Főoldal > EGÉSZSÉG > Így oszd be a napod az ajurvéda szerint

Így oszd be a napod az ajurvéda szerint

ájurvédaéletritmusidőbeosztásnapszakperiódus
0

Írta: and

Az egész napot az ajurvéda három dosája uralja egymást felváltva, testünk pedig ösztönösen erre próbálja hangolni magát. Ha napodat ezeknek a periódusoknak megfelelően építed fel, sokban megkönnyítheted az életed, a pozitív változásokat már egy hét után érzékelni fogod. Kapha periódusok Ebben a napszakban felerősödhetnek az ehhez a dosához tartozó problémák, mint a túlzott nyálkaképződés, az […]

Az egész napot az ajurvéda három dosája uralja egymást felváltva, testünk pedig ösztönösen erre próbálja hangolni magát. Ha napodat ezeknek a periódusoknak megfelelően építed fel, sokban megkönnyítheted az életed, a pozitív változásokat már egy hét után érzékelni fogod.

Kapha periódusok

Ebben a napszakban felerősödhetnek az ehhez a dosához tartozó problémák, mint a túlzott nyálkaképződés, az orrmellék-gyulladás kellemetlen tünetei, az asztma és az ízületi fájdalmak.

Reggel 6 – délelőtt 10

Próbálj minél korábban felkelni, lehetőleg még hat óra előtt. A felkeléshez tartozó általános tennivalókat végezd el még nyolc óra előtt, mert ez a test külső és belső megtisztításának megfelelő idő. A fürdés után végezz néhány perces testmozgást. Erre legjobb a jóga, ami felerősíti energiáidat. Ezután fogyaszd el könnyű, de tápláló reggelidet, és sétálj a szabadban.

Este 6 – este 10

Ajánlatos a vacsorát ennek az időszaknak az elején elfogyasztani, hogy lefekvés előtt legyen időd megemészteni azt, és nem éjjel kell majd erre plusz energiákat fordítania a szervezetednek. A vacsora és a lefekvés között legalább három óra teljen el. Próbáld ezt az időt nyugtató programmal eltölteni, hogy felkészülhess a pihentető alvásra.

ajur2.jpg ()Pitta periódusok

Anyagcserénket a pitta uralja, ezért ebben az időszakban jó elfogyasztani az ételeinket. A hozzá kapcsoló problémák, mint a gyomorfájás vagy gyomorégés ilyenkor gyakrabban jelentkezhet.

Délelőtt 10 – délután 2

Ezen az időszakon belül délben vagyunk a legaktívabbak, emlékező képességünk és kreativitásunk ekkor a legerősebb egész nap. Nagyon fontos, hogy a főétkezést is dél körül fogyaszd el, mert ebben az időben tudjuk az ételt legjobban energiává alakítani, ami segíthet, hogy a nap további részében is teljes gőzzel végezhesd a munkád. Ebéd után ne indulj rögtön utadra, inkább pihenj pár percet és sétál, hogy elősegítsd emésztésed.

Este 10 – hajnali 2

Próbálj minél korábban lefeküdni, ha lehet még tíz óra előtt, hogy pont a pitta időszakra el tudj aludni. Ilyenkor a dósa energiái különlegesen melegítik tested, ami igazán megnyugtató alvást tesz lehetővé, valamint ebben az időszakban dolgozza fel elménk a nap eseményeit is, amik nagyon fontosak lehetnek.

Vata periódusok

Ez a dósa felelős a szervezet tökéletes egyensúlyáért, ezért is fontos a megfelelő alvás ebben az időszakban.

Délután 2 – este 6

Ez a néhány óra a legalkalmasabb a fizikai és a szellemi munkára. Ha ebéded eléggé tápláló volt és a megfelelő időben fogyasztottad el, akkor délután három óra körül éri el teljesítőképességed a csúcsát. Négy óra körül tarts néhány perces szünetet, ez erőt adhat a további feladataidhoz.

Hajnali 2- reggel 6

Ez az alvás ideje. Ilyenkor legjobb a pihenés, ezt azonban csak akkor érezheted, ha megfelelő időben feküdtél le. Fontos, hogy ebben az időben az alvásnak gyógyító ereje van, amit te is kihasználhatsz.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X