Főoldal > EGÉSZSÉG > Így tartsd karban az immunrendszeredet!

Így tartsd karban az immunrendszeredet!

immunrendszermozgásrostvédelemvitamin
0

Írta: and

Kevesebb stressz Egy nemrégiben közzétett német tanulmány szerint a túlfeszített életvitel miatt minden harmadik nő mókuskerékben érzi magát, ám a stresszes mindennapok komoly befolyást gyakorolnak az immunrendszer hatékonyságára. A tartósan fennálló krónikus stressz miatt az immunrendszer állandó készenléti állapotban van, így gyengül annak természetes védekezőképessége. Stresszhelyzetben nagy mennyiségű adrenalin szabadul fel a szervezetben, ami lassítja […]

Kevesebb stressz

Egy nemrégiben közzétett német tanulmány szerint a túlfeszített életvitel miatt minden harmadik nő mókuskerékben érzi magát, ám a stresszes mindennapok komoly befolyást gyakorolnak az immunrendszer hatékonyságára. A tartósan fennálló krónikus stressz miatt az immunrendszer állandó készenléti állapotban van, így gyengül annak természetes védekezőképessége. Stresszhelyzetben nagy mennyiségű adrenalin szabadul fel a szervezetben, ami lassítja a védelmi rendszer fontos részét alkotó B-limfociták termelődését. A különféle stresszoldó technikák (pl. meditáció, relaxáció, jóga) kiválóan alkalmasak a feszültség csökkentésére, a stressz levezetésére, és a Kaliforniai Egyetem kutatói szerint rendszeres Tai Chi-val hatékonyan erősíthető az immunrendszer állapota.  Ha mostanában feszült vagy, fogyassz magnéziumban gazdag ételeket, amelyek támogatják az antitestek termelődését.

immuncikk1.jpg ()Megfelelő alvás

A kutatásban részt vevő nők 30-40 százaléka álmatlanságban szenved, ám az alvás hiánya is jelentősen gyengíti az immunrendszert. A szervezet a vírusok ellen különféle ellenanyagokat termel, az elégtelen alvásmennyiség azonban károsan hat a kortizolszint termelődésére, valamint gyengül az immunrendszer elsőszámú védelmi vonalát képező falósejtek tevékenységének aktivitása. Ha nehezen alszol el, vagy éjjelente sokszor felébredsz, reggel és este igyál meg egy csésze gyógynövényből (komló, golgotavirág, levendula) készült főzetet.

Egészséges táplálkozás

A tanulmányban megkérdezett nők 35 százaléka nem reggelizik, ebédre általában csak bekap valamit, ezért 55%-uk túlsúllyal rendelkezik. A kiegyensúlyozott étrend döntő szerepet játszik az immunrendszer egészséges működésében, hisz az immunműködés túlnyomó része a vastagbélben történik. A vitaminok és ásványi anyagok hiánya, a túlzott fehérliszt- és cukorfogyasztás, a feldolgozott élelmiszerek károsítják az immunrendszert, így az kevésbé ellenálló a különféle fertőzésekkel és vírusokkal szemben. Erősítsd ellenálló képességedet élelmi rostokban, C-vitaminban és béta-karotinban gazdag ételekkel, teljes kiőrlésű gabonafélékkel, probiotikus tejtermékekkel, valamint friss gyümölcsökkel és zöldségekkel, amelyek hozzájárulnak az egészséges bélflóra egyensúlyához.

immuncikk2.jpg ()Aktív életmód

A rendszeres és mérsékelt sportolás 15%-kal növeli az immunsejtek természetes aktivitását, ám a kemény edzés akár gyengítheti is az immunrendszert, hisz az izomépítéshez szükséges hormonok elnyomhatják az immunitásban fontos szerepet játszó B-limfociták termelődését. Ha szeretnéd növelni az immunrendszered hatékonyságát, mozogj naponta 30 percet, ám ügyelj arra, hogy mozgás közben a pulzusod 180 mínusz életkor legyen percenként. Az edzés közbeni oxigénfelvételt elősegíti a 3-as számú Schüssler só (Ferrum phosphoricum), ami szintén támogatja az immunrendszert.

Negatív érzelmek

A magány, a szakítás és a halál az élet természetes veszteségei, ám a lelki problémák az immunrendszert is pusztíthatják. A tartósan fennálló negatív érzelmek hatására csökken a szervezet vírusölő sejtjeinek aktivitása, ami növeli az egyes betegségek kialakulásának kockázatát. Emocionális fájdalmak esetén hatékony segítséget jelenthetnek az esszenciális aromák (pl. teafa, bergamott, levendula), amelyek pozitív hatást gyakorolnak a limbikus rendszerre, és erősítik az immunrendszert.

Ártalmas pirulák

A túlzott szteroid tartalmú gyógyszerek és antibiotikumok felborítják a bélflóra egyensúlyát, így veszélyeztetik az immunrendszer normális működését. Amennyire lehetséges, szüntesd meg a felesleges gyógyszerszedést, és egészséged tartós megőrzése érdekében válts életmódot. Sétálj legalább napi 20 percet a friss levegőn, hisz a napfény a D-vitamin legfőbb forrása, ami a szervezeted számára létfontosságú cathelicidin nevű antibakteriális fehérjét termeli.

(T)egyél a menstruáció előtti panaszok ellen!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X