Főoldal > EGÉSZSÉG > Pörgesd fel az agyad nyáron is!

Pörgesd fel az agyad nyáron is!

agydióillatmemóriatesttartás
0

Írta: and

A nyári hőség nemcsak a tested viseli meg, de a szellemi képességekre is rossz hatással van. Ilyenkor sokkal hamarabb mennek ki fontos feladatok és elintézni valók a fejünkből és a koncentrálás is nehezebben megy. Az agy, akárcsak a test többi része el tud fáradni és folyamatos törődést, de legfőképp helyes „táplálást” igényel. Néhány egyszerű tanács […]

A nyári hőség nemcsak a tested viseli meg, de a szellemi képességekre is rossz hatással van. Ilyenkor sokkal hamarabb mennek ki fontos feladatok és elintézni valók a fejünkből és a koncentrálás is nehezebben megy. Az agy, akárcsak a test többi része el tud fáradni és folyamatos törődést, de legfőképp helyes „táplálást” igényel. Néhány egyszerű tanács megfogadásával azonban növelheted szellemi teljesítményedet.

Étkezz okosan!

A bikiniszezon amúgy sem a nehéz, hizlaló fogásokról szól, az ételeid gondos megválogatásával azonban a koncentrálóképességeden is lendíthetsz. Egy kis délutáni nassolnivalónak tökéletes választás az olyan magas antioxidáns tartalmú bogyós gyümölcsök, mint az áfonya és a szeder vagy az olajos magvak.

A dió, mandula, mogyoró tele vannak energiát adó, értékes összetevőkkel. A dióban található lecitin például igazi serkentő a szürkeállomány számára. A halak, mint például a tonhal vagy lazac szintén segítségedre lehetnek omega-3 zsírsav tartalmuknak köszönhetően. A zöld leveles zöldségek egy kis olívaolajjal, nemcsak az alakodra, de a munkádra is jó hatással lesznek.

koncentcikk1.jpg ()Ezeket kerüld el!

Bár fáradtság idején gyakran valami édesre vágyunk, érdemes kerülni az agyoncukrozott üdítőket és sütiket. Ilyenkor tényleg szükség van szénhidrátra de, egyáltalán nem mindegy milyen formában juttatod hozzá a szervezeted. Ezek a finomságok hirtelen emelik meg a vércukorszintet, így a teljesítményed is hullámzó lesz. Ha hosszú távon szeretnél kiegyensúlyozottan koncentrálni válassz inkább egy finom gyümölcstálat vagy gyors segítségnek egy szem szőlőcukrot. Hasonló okból nem a legjobb választás a kávé vagy az energiaital. Helyette adj egy esélyt a zöld- vagy fehér teának.

Hívd segítségül a természetet!

Kutatások bizonyítják, hogy egyes illatok frissítőleg hatnak ránk és javítják a teljesítményt. A rozmaring fokozza az ébrenlétet és növeli a teljesítményt, a borsmenta a tarkóba vagy homlokba masszírozva frissít, de hasonlóan üdítően hathatnak a különböző friss, citrusos illatok. A természet agyserkentője a ginko biloba. Javítja az agyi vérellátást, így a szellemi teljesítőképességet, a benne lévő flavonoidok miatt pedig kiváló értágító. Tea formájában te is könnyen beiktathatod a hétköznapjaidba.

Hidratálj!

Az utóbbi időben élénk vita kezdődött tudományos körökben, hogy pontosan mennyi folyadékot is kellene fogyasztanunk naponta. Abban azonban mindenki egyetért, hogy szellemi megterhelés idején fokozottan kell ügyelni az elegendő folyadékbevitelre. A kávé, tea elvonja a vizet a szervezettől, ugyanúgy ahogy az alkohol is. Az ásványvízzel ellenben nem tudsz mellényúlni, keress alacsony ásványi anyag tartalmú vagy oxigénnel dúsított változatot, mely ilyenkor igazi jolly joker.

koncentcikk2.jpg ()Ügyelj a helyes tartásra!

Szó szerint úgy érzed, mintha mázsás súlyok nyomnák a vállad? Lehet, hogy éppen ez az oka a koncentrációs problémáidnak. A helyes tartás elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű vér és oxigén jusson az agyadba. Tarts rövid szüneteket munka közben, keress egy tükröt és húzd ki magad rendesen. Ügyelj arra, hogy a vállad lazán lógjon, ne pedig görcsösen felhúzva tartsd. Kaphatóak különböző párnák és háttámlák, melyek irodai székedre szerleve segítenek, hogy helyes maradjon a tartásod.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X