Főoldal > EGÉSZSÉG > Biztos, hogy jól csinálod? – Az egészségtudatos emberek gyakori hibái

Biztos, hogy jól csinálod? – Az egészségtudatos emberek gyakori hibái

edzésegészségfutástáplálkozás
0

Írta: and

Így fogyj le és újulj meg kívül-belül nyárra! Mindig organikus ételeket vásárolsz

Így fogyj le és újulj meg kívül-belül nyárra!

Mindig organikus ételeket vásárolsz

Hűen követed az erre vonatkozó tanácsokat – pedig sajnos sokszor felesleges. A hús esetében nem árt termelői piacon vásárolni, de mostanra a zöldségek vagy a gyümölcsök bolti verzióiban sincs sokkal több műanyag, mint a termelői fajtákban, a cukortartalmat és a tápértéket tekintve pedig semmi különbség nincs, kivéve, hogy a biotermékek kétszer annyiba kerülnek.

Bezárkózol

Aki a reforméletmód mellett dönt, nagyon gyakran ész nélkül veti bele magát, és jelentősen megritkítja vagy teljesen meg is szakítja a találkozásokat azokkal az ismerőseivel, akik nem hívei az új életformának. Pedig az elzárkózás legalább olyan káros, mint a koleszterindús táplálkozás: ha kiegyensúlyozottak a szociális kapcsolataid, sokkal magabiztosabb és erősebb leszel, és könnyebben ki tudod engedni a stresszt.

Nem alszod ki magad

Valóban nagyon menő, ha fel tudsz kelni reggel 5-kor, hogy körbefusd a Margitszigetet, de nem akkor, amikor aludnod kellene helyette. Ha későn kerültél ágyba, többet ártasz magadnak egy erőltetett hajnali edzéssel, mint használsz. Próbálj minimum 7 órát aludni éjszakánként, különben a kimerültség hosszútávon megbosszulja magát.

egeszseg2.jpg ()Tisztaságmániássá válsz

El sem hagyod a házat a kézfertőtlenítőd nélkül, mindig van nálad intim kendő, sima higiéniai kendő és százas papírzsepi? Hm, ez talán egy kicsit túlzás. Az egészségtudatos emberek gyakran esnek abba a hibába, hogy minden kósza baktériumtól igyekeznek megvédeni magukat, pedig így éppen az állóképességük romlik, és sokkal nagyobb veszélynek lesznek kitéve egy-egy járvány alkalmával. Amit mi javaslunk: a minél gyakoribb kézmosás.

Hipochonder leszel

Fáj a mellkasod vagy az oldalad, sokszor lüktet a fejed? De hiszen mindent megteszel az egészségedért, szóval biztos, hogy valami komoly baj van! Nyugi, valószínűleg egyáltalán nem ez a helyzet: az, hogy igyekszel tenni ellene, nem véd feltétlenül meg a teljesen ártalmatlan dolgoktól, mint a felhalmozódó stressz miatti fejfájás, valami enyhe bélrendszeri- vagy emésztési probléma és hasonlók. Ne rémülj rögtön halálra, inkább próbáld a testedet egy természetesen működő gépezetnek tekinteni – ami, még ha rendszeresen olajozod is, néha kicsit meghibásodik.

Csak az eredmény miatt edzel

Miközben a futógépen izzadsz, fél szemmel folyton a mérleget lesed? Rossz taktika, mert minél görcsösebb vagy, annál kevésbé lesz hatékony az edzésprogramod. Hogy miért? Mert ha az eredmény csak egy kicsit is eltér attól, amit elvársz magadtól, bánatodban valószínűleg enni vagy inni fogsz, és semmiképp nem az egészséges mennyiségben. Ha viszont az élvezetért (is) csinálod, nem lesz mi miatt összezuhannod, hiszen a célt elérted: égetted a zsírt, erősítetted az izmaidat, és közben még jól is érezted magad.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X