Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 kérdés az ayurvédikus masszázsról

5 kérdés az ayurvédikus masszázsról

ayurvédamasszázs
0

Írta: and

1. Mi az ayurvéda? Az Ayurveda India ősi holisztikus gyógyászati rendszere. Három dosa (hatóerő) képezi az alapját az egészségmegőrzésnek, betegségek kezelésének és a gyógyszerészetnek is. Ez a három hatóerő: a vata, pitha és a kapha. 2. Mit szabályoz a három dosa? A vata szabályozza a testen belüli összes mozgást, idegrendszer és elme működését. A pitha […]

1. Mi az ayurvéda?

Az Ayurveda India ősi holisztikus gyógyászati rendszere. Három dosa (hatóerő) képezi az alapját az egészségmegőrzésnek, betegségek kezelésének és a gyógyszerészetnek is. Ez a három hatóerő: a vata, pitha és a kapha.

2. Mit szabályoz a három dosa?

A vata szabályozza a testen belüli összes mozgást, idegrendszer és elme működését. A pitha dosa a test hőmérsékletét a metabolizmust, a hormonrendszert, míg a kapha dosa a szervezet állóképességét szabályozza. A három hatóerő diszharmonikus működése vezet a problémák kialakulásához.

3. Hogyan történik a masszázs?

Az Ayurvédikus masszázsok gyógyolajokkal végzett kezelések. Ezek az olajok a bőrön át felszívódva a test mélyebb rétegeiben fejtik ki kedvező hatásukat. A cél a test ellazítása: feloldják a megrekedt méreganyagokat a masszázsfogások és a gyógynövényes olajok segítségével, így ezek távoznak a szervezetből. Másodsorban cél a test és a lélek felfrissítésére, harmonizálása. Az ayurvédikus masszázs alapvetően nem gyúró jellegű, sokkal inkább simító, húzó, dörzsölő fogások sorozatából épül fel.

ayur2.jpg ()A kezelések intenzív fejmasszázzsal kezdődnek, majd ezt követi az arc masszázsa, amely látványosan vitalizálja a bőrt. Ezután egy különleges asztalon folytatódik a teljes test olajos masszázsa. Ez alól nem kivétel olyan területek masszírozása sem, amely a legtöbb masszázsfajtánál kivételt képez, mint például has és mellkas. A masszázs végeztével egy olyan puhító, melegítő eljárás veszi kezdetét, amely az ayurvédikus masszázs lényege: ezekkel a lezáró hőterápiákkal kitágulnak a bőr pórusai, és így távoznak el a masszázs során a mozdulatoknak és a gyógynövényes olajoknak köszönhetően felszabadult méreganyagok a verejtékmirigyeken, illetve a kiválasztó szerveken keresztül. A hőterápia történhet gyógynövényes gőzöléssel, illetve a batyus átdörzsöléssel (batyukban meleg tejben főtt rizs, vagy gyógynövény van).

4. Milyen hatásai vannak?

A masszázs alatt teljesen feltöltődik az ember. Kezdetben a mély relaxálás állapotába kerülünk, majd a masszázs végére vitalitást nyerünk. A masszázs javítja a bőr állagát, minőségét, rugalmasságát, javítja az emésztést, támogatja a keringést, a bőr és a belső szervek vitalitását, méregtelenítését, javítja az ízületek, gerinc rugalmasságát, fiatalító hatással van a egész szervezetre. Emellett erősíti az immunrendszert, megszünteti az ízületi problémákat, gerinc- és derékfájást, így irodai munka mellett érdemes igénybe venni. Csökkenti a stresszt is. Az Ayurvédikus masszázs javítja a szellemi éberséget és hatékony az álmatlanság ellen.

5. Kinek nem ajánlott?

Daganatos megbetegedések, lázas, legyengült állapot kizárja, de a jelentős túlsúly esetén is ellenjavallt. Ezen kívül a masszázsolajokkal szembeni bármely érzékenység esetén sem ajánlott.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X