Főoldal > EGÉSZSÉG > Mi a különbség bio és reform között?

Mi a különbség bio és reform között?

bioegészségételökotáplálkozás
0

Írta: and

Biotermék minden, ami bioval kezdődik? A „bio” előtag a biológiai rövidítése, vagy nevezik ökológiainak, de még akár természetesnek is. Olyan termékeket szokás ezzel jelölni, amelyek előállítása során figyelembe veszik az étel folyamatait, vagyis nem vesznek igénybe mérgező, szintetikus anyagokat. Mechanikus és biológiai módszerrel irtják a kártevőket, valamint csakis kizárólag olyan természetes eredetű permettel dolgoznak, ami […]

Biotermék minden, ami bioval kezdődik?

A „bio” előtag a biológiai rövidítése, vagy nevezik ökológiainak, de még akár természetesnek is. Olyan termékeket szokás ezzel jelölni, amelyek előállítása során figyelembe veszik az étel folyamatait, vagyis nem vesznek igénybe mérgező, szintetikus anyagokat. Mechanikus és biológiai módszerrel irtják a kártevőket, valamint csakis kizárólag olyan természetes eredetű permettel dolgoznak, ami könnyen lemosható, nem szívódik fel és nem tartalmaz nitrátot. Fontos még, hogy a talaj, amelyben az adott összetevő, zöldség, gyümölcs megterem, szintén ne legyen vegyszerrel kezelve.

A biotermékekben nem lehetnek genetikailag módosított élelmiszerek (GMO) sem. Emellett fontos kitétel, hogy az alapanyag, amiből a termék készül, vitaminokban, ásványi- és tápanyagokban bővelkedjen. A készterméknek 95-100%-ának bionak kell lennie, a maradék néhány százaléknak pedig szerepelnie kell az ellenőrző szerv (hazánkban a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.) által elfogadott adalékanyag listában.

bio1.jpg ()Hogyan ellenőrzik a minőséget?

Természetesen szigorú laboratóriumi körülmények között méri fel az ellenőrző szerv, hogy mely termékek kaphatják meg a tanúsítványukat. Ez a módszer azonban kimondottan drága, ezért, és hogy gördülékenyebben menjen az ellenőrzés procedúrája, mobillaboratóriumokat is bevet a Biokontroll Hungária. Ezek az autók járják az országot, és bár nem végzik el teljes mértékig a laboratórium munkáját, igen csak megkönnyítik azt. Számtalan eszközzel fel van szerelve a mozgólabor, amelyek segítségével gyorsteszteket, szűréseket végezhetnek, amikből megállapítják, hogy egy-egy összetevő milyen káros szennyeződéseket tartalmaz. Így ha például bejelentés érkezik egy magánszemélytől, hogy ő azt sejti, az adott gazdaságban nem úgy működik a biogazdálkodás, ahogy az elő van írva, akkor ezt nagyon hamar meg tudja vizsgálni a mobillabor munkatársa. Elképzelhető, hogy nem talál semmi kivetnivalót, ebben az esetben felesleges lett volna a központi laborba szállítani a mintákat.

bio2.jpg ()Élelmiszer jelölések

Manapság szinte minden termékre rányomják, hogy bio, vagy öko, nem számít, hogy az egy tárgy, ami biztosan nem élő anyagból készült. Az élelmiszerek esetében ennél azért jóval nagyobb körültekintéssel kerül rá a két szócska, amire EU-s jogszabályok kötelezik a gyártókat, sőt, az egységesítés kedvéért 2010-ben az Unió egy saját öko-címkét vezetett be.

Ha biztosra akarjuk venni, hogy a termék biológiai összetevőkből készült, akkor a csomagolást vizsgáljuk át tüzetesen, és a következőkre figyeljünk:
 

– szerepeljen rajta egy zöld háttéren, fehér csillagokból álló virág (EU öko-cimkéje)

– HU-ÖKO-01: ezen termékeket a Biokontroll Hungária megfelelőnek találta

– ne dőljünk be a „nem kezelt”, „környezetbarát”, „természetes” jelzőknek, mert ettől még nem bio egy termék

– nézzük meg az összetevők származási helyét: akkor tüntetik csak fel, ha egyetlen helyről érkezett minden, máskülönben már nem is nevezhető teljesen ökologiainak

– a Biokontroll Hungária által kiadott, hologrammal ellátott igazolást is elkérhetjük a boltban

– öko, bio felirat: le van védve mindkettő, elvileg csak arra kerülhet rá, ami megfelel az előírásoknak. Sajnos a gyakorlatban előfordul, hogy ráírják valamire, hogy bio, pedig semmi köze hozzá. Megtévesztés lehet az is, ha az áruházakban kialakítanak egy elkülönített sarkot a biotermékeknek, a polcokon feltűnő címkékkel utalva erre a jellegre, miközben nem biztos, hogy kizárólag biotermékeket helyeztek el a polcokon.

Nem minden arany… a piacon sem

Attól, hogy valami igazán gyönyörű a piacon, még nem bio, és nem biztos, hogy ellenőrzött gazdálkodásból származik. Sok esetben egy kistermelői alma például kukacos, közel nem olyan hatalmas, mint amit az üzletházakban lehet kapni, ebből is lehet sejteni, hogy nincsen genetikailag kezelve, de más előbb már említett kritériumoknak sem felel meg.

Természetesen az a legbiztosabb, ha biopiacon próbáljuk beszerezni az élelmiszert, ám ez még igen kevés helyen létezik, ráadásul csak bizonyos napokon rendezik meg – általában szombaton. Ettől azonban még egy átlagos piacon a kistermelői portékával épp olyan jól járhatunk, mint akár a bioval, hiszen a lényeg, hogy minél egészségesebb, és káros anyagoktól mentes legyen.

Ökotermék

Az ökológiai tulajdonképpen a hivatalos, magyarországi megnevezése a biotermékeknek – utóbbit a köznyelv használja. Ahhoz, hogy valamit bio-, vagy öko jelzővel illethessenek, meg kell felelnie egy nagyon szigorú szabályozásnak, amelyet az ökológiai gazdálkodás ír le (ellenőrzött ökológiai gazdálkodás a hivatalos kifejezés).

 

– Organikus: egy olyan előállítási módszer, amelynek során csak természetes módszerekkel, egészséges termékeket hoznak létre. 

– Natúr termékek: nem teljesen feldolgozott élelmiszerekről van szó, ebből kifolyólag jóval kevesebb bennük a hozzáadott szintetikus anyag.

Reform élelmiszerek: szokták keverni a biotermékekkel, ám ez közelről sem jelenti ugyanazt. Nehezen körülhatárolható, pontosan nem definiálható „termékcsoportot” értünk ez alatt. Míg a biotermeléssel összefüggésben vannak kötelezően alkalmazandó jogszabályok, ellenőrzési rendszer, addig erre nincsenek (tehát még jogszabályi definíciók sem). Tulajdonképpen ide soroljuk azokat az élelmiszereket, amelyek a szervezetünkre jó hatással vannak.

Itt a Vitálkonyha, teszteld! 

C-vitaminnal az immunrendszerünkért

Curver Grand Chef ételtartó (x)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X