Főoldal > EGÉSZSÉG > Az ősz császára: Ismerd meg a világ legnagyobb bogyóját!

Az ősz császára: Ismerd meg a világ legnagyobb bogyóját!

egészséggyümölcssütőtöktökzöldség
0

Írta: and

A tök különleges növény: egyes zöldségeknek a levelét fogyasztjuk, másoknak a szárát vagy a gyökerét, és léteznek a zöldségfélék között olyan növények is, amelyeknek botanikai értelemben vett gyümölcsét fogyasztjuk, ilyen pl. a tök, az avokádó, az uborka és a paradicsom. A tök az egyik legrégebbi termesztett kultúrnövényünk, eredetileg Dél-Amerikából származik, majd a 16. században portugálok […]

A tök különleges növény: egyes zöldségeknek a levelét fogyasztjuk, másoknak a szárát vagy a gyökerét, és léteznek a zöldségfélék között olyan növények is, amelyeknek botanikai értelemben vett gyümölcsét fogyasztjuk, ilyen pl. a tök, az avokádó, az uborka és a paradicsom. A tök az egyik legrégebbi termesztett kultúrnövényünk, eredetileg Dél-Amerikából származik, majd a 16. században portugálok és spanyolok hozták be Európába. A tökfélék vagy kabakosok családjába mintegy 114 nemzetség és 500 faj tartozik, a fő termőterületek Dél-és Közép –Amerika, Ausztrália, Japán, Spanyolország, Olaszország és Magyarország.

sutotokcikk1.jpg ()Étkezésre, díszítésre

A tököt különféle színekben, formákban és méretekben termesztik. A nyári tökök lágy borítású fajták, és a szár kivételével teljes egészében fogyaszthatóak, mint pl. a cukkini vagy a csillagtök. A másik csoportba a téli tökök tartoznak, amiket csak akkor szednek le, ha már teljesen megértek.  Legismertebb és legnépszerűbb fajtájuk a sütőtök, amit nagy magok, kemény héj, tipikus illat, és kissé rostos hús jellemez. Ennek magjait teljesen ki kell kaparni a főzés vagy sütés előtt. Általában a héja is ehetetlen, ami alól kivételt képez a narancssárgás színű hokkaido sütőtök. Egyes tökfélék kevésbé ízletesek, vagy keserű ízük miatt fogyasztásra teljesen alkalmatlanok, ám dekorációként kiválóan funkcionálnak.

Kip-kop

A sütőtök szezonja szeptembertől januárig tart, és ha egy igazán finom példányt tennél a kosaradba, a vásárlásnál hasonló elveket kell követned, mint a dinnye esetében. Az érett sütőtök kemény héjú, szilárd és erős, ám célszerű azt is ellenőrizned, hogy a kocsánya eléggé száraz-e. Ha megkopogtatod, az érett sütőtök hangja egy kicsit zengő, ha pedig szeletelve árulják, ügyelj arra, hogy a húsa élénk narancssárga, a magok héja pedig kemény legyen.  Mivel a sütőtök szár nélkül gyorsabban kiszárad, érdemes sértetlenül megvásárolnod, amit hűvös helyen több hétig is tárolhatsz.

sutotokcikk2.jpg ()Tök egészséges

A sütőtök a szervezetet fontos ásványi anyagokkal látja el, emellett 100 grammja mindössze 24 kalóriát tartalmaz. 90%-a víz, így bármilyen diétás programba tökéletesen beilleszthető. Sötét narancsszínű húsa arról árulkodik, hogy a sütőtök rendkívül gazdag karotinoidokban, különösen béta-karotinban, ami antioxidánsként védelmet nyújt a káros szabad gyökök ellen, és ezáltal támogatja a szervezet védekezőképességét.

A tökmag az egyik legegészségesebb táplálékunk, a benne lévő ásványi anyagoknak, növényi rostoknak és vitaminoknak köszönhetően kedvező hatást gyakorol az immunrendszerre, támogatja az emésztési folyamatokat, és növeli a szellemi-fizikai aktivitást is. A tökmag esszenciális zsírsavai jótékonyan hatnak a szívre, az idegrendszerre, és fehérjetartalma az olajos magvak közül a legmagasabb.

A Novorin orrcsepp használata a mindennapokban

Top 6 zsírégető étel


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X