Főoldal > EGÉSZSÉG > Élvezd a szabadtéri programokat az allergiaszezonban is!

Élvezd a szabadtéri programokat az allergiaszezonban is!

allergiacsökkentenyhítsporttünet
0

Írta: and

A tüsszögős, viszkető szemes időszak már kora tavasszal beindul, amikor a fák, a füvek és a gyomok pollenekkel telítik a levegőt. Ha te is a magyar lakosság azon 10%-ába tartozol, aki szenved a pollenallergiától, akkor lehetséges, hogy még a havas esőt és a latyakot is visszasírod ilyenkor. Ne tedd! Tippjeink segítségével te is felhőtlenül élvezheted […]

A tüsszögős, viszkető szemes időszak már kora tavasszal beindul, amikor a fák, a füvek és a gyomok pollenekkel telítik a levegőt. Ha te is a magyar lakosság azon 10%-ába tartozol, aki szenved a pollenallergiától, akkor lehetséges, hogy még a havas esőt és a latyakot is visszasírod ilyenkor. Ne tedd! Tippjeink segítségével te is felhőtlenül élvezheted a napsütést a szabadban!

Kerüld a tüsszögést okozó polleneket!

A leghatásosabb, ha elkerülöd a polleneket és a termőföldet. A spórák helyrajzilag, időben és az időjárás hatására is változnak, mutatott rá egy neves allergia-szakértő Amerikában. Hogy minél kevesebb időt tölts a társaságukban, kövesd az alábbi útmutatásokat.

Légy jó időben, jó helyen!

A pollenek jelenléte nem egyforma a nap minden szakaszában, így érdemes a kint tartózkodást olyan időpontra időzíteni, amikor kevésbé vagyunk kitéve az allergia kockázatának. A pollenek jelenléte a legerősebb hajnali 5 és reggel 10 óra között, illetve kora este, míg a leggyengébb a délutáni órák folyamán. Az időjárástól is függ a pollenszennyezettség: meleg, száraz és szeles időben erősebb, hűvösebb időben pedig gyengébb. Az erős esőzés a legjobb, mert elmossa a polleneket. Helyileg veszélyeztetett területnek számít, ahol sok a növényzet, míg a szűrt levegőjű belső terek teljesen pollenmentesek.

Találd meg a rosszullét okát!

Nem tudod, miért tüsszögsz bizonyos időnként szinte egyfolytában? Vezess naplót arról, hogy mikor és hol kezdesz el tüsszögni, könnyezni, viszketni és/vagy köhögni. Ha egy meleg, száraz napon a parkban jelentkeznek a kellemtelen tünetek, akkor biztosan pollenallergiád van, ha pedig a kertben a levelek gereblyézése közben egy meleg, fülledt napon törnek rád, akkor inkább a termőföldet és a virágporokat okold.

Így sportolj az allergiaszezonban!

Amikor testmozgást végzel, sokkal több levegőt lélegzel be, mint amikor a díványon punnyadsz. Ám ez nem azt jelenti, hogy egész nap lustálkodnod kell, de különösen fontos, hogy minimálisra csökkentsd az allergénekkel való érintkezést, amikor a szabadban edzel. Keresd az olyan mozgásformát és helyeket, ahol kevesebb az allergiát okozó növények koncentrációja. Például válaszd inkább a cement pályán való teniszezést, a golfozás helyett. Mozgás közben lélegezz az orrodon, és ne a szádon keresztül! Az orrod megszűri a belélegzett levegőt, segít, hogy távol tartsd a szervezetedtől az allergéneket.

allergy2.jpg ()Ha erős az allergiád, használj antihisztamin tartalmú gyógyszereket a kinti sportolás előtt, mivel ezek jelentősen csökkentik a tüneteket. A természetes immunerősítők pl. a csalán és az echinacea is sokat segíthetnek. Azonban amikor a pollenek koncentrációja nagyon magas, ne a szabadban végezd az edzésed. Keresd fel inkább az edzőtermet, vagy tornázz otthon!

Enyhítsd a terhed!

Ha allergiás vagy, akkor biztosan te is tapasztalod, hogy ez mekkora teher a mindennapokban. Minél több dologra vagy allergiás egy azon időszakban, annál nagyobb ez a teher, hiszen annál erősebben jelentkeznek a tünetek. Ha allergiás vagy a macskaszőrre és a porra is a pollenek mellett, akkor egy szép tavaszi délután az otthoni poros székben ülve, kutyusod társaságában, valóságos kibírhatatlan rémálommá válhat.

Kerüld a porfogókat a lakásban!

Helyettesítsd a faltól falig tartó szőnyegpadlót, mosható és cserélhető kisebb szőnyegekkel. A szőnyegpadló mellett a függönyök a legnagyobb porfogók a lakásban. Szereltess fel redőnyt vagy reluxát a függönyök helyett. A textileket (függöny, ágynemű) mosd magas hőfokon, hogy elpusztítsd a bennük levő porcicákat. Vegyél a matracodra cipzáras, műanyag és pormentes védőhuzatot. Portalanítsd a lakást minél gyakrabban vizes ronggyal.

Óvatosan a háziállat-tartással!

Amennyiben allergiás vagy rá, tudjuk, hogy nehéz döntés, de a legjobb, ha másik szerető otthont keresel kutyusodnak vagy cicádnak. Ha mégse tudsz megválni házi kedvencedtől, akkor naponta fürdesd és keféld őket. Használj HEPA filteres porszívót, hogy eltakarítasd a lakásban található szőrszálakat. A szőrös háziállatokat semmiképp ne engedd be a hálószobádba!

A kerted is legyen orrbarát!

Mindig viselj microfiber-maszkot, ha a kertben dolgozol. Fél órával a kinti munka előtt szedj be allergia elleni gyógyszert. A munka végeztével pedig azonnal mosakodj le, a „munkaruhád” pedig hagyd kint, majd mosd ki mielőtt újra felvennéd. A tavaszi fűszezonban minél rövidebbre vágd a füvet. Legjobb, ha pázsitként fű helyett mirtuszt és borostyánt növesztesz, amelyek nem porzanak. Kerüld az allergén növények termesztését, válassz olyan fákat, mint az alma- és a cseresznyefa, amelyek viaszos pollent termelnek, ami túl nehéz ahhoz, hogy vigye a szél.

allergy3.jpg ()Kerüld a kinti vegyszereket!

Sétálás vagy sportolás közben szándékosan kerüld el a fűútvonalakat és az ipari övezeteket, ne csak a mezős, dombos, dús növényzettel tarkított tájakat. A kipufogógázból és a gyárkéményekből kiáramló vegyszerek az allergia tüneteit jelentősen felerősítik. Sőt, az augusztus 20-ai tűzijáték is káros lehet, mivel a lövedékben található szulfur is növeli az irritációt.

Öltözködj allergiabarát módon!

A műszálas anyagok helyett természetes anyagból készült ruhákat viselj. A szintetikus anyagok feltöltődhetnek elektromossággal, amelyek vonzzák a polleneket, mivel, mint kimutatták, azok is elektromossággal töltöttek. A természetes anyagok, mint amilyen a pamut, sokkal jobban szellőznek. A ruhákat ne szárítsd a szabadban, a zsinóron, mert ott érintkeznek a pollenekkel.

Tisztálkodj gyakrabban!

A pollenek nemcsak a ruhán, hanem a hajon, a szemöldökön, a szempillán és a bőrön is megragadnak. Gyakran moss kezet, öblítsd le a szemeidet is, lefekvés előtt, illetve hosszabb kinti tartozódás után pedig mindig zuhanyozz le.

Védd a szemeidet!

A szemedet se hagyd védtelenül! Viselj szemüveget a kontaktlencse helyett. Ha nem vagy szemüveges, akkor pedig hordj napszemüveget, így óvd a szemeid a könnyezéstől és a viszketéstől.

Ez segít majd felállni a kanapéról és leadni a pluszkilókat!

Ég a gyomrod? Folyton éhes vagy? Itt a megoldás!

Húsból érdemes a magyart keresni


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X