Főoldal > EGÉSZSÉG > Étrenddel a depresszió ellen

Étrenddel a depresszió ellen

depresszióétkezésétrend
0

Írta: and

A depresszió nagyon sok embert érintő probléma, melynek testi-lelki okai közötti összefüggésekről és megelőzési, kezelési módjairól általában keveset tudunk. Kialakulásában szerepet játszhatnak stresszhelyzetek, tragikus események, míg más esetekben az ok kívülről nem nyilvánvaló (a test rendellenes működése van a háttérben), vagy a kiváltó okra adott reakció a szakember számára túlzottnak tűnhet. Mélyebben itt nem tudunk […]

A depresszió nagyon sok embert érintő probléma, melynek testi-lelki okai közötti összefüggésekről és megelőzési, kezelési módjairól általában keveset tudunk. Kialakulásában szerepet játszhatnak stresszhelyzetek, tragikus események, míg más esetekben az ok kívülről nem nyilvánvaló (a test rendellenes működése van a háttérben), vagy a kiváltó okra adott reakció a szakember számára túlzottnak tűnhet. Mélyebben itt nem tudunk a kérdés részleteibe belemenni, annyit érdemes megjegyezni, hogy a depressziót pszichiáter diagnosztizálhatja, és a kezelést is ő írhatja elő. Életmódunk módosítása azonban mind a diagnosztizálható depressziót, mind a még betegségnek nem nevezhető rossz közérzetet javíthatja.

Kutatások szerint összefüggés lehet a rendszeres éjszakázások, halmozódó kialvatlanság és a depresszió kialakulása között, így ennek a területnek a rendezése is javíthatja állapotunkat. Az elegendő alvásra való odafigyelésen kívül az étrend is lényeges tényező.

Egyél  rendszeresen, keveset és könnyűt! 

A komplex szénhidrátok közé tartozó keményítőt tartalmazó rostdús ételek jó és tartós szénhidrát-, és így energiaforrások, bizonyos nézetek szerint ezek is segíthetnek a hangulat stabilizálásában a gyorsan felszívódó szénhidrátnak számító cukrok lehetőség szerinti kerülése mellett. A teljes gabonaszemek, búzacsíra, húsok és más, az egészséges táplálkozásban  rendszeresen fogyasztott élelmiszerek jó B-vitamin és magnézium források, amelyekre szükség  van az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez. Az időskori memóriaromlás és kedélyváltozás sokszor az elégtelen B-vitamin ellátottsággal függ össze. Ha étrend-kiegészítőket fogyasztanál, konzultálj orvossal, vagy dietetikussal.

Fogyassz hetente 1-2 alkalommal  tengeri halakat!

depi2.jpg ()A rendszeres tengeri hal, vagy omega-3 zsírsavakban gazdag halolaj tartós fogyasztása kutatások szerint támogathatja az idegrendszer egészséges működését, javíthatja a közérzetet. Bár az eredmények nem mindig egybehangzóak, más  hangulatjavítókkal szemben ezek nagyon biztonságosnak tekinthetőek.  Ha komolyabb betegségekkel vagy lelki gondokkal küzdesz (a kiegészítés például véralvadásgátló  gyógyszerekkel is kölcsönhatásba léphet!), tanácsos szakemberhez fordulnod a mesterséges omega-3 pótlás előtt!

Pótold a D-vitamint!

A D-vitamin depresszióra és szezonális hangulati zavarra gyakorolt hatásáról pozitív és hatástalanságot mutató vizsgálatok is készültek, egyes szakemberek szerint azonban nagy biztonságossága miatt orvossal konzultálva akár mérsékelt D3-vitamin pótlással is meg lehet próbálkozni. Ez a vitamin a gyógyszerészek és orvosok gyakori tévhite ellenére recept nélkül is könnyen beszerezhető boltokból. Orvos, dietetikus ellenőrzése mellett télen szinte mindenkinek javasolható mesterséges kiegészítése, mivel étrendünkkel a nemzetközi szakirodalom szerint biztonságosan nem fedezhető igényünk!

Sportra fel!

A rendszeres mozgás is hasznos  fegyver lehet a depresszió ellen, mivel nem csak a boldogsághormonok, de a BDNF fehérje szintjét is emelni képes. Ez egy olyan anyag, amely egészségesen tartja az idegsejteket és közérzetet is javíthatja, így téve akár az antidepresszáns kezelés hasznos kiegészítőjévé is a mozgást!
Súlyfelesleg fennállásakor a fogyás a könnyebb mozgáson, jobb alváson és a gyulladásos faktorok szintjének mérséklésén keresztül szintén befolyással lehet közérzetünkre

Ne feledd:

Fontos tudni, hogy a depresszió kezelésére alkalmazott gyógynövénykészítmények gyógyszerekkel kölcsönhatásba lépve komoly problémákat is okozhatnak! Ezek kipróbálása pszichiáter kontrollja nélkül nem javasolható.  

Az étrend, a kiegyensúlyozott egészséges életmód fontos az idegrendszer megfelelő  működéséhez, ám ez önmagában nem mindig elég. Ha ezek megvannak, akkor sem mindig kerülhető el a gyógyszeres kezelés. Ha komolyabb lelki válságba kerültél, vagy nem tudod feldolgozni a téged ért traumát, akkor bármilyen önkezelés alkalmazása helyett és előtt kérd ki szakember véleményét!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X