez a csapat most genetikailag prosztatarákra hajlamos egereknek adott két hónapon át napi 14 megtört diót. A kontrollállatok normál étrendjükön felül ehelyett szójaolajat kaptak. 

A vizsgálat végén a prosztatadaganatok a dióval etetett csoportnál átlagosan ötven százalékkal kisebbek voltak, és növekedési ütemük csupán egyharmada volt a kontrollcsoportéhoz képest.

A prosztata egészségét szem előtt tartó étrendnek tehát mindenképpen tartalmaznia kellene diót – nyilatkozta Paul Davis. A diónak amúgy is helye van az egészséges táplálkozásban a bőséges gyümölcs- és zöldségfogyasztás mellett.  

A dió prosztatára gyakorolt jótékony hatása valószínűleg azon alapul, hogy képes lebontani az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) néven ismert fehérjét. Ha a vérben nagy ennek a fehérjének az aránya, az a prosztatarák fokozott kockázatára utal. 

Az amerikai kutatók egy új géncsipes módszer segítségével követték nyomon a dió hatását. Ez lehetővé tette, hogy megfigyeljék a daganatban és az állatok májában végbemenő genetikai változásokat: a dió a daganatban és a májban is kedvező hatással volt azokra a génekre, amelyek szerepet játszanak a rák növekedésének szabályozásában.

Forrás: MTI

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X