Létezik valaki, aki még nem unja a régi, jó zabkását a megszokott feltétekkel? Nem mintha bármi baj lenne velük, de a bogyós gyümölcsök, a méz és az apróra vágott dió gyerekkorunk óta enyhén szólva is monotonná váltak.
Ez nem jelenti azt, hogy a zabkása fogyasztását egy messzi-messzi galaxisba kellene száműzni. Hiszen tele van rostokkal, csökkenti a koleszterin szintet, tehát kipróbált és jól bevált szuper reggeliről van szó. Szerencsére táplálkozási szakértők megalkottak néhány új, kreatív kombinációt, amivel a zabkása ismét a régi dicsfényében sütkérezhet azoknál is, akik az étkezésben is a változatosságra törekszenek.
Ananász
Kiváló C-vitamin forrás és bromelain enzimet is tartalmaz. Utóbbi gyulladáscsökkentő hatású, de az emésztést is segíti.
Füge
A fügében több kálium van, mint a banánban, és nagy mennyiségű vasat is hasznosítani tudsz belőle.
Mandarin vagy narancs
A citrusfélékben sok A- és C-vitamin található, és telis-tele vannak rostokkal.
Gránátalma magok
Magas az antioxidáns tartalmuk, de ezek a kis magok kiváló rost, folsav, C- és K-vitamin források is.
Passiógyümölcs
Tegyél belőlük bőven a tányérodba, így nagy adag rostot, A- és C-vitamint fogyasztasz.
Étcsokoládé
Nem csak fokozza a jó hangulatodat a boldogsághormon-tartalmával, hanem csökkenti a stroke kockázatát és javítja a vérkeringést is. Reszeld rá a zabkásádra, a csodaszép csokiforgácsok még ínycsiklandozóbbá fogják tenni!
Sárgarépa
A sárgarépa híres az A-vitamin tartalmáról, de nem elhanyagolható a benne lévő rost, kálium, C- és K-vitamin mennyisége sem.
Cukkini
Ennek a zöldségnek nagyon alacsony a kalóriatartalma, de sok vitamin, kálium és rost is van benne.
Padlizsán
Válaszd a lilát, ha sok antioxidánssal és rosttal szeretnéd felvértezni magad a betegségekkel szemben!
Gyömbér
A gyömbérnek remek gyulladásgátló hatása van, de érdemes bevetni akkor is, ha a gyomrod fáj. A zabkására a kandírozott változatát tedd!
Menta
Friss ízt ad a zabkásádnak, plusz segít enyhíteni a kellemetlen gyomor- és bélrendszeri tüneteket is.
Pisztácia
Különösen ízletes, egészséges és ropogós, de azért is imádjuk, mert a legalacsonyabb kalóriatartalmú dióféle.
Tökmag
Egészséges zsírokat és olajokat tartalmaz, ráadásul remek ropogtatnivaló.
Szezámmag
Lehet, hogy meglepő, de ezek az apró magocskák számos fontos ásványi anyaggal vannak telítve: vassal, magnéziummal, cinkkel és kalciummal.
Fotó: Pinterest