Főoldal > EGÉSZSÉG > Élj még egészségesebben!

Élj még egészségesebben!

egészségéletmódétrendgyümölcszöldség
0

Írta: and

Néhány apró jó tanács Ami az ember számára a bőr, az a gyümölcsök és zöldségeknek a héja. Ez védelmezi ugyanis a növény értékes tápanyagait és a vitaminokat a nap, a fény, a levegő hatásaitól. Fogyasszuk tehát a zöldségeket hámozatlanul, aprítás nélkül, éppen csak megmosva. Így például a krumpliban 50%-kal több izomműködést elősegítő kálium marad, a […]

Néhány apró jó tanács

Ami az ember számára a bőr, az a gyümölcsök és zöldségeknek a héja. Ez védelmezi ugyanis a növény értékes tápanyagait és a vitaminokat a nap, a fény, a levegő hatásaitól. Fogyasszuk tehát a zöldségeket hámozatlanul, aprítás nélkül, éppen csak megmosva. Így például a krumpliban 50%-kal több izomműködést elősegítő kálium marad, a répa pedig 25%-kal több falcarinolt őriz meg, mely a rákos megbetegedések ellen hatékony. A módszer kellemes velejárója ezen kívül, hogy megkíméljük magunkat a fáradtságos pucolástól.

Szintén apró, ám annál hatékonyabb megoldás az egészségesebb étkezésért, ha a megszokott, közismerten egészségesnek titulált magok helyett csírát fogyasztunk. A csírák jellemzően magas fehérjetartalmuk mellett ugyanis jóval több vitamint tartalmaznak, mint az egyszerű magvak.

egeszseges2.jpg ()

Bánjunk bátran a fűszerekkel is, ezek ugyanis valódi tápanyag-doppingot jelentenek. A fekete bors hatóanyaga, a piperin például serkenti az emésztést és segíti az antioxidáns hatású szelén felszívódását. A petrezselyem gazdag retinol tartalma a csontok és a vörösvértestek képződésére van jó hatással, a magnéziumban gazdag kakukkfű pedig idegnyugtató hatású.

Wellness Cafe tipp: A fűszereket és gyógynövényeket közvetlenül fogyasztás előtt aprítsuk fel, és ne, vagy csak enyhén melegítsük. Így biztosan megőrizhetjük gazdag tápanyagtartalmukat.

További hasznos tippek

Köztudott, hogy a vitaminok, ásványi anyagok rendkívül hőérzékenyek, a hosszas főzés, forralás, sütés hatására csökken a zöldségek és gyümölcsök tápanyagtartalma. Érdemes ezért ezeket párolva, nyersen, vagy saját levében elkészítve fogyasztani. A vizet, melyben a zöldségeket készítettük, ne öntsük ki, használjuk fel inkább szószok, saláták készítésére.

Rendkívül hasznos összetevő az inulin, mely nem csak a tápanyagok felszívódását segíti elő, de probiotikus hatásának köszönhetően az emésztésre is jótékony hatással van. Nagy mennyiségben található a banánban, a póréhagymában, az articsókában és a fokhagymában, így ezek fogyasztása mindenképpen javasolt.

egeszseges3.jpg ()

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne legyenek fenntartásaink a nagy rohanásban mélyhűtőből előkapott ételekkel szemben se. Táplálkozás-szakértők szerint ugyanis a szüret után azonnal lefagyasztott, hőnek nem kitett gyümölcsök alig vesztenek vitamin- és tápanyagtartalmukból. A fény- és hőálló csomagolás pedig további védelmet biztosít a tápanyagveszteség ellen.

Wellness Cafe tipp: Fagyasztott ételek vásárlásánál ügyeljünk a csomagolásra. Kerüljük azokat a termékeket, amelyek átlátszó csomagolásban kerülnek forgalomba, a fény és a nedvesség ugyanis csökkenti a tápanyagtartalmukat.

Turmixok, zsírok?

Irodában vagy éppen utazás alatt is fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag beviteléről. Erre a legideálisabb megoldást a turmixok jelenthetik. Ezek elkészítéséhez ugyanis a gyümölcslevekkel ellentétben az egész gyümölcsöt felhasználhatjuk, így élénkíthetjük az emésztést és az anyagcserét. Alternatívaként fogyaszthatunk cukor nélkül készített zöldségleveket is, melyek ásványvízzel hígítva kiváló, egészséges szomjoltók lehetnek.

Felejtsük el, hogy minden, ami zsír az káros és hizlal. Az olíva- vagy repceolajban, halban, dióban található telítetlen zsírsavak például kifejezetten egészségesek, véralvadásgátló, gyulladáscsökkentő hatásuk mellett a zsírban oldódó A-, D-, E- és K- vitaminok felszívódásához is elengedhetetlenek.

Wellness Cafe tipp: A saláták ízesítéséhez használjunk hasznos zsírsavakban gazdag avokádót, vagy főzéskor adjunk egy kiskanálnyi dióolajat az ételekhez. Így nem csak ízletes, de egészséges ebédet készíthetünk.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X