Főoldal > EGÉSZSÉG > Minőségteszt: van különbség a bolti tejek között?

Minőségteszt: van különbség a bolti tejek között?

egészségkalciumtejvitamin
0

Írta:

Ezt állapította meg a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE), ami 12 tejtípust vizsgált laboratóriumi keretek között. Mint kiderült, a különböző márkák nagyjából ugyanazt nyújtják ásványi-anyag és vitamintartalom szempontjából is.

Ha legfontosabb célunk a kiegyensúlyozott kalciumbevitel, akkor tényleg mindegy, melyik terméket emeli le a fogyasztó a polcról? Hogy kiderüljön, tényleg igaz-e a fenti megállapítás, a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) laboratóriumi körülmények között teszteltetett 12 különféle, különböző hőkezeléssel kezelt tejet. Mindegyik hőkezelési eljáráson (forralt, pasztőrözött, ultrapasztőrözött, nagyon magas hőmérsékleten hőkezelt) átesett típusból többféle mintát teszteltek.

A tesztben azt vizsgálták, hogy a kalciumpótlás szempontjából, mennyire optimálisak a termékek. A kalcium felszívódását támogatja a magnézium, és hátráltatja a magas foszfortartalom, ezért a kalcium mellett a magnézium- és foszfortartalmat is megmérették egy liter tejre vonatkozóan. Az Egyesület arra is kíváncsi volt, hogy a szúrópróbaszerűen kiválasztott tejek mennyire biztonságosak a fogyasztók számára, ezért aflatoxin-tartalmukat is megmérették.

tej2.jpg ()

Az aflatoxinokat penészgombák termelik. Leggyakrabban földimogyoróban találjuk meg, de előfordul más élelmiszerekben (például szója, rizs, köles, kukorica, zab, bab, kávé), illetve a takarmányféleségekben is. A tejbe a szennyezett takarmányt fogyasztó állat testén keresztül jut be. A gyártók felelőssége, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjék a termékek, takarmányok toxintartalmát. Az aflatoxin nagyon nagy dózisban májkárosodást, daganatot okoz.

A tejek ásványianyag-tartalma között nem volt számottevő különbség

Tehát a különböző hőkezelési eljárások valóban nincsenek hatással a kalcium-, magnézium– és foszfortartalomra. Mind a 12 tej kalcium-, magnézium és foszfortartalma megfelelő volt, a TVE csak az arányok tekintetében talált kevés differenciát.

A Spar naturpur bio és az Etyek kimérős tej kalcium-foszfor aránya volt a legközelebb az optimálishoz. A Spar naturpur biotejnek nagyobb a magnéziumtartalma, mint az Etyek kimérős tejnek, így a vizsgálatban – ha kizárólag ezek a szempontok számítottak volna – a legjobb összetételű tejnek a Spar naturpur biotejét tekinthetnénk.

A káros aflatoxin

A bevizsgált tejek aflatoxin-tartalma 12 tejből 9 mintában kimutatható volt, de a határértéket egyik sem lépte át, tehát mindegyik tej biztonsággal fogyasztható. A teszt során 3 tejben (Cserpes, Milk szlovákiai, Jásztej) még a kimutatáshoz szükséges minimum értéket sem érte el az toxintartalom. Mivel az ásványi anyag mennyiségének tekintetében nem születtek lényeges különbségek, az utóbbi 3 termék került az első helyre.

A legmagasabb értéket éppen az ásványianyag-tartalom szempontjából legelőnyösebb Spar Naturpur bio tejben mérték, de még ez is jóval a határérték alatt volt.

A hivatalos szakvélemény szerint a tej ásványi anyag tartalma a magas hőmérsékleten történő hőkezelés után változatlan marad, az UHT tej ugyanolyan jó, mint az alacsonyabb hőmérsékleten kezelt, pasztőrözött tej. Átlagosan legfeljebb 10 százalék vitamintartalom vész el, ami nem is baj, mert a tejet nem a (hőérzékeny) C-vitamin, hanem fehérje-, ásványi anyag-, kalcium- és D-vitamin-tartalma miatt fogyasztjuk.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X