Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 kérdés a szaunázásról

7 kérdés a szaunázásról

egészségfelöntésméregtelenítésszaunavérkeringés
0

Írta:

Milyen jótékony hatásai vannak? A szaunában uralkodó melegre és páratartalomra élénken reagál az egész szervezetünk: az ereinktől a bőrünkig. A bőr anyagcseréje például a forróság hatására két-háromszorosára fokozódik. A felső hámréteg megduzzad, az elszarusodott bőrsejtek fellazulnak és a zuhany alatt könnyen lemoshatók. Eltávolítását megkönnyítheti a dörzs- és masszázsszivacsok használata is. Pattanások ellen is bevethető ez […]

Milyen jótékony hatásai vannak?

A szaunában uralkodó melegre és páratartalomra élénken reagál az egész szervezetünk: az ereinktől a bőrünkig. A bőr anyagcseréje például a forróság hatására két-háromszorosára fokozódik. A felső hámréteg megduzzad, az elszarusodott bőrsejtek fellazulnak és a zuhany alatt könnyen lemoshatók. Eltávolítását megkönnyítheti a dörzs- és masszázsszivacsok használata is. Pattanások ellen is bevethető ez a módszer, hiszen a melegben megfolyósodik a bőrsejtekben raktározott faggyú, és a felszínre jutva az izzadtsággal együtt távozik. A szaunázás igazi tréning az erek számára is. Amikor ugyanis a forró kabinból kilépve a hideg tus alá állunk, a kitágult véredények villámgyorsan összehúzódnak. A szív egyre keményebben dolgozik, hogy megfeleljen a megnövekedett szükségleteknek. Így tehát a szaunázás éppolyan edzés a szívnek, mint a például futás a lábizmoknak. Ráadásul a forróságban elpusztulnak a kórokozók, így kifejezetten ajánlott például egy kis „gőzölés” megelőzésként is.

Mi az a szauna felöntés?

Speciális technikát igényelnek az úgynevezett szauna felöntések, amikor a páratartalom és a hőmérséklet szándékos növelésével szinte már tűrőképességük határáig juthatnak el a szaunázók. Így természetesen sokkal intenzívebb méregtelenítés érhető el. A felöntések egyes fajtái más és más hatással vannak testre és lélekre.

szaunacikk.jpg ()Milyen az a frissítő felöntés?

Miután a szaunázók elfoglalták a padokat, a szaunamester kiszellőzteti a helyiséget és elkezdi a felfűtést. Első ciklusban a citrus illatú felöntővizet a lávakövekre öntve megemeli a páratartalmat és egy zászló segítségével elteríti a kellemes aromát a helyiségben. A második ciklusban újabb felöntésekkel hevíti a levegőt, ám ekkor már a feláramló illatos gőzt személyesen a bent ülők felé húzza le egy törülköző segítségével. Az intenzív izzadással járó harmadik szakasz felöntése után egy széles legyezővel sok gyors, apró mozdulattalsokkolja” a vendégeket, majd véget ér a szeánsz.

Hogyan hűtsük le biztonságosan a testünket?

Fontos tudni, hogy 2-3 perc pihenés kell, hogy friss oxigénhez jusson a tüdőnk és a bőrünk. Ezután a szívtől legtávolabbi ponttól kell elkezdeni a tusolást, a jobb láb kisujjától a bal lábon át fokozatosan a fej felé, és csak ezután jöhet a merülőmedence. A pihenőidőnek mindig ugyanannyinak kell lennie, mint amennyit a szaunában töltöttünk.

Mi az a jeges felöntés?

A kiszellőztetés és a felfűtés után a szaunamester kis jéglabdákat helyez el a forró
lávaköveken, amelyeket a szertartás során mentol-eukaliptusz illatú felöntővízzel locsol. Az első két ciklusban ezt az aromát teríti szét a helységben zászlóval. A harmadik ciklusban ismét bent ülők felé tereli a forró levegőt, majd a negyedik felöntés előtt friss
jeget kínál körbe, amellyel a szaunázók felforrósodott testüket bedörzsölve hűsölhetnek. Ezután még két intenzív felöntés következik, és hasonló bejezés, mint a frissítő felöntésnél. A szaunázóknak végül valódi felfrissülést jelent a hideg vizes dézsában vagy a jégkamrában történő borzongás.

Hogyan fokozhatjuk a méregtelenítést?

A mentolos-eukaliptuszos aromát jól kiegészíti a tengeri só, amellyel a bent ülők a bőrüket bedörzsölve minden fellazult bőrdarabkától megszabadulnak, pórusaik kitisztulnak. A kettős hatás következtében fokozottabb verejtékezés mellett hatékonyabb lesz a méregtelenítés és feszesebbé válik a bőr.

Hogyan hidratálhatjuk a bőrünket?

Kérésre a szaunamester mézet csorgat a vendégek tenyerébe, amellyel vastagon bekenhetik az immár lehámlott és megtisztított bőrt. A méz pillanatok alatt felszívódik a nedves bőrön, számos vitaminjával, tápanyagtartalmával újjávarázsolva azt. Az utolsó felöntés után mind a só, mind a méz tökéletesen feloldódik a bőrön, a felfrissülés pedig a hideg zuhannyal lesz teljes.

Forrás: www.oxygenwellness.hu

Villámgyors fogyás tablettákkal (x)

(T)egyél a menstruáció előtti panaszok ellen!

Top 6 zsírégető étel


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X