Főoldal > EGÉSZSÉG > Élj egészségesebben: kövesd a mediterrán étrendet!

Élj egészségesebben: kövesd a mediterrán étrendet!

desszertdiétamediterránzsír
0

Írta: and

Június 2-án újra Wellness nap! Trendmutató sportesemény csupán 600 forintért, amin neked is ott a helyed! Itt az ideje, hogy te is kipróbáld az ízletes szívbarát ételeket! Most nem csak egy egészséges diétát mutatunk be, hanem egy igazi életformát. Kóstold meg a mediterrán ízeket! Egy pillanatra tegyél félre mindent, és képzeld el álmaid nyaralását: talán […]

Június 2-án újra Wellness nap! Trendmutató sportesemény csupán 600 forintért, amin neked is ott a helyed!

Itt az ideje, hogy te is kipróbáld az ízletes szívbarát ételeket! Most nem csak egy egészséges diétát mutatunk be, hanem egy igazi életformát.

Kóstold meg a mediterrán ízeket!

Egy pillanatra tegyél félre mindent, és képzeld el álmaid nyaralását: talán a Földközi-tenger egyik csodaszép strandján látod magadat, ahol a víz tiszta, fényesen ragyog, az időjárás tökéletes, az ételek pedig frissek és isteni finomak. Oké, talán egy mediterrán vakáció nem érhető el azonnal, de akár otthon is ehetsz olyan fenséges ételeket, mint amilyet a tengerparton szolgálnának fel neked.

Az ételek mennyei íze, élénk színe és változatos textúrája az egészségügyi szakértők elismerését is elnyerte. A mediterrán országok, mint Olaszország, Izrael, Görögország, Marokkó és Spanyolország kedvelt csemegéi a dietetikusok és az orvosok javaslatai szerint a szívbarát étrendek meghatározó tényezői.

A mediterrán étrend alapjai

Gondolj csak a mediterrán országokban élő emberekre! Finom, zamatos borokat isznak, sokat pihennek, élvezik a közös étkezéseket, s fizikailag is sokkal aktívabbak – például sokkal szívesebben sétálnak, bicikliznek, mint hogy autóba üljenek, ha csak néhány kilométerről van szó. Ráérősek, nem szabályok szerint élnek, hanem odafigyelnek arra, hogy éppen mi teszi őket boldoggá. Így van ez az étkezéssel is. A mediterrán étrend tehát valójában egy életmód, amely a következőkből áll:

mediterran2.jpg ()– Bátran fogyassz étkezési magvakat és növényi alapú élelmiszereket (dió, zab, barna rizs, lencse, teljes kiőrlésű lisztből készült tészta, kuszkusz)!

– Csökkentsd a zsíros ételek fogyasztását, egyél kevesebb vörös húst és tejterméket. Ha ez utóbbiról nem tudsz lemondani, legalább az alacsonyabb zsírtartalmú fajtákat válaszd.

– Hetente néhány alkalommal hal legyen a tányérodon. A legjobb a tonhal, a lazac, a makréla vagy a szardínia.

– Vaj és margarin helyett használj inkább olívaolajat.

– Az étkezésekhez fogyassz zöldséget és/vagy gyümölcsöt.

– Limitáld a tojásfogyasztást és szárnyasokat is csak néhány alkalommal egyél egy héten.

– Inkább válaszd a friss hozzávalókból készült ételeket, mint a feldolgozott élelmiszereket.

– Korlátozd a sóbevitelt, inkább fűszereket és gyógynövényeket használj az ízesítéshez.

– Nyugodtan kortyolgass el egy pohár vörösbort a vacsorához. Ha nem iszol alkoholt, helyettesítheted lila- vagy vörösszőlő levével.

– Cukros desszertek, édességek helyett majszolj el némi diót vagy egy kis adag friss gyümölcsöt.

A mediterrán étrend előnyei

Nagyon sok jótékony hatása van amellett, hogy élvezetessé válik az evés és maga az élet is. A mediterrán étrend követésével:

– megelőzheted a szívbetegségeket, a stroke-ot és a rák néhány fajtáját
– alacsonyabb lesz a koleszterinszinted
– megelőzheted a 2-es típusú cukorbetegséget és az elhízást
– túlsúly esetén a súlycsökkenés garantált

Persze, eltarthat egy kis ideig, amíg változtatni tudsz az étkezési és életmódbeli szokásaidon, de a jótékony hatások miatt megéri. Ráadásul, rengeteg újdonságban lesz részed, megtanulhatod úgy elkészíteni az ételeidet, ahogy eszedbe sem jutott volna. Ha egyelőre nem is napozhatsz a Földközi-tenger partján, már mától étkezhetsz úgy, mintha ott lennél.

A legjobb tippek emésztési problémák ellen

Megérkeztek a NIVEA Q10PLUS arcápoló termékcsalád legújabb tagjai!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X