Főoldal > EGÉSZSÉG > Így szabadulj meg az idegeskedéstől!

Így szabadulj meg az idegeskedéstől!

aggodalomfigyelemelterelésidegeskedéslelkesedésoptimizmus
0

Írta: and

Természetünknél fogva mindenen képesek vagyunk aggodalmaskodni. De azzal ritkán oldjuk meg a problémákat, ha bosszankodunk a főnök kétértelmű üzenetén, vagy a mérleg által jelzett plusz 3 kiló miatt. Kövesd tippjeinket és felejtsd el az aggódás fogalmát. Képzeld el a lehető legjobb forgatókönyvet! A vizualizációnak a gondok megoldásában óriási szerepe van, tehát először is képzeld el, […]

Természetünknél fogva mindenen képesek vagyunk aggodalmaskodni. De azzal ritkán oldjuk meg a problémákat, ha bosszankodunk a főnök kétértelmű üzenetén, vagy a mérleg által jelzett plusz 3 kiló miatt. Kövesd tippjeinket és felejtsd el az aggódás fogalmát.

Képzeld el a lehető legjobb forgatókönyvet!

A vizualizációnak a gondok megoldásában óriási szerepe van, tehát először is képzeld el, hogy meg tudsz birkózni még a nagyobb horderejű problémákkal is. Ha erre képtelen vagy, esetleg nem tudod még azt se kifürkészni, mi történhet a legjobb forgatókönyv szerint, még nehezebbé válik a bajok orvoslása. Amint egy új gond, vagy kihívás felüti a fejét, bármily nehéz is, de keress benne valami jót!

Amit ma megtehetsz…

stressz3.jpg ()A halogatás koronázatlan királynője vagy? Ez még tovább szaporítja a problémák számát. Ezt kiküszöbölendő kövesd az „amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra elvet”! Például ha egy grandiózus munkahelyi projektet kell megcsinálnod, ám erre lehetetlen küldetésként tekintesz, akkor se várj túl sokáig a feladat megkezdésével. Oszd fel apróbb tételekre, amelyekkel rövidebb idő alatt is végzel, és így fokozatosan le tudod gyűrni ezt is, határidőn belül. Lehet, hogy egy kicsit félelemkeltő a nagyobb projekt kisebb feladatokra való szétválasztása, de már attól büszke leszel magadra, hogy hozzáláttál.

Lelkesítsd önmagad!

Gyakran csak egy kis önbizalomra van szükség ahhoz, hogy diadalmaskodjunk a gondok felett. Néha mi magunk vagyunk a lehető legrosszabb ellenségeink. Próbáld ki, hogy egy napon keresztül minden olyan gondolatot papírra vetsz, amellyel önmagadat jellemzed, legyen az akármilyen hangvételű. Sok benne a negatívum? Pedig a negatív jelzők, amelyekkel saját magunkat illetjük, csak arra „jók”, hogy tovább dagonyázzunk az önsajnálatban. Ehelyett, ugyanezzel a lelkesedéssel inkább légy önmagad legjobb barátja! A barátnőidet is mindig bátorítod, hát magaddal szemben se járj el másképp! Ez lehet, hogy elsőre erőltetettnek tűnik, de ha azon kapod magad, hogy valami hitvány dolog fészkeli be magát az agyadba (ami veled kapcsolatos), azonnal számold fel, és csakis pozitív gondolatoknak adj teret.

Keress jobb elfoglaltságot!

stressz2.jpg ()Jó módszer, amivel elfelejtheted az aggódást az, ha témát váltasz. Törj ki a szorongás ördögi köréből, és inkább beszélgess a legjobb barátnőddel! Egy tartalmas, őszinte kétszemélyes társalgás sok mentális energiát szabadít fel, így biztos, hogy nem a saját problémáidon rágódsz, amíg benne vagy a beszélgetésben. Még egy príma figyelemelterelési trükk: végezz valamilyen aktivitást igénylő tevékenységet, például sportolj, lényeg, hogy olyasvalamivel foglald el magad, ami nagyfokú koncentrációt igényel. A mozdulatok koordinálása akkora összpontosítást igényel, hogy így már nem marad hely az aggodalmaknak.

Benne van a pakliban, de…

Leginkább olyan dolgok miatt rettegünk, amelyek felett az irányítást kis mértékben vagy egyáltalán nem tarthatjuk a kezünkben, ilyen például a munkahely elvesztése. Tedd fel magadnak a kérdést, van-e okod nyugtalanságra! Bármi miatt is légy ideges, ha egy kicsit a dolgok mögé nézel, rájössz, nem olyan tragikus a helyzet. Ha felülvizsgálod azokat a helyzeteket, amelyekben fenyegetve érzed magad, és elfogadod, hogy csekély az esély a bekövetkezésére, vagy pedig ha végre konstatálod, hogy az kívül esik a „hatáskörödön”, akkor kevésbé fogsz aggódni.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X