Főoldal > EGÉSZSÉG > Győzd le a téli betegségeket!

Győzd le a téli betegségeket!

influenzanáthatélvitamin
0

Írta: and

A fagyos időjárás, a repkedő mínuszok miatt könnyen meghűlhetsz, amelynek leggyakoribb tünete a torokfájás, az orrfolyás, a köhögés, a tüsszögés és a levertség. A vírusok okozta fertőzésekkel szemben az antibiotikumok nem segítenek, hisz még jobban legyengítik az immunrendszered, így elősegítik a rezisztens baktériumok növekedését. Szerencsére létezik néhány jól bevált, valódi növény és vitamin alapú kiegészítő, […]

A fagyos időjárás, a repkedő mínuszok miatt könnyen meghűlhetsz, amelynek leggyakoribb tünete a torokfájás, az orrfolyás, a köhögés, a tüsszögés és a levertség. A vírusok okozta fertőzésekkel szemben az antibiotikumok nem segítenek, hisz még jobban legyengítik az immunrendszered, így elősegítik a rezisztens baktériumok növekedését. Szerencsére létezik néhány jól bevált, valódi növény és vitamin alapú kiegészítő, amelyekkel nagymértékben csökkentheted az influenzaszerű tüneteket.

C-vitamin

A C-vitamin köztudottan vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik, így támogatja az immunrendszer hatékony működését és hozzájárul védekezőképességének erősítéséhez. Rendszeres C-vitamin fogyasztással megúszhatod a kellemetlen influenzát, de csak akkor, ha a kúrát azelőtt elkezded, mielőtt kialakulna a vírusos fertőzés. Egy amerikai tanulmány nemrégiben kimutatta, hogy azoknál a sportolóknál, akik minden nap C-vitamin tartalmú étrend-kiegészítőket fogyasztanak, drasztikusan csökken a hideg időben a megfázás és az influenza kialakulásának kockázata. A betegségek megelőzése érdekében érdemes napi kétszer 500 mg C-vitamint fogyasztanod.

influenza2.jpg ()Panax ginseng

A sokoldalú gyógynövény erősíti az immunrendszert, lassítja az öregedési folyamatokat, fokozza a memóriát, növeli az állóképességet, csökkenti a stresszt és javítja a sportteljesítményt. A hideg növénnyel kiválóan csillapíthatod a megfázás és az influenza tüneteit. A kutatók azt is megállapították, hogy ha négy hónapon át, naponta kétszer beveszel 100-200 mg panax ginsenget, a megfázás gyakoriságát 25%-kal csökkentheted.

Echinacea

Az Észak-Amerikában honos bíborlevelű kasvirág, vagy más néven Echinacea purpurea, rendkívül erős gyulladáscsökkentő gyógynövény, mivel megemeli az interferon termelést, amely a szervezet vírusok elleni védekezésében játszik fontos szerepet.  Kezdődő megfázás vagy influenza esetén az ellenállóképesség természetes fokozása érdekében 3-4 ml Echinacea folyadékot, vagy 300 mg kapszulát vegyél be kétóránként az első napon, majd további 7-10 napig 3 alkalommal. Alkalmazása előtt feltétlenül konzultálj a háziorvosoddal. Fontos tudnod, hogy ha allergiás vagy a kasvirágra, a készítményt nem használhatod!

Cink

A cink nélkülözhetetlen ásványi anyag, amely a szervezetedben összesen mintegy 300 enzim működéséhez szükséges. A cink hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez, illetve a vírusok elleni védekezésben is rendkívül hatékony fegyver. Természetes formában olyan élelmiszerekben is megtalálhatod, mint pl. a hús, a máj, a tenger gyümölcsei és a tojás, így ezekből a téli időszakban érdemes minél többet fogyasztanod. Számos tanulmány megállapította, hogy a cink csökkentheti a nátha és a megfázás időtartamát, ezért ha érzed magadon a tüneteket, 3-4 óránként szopogass el ebből készült egy tablettát.

D-vitamin

A D-vitamin hozzájárul az erős immunrendszerhez, ezért nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egészségesen vészeld át a téli hónapokat. A D-vitamin pótlásának legtermészetesebb módja a napfény, ám télen nincs elegendő napsugárzás, így a hiányzó mennyiséget célszerű D-vitamin csepp vagy tabletta formájában pótolnod. Az influenza elleni védekezéshez érdemes minél több D-vitaminban gazdag élelmiszert fogyasztanod, elsősorban májat, tengeri halat, tojást vagy halolajat.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X