Főoldal > MOZGÁS > Ezekre az ásványi anyagokra van szükséged, ha sportolsz

Ezekre az ásványi anyagokra van szükséged, ha sportolsz

ásványi anyagedzéskalciumkáliummagnéziummozgássportvas
0

Írta:

Edzés után nem minden esetben elegendő csupán ásványvizet innod, és egy könnyű ebédet vagy vacsorát elfogyasztanod, hanem az ásványi anyagokat is muszáj pótolnod valamilyen formában. A megterhelő fizikai aktivitás miatt ugyanis jó néhány fontos anyag kiürül szervezetedből.

Ezeket az ásványi anyagokat pótolhatod természetes úton (és van, amikor ez elég is, sőt bizonyos ásványi anyagok „túladagolása” inkább károdra, mint hasznodra válhat), zöldségek vagy gyümölcsök fogyasztásával, kiegyensúlyozott étrenddel vagy, ha szükséges, tabletta formájában. De a leghatékonyabb megoldás az, ha speciális frissítő italokat iszol, amelyek tökéletes arányban tartalmazzák azokat az anyagokat, amelyekre edzés után szüksége van a szervezetednek. Nézzük, mik is ezek egészen pontosan.

Magnézium

Azért fontos a magnézium pótlása a szervezet számára, kiváltképp edzés után, mert a sportolók magnéziumigénye magasabb azokénál, akik nem végeznek rendszeres testmozgást. A magnézium elengedhetetlen az izmok elernyedéséhez, enyhíti a görcsöket és gyorsítja a sportsérüléseket is.

Kalcium

Tanácsos magnéziummal együtt fogyasztani, különösen a sportolóknak. A kalcium ugyanis a magnéziummal együtt megelőzi és enyhíti az izomgörcsöket. Ezen felül segíti az erős csontok, ízületek felépítését, és nagy szerepet játszik a csontritkulás megelőzésében is.

19845821 - young woman in sportswear sits in the house kitchen before plate with nutritional supplements.

Foszfor

A foszfor a csontok és a fogak egészségének őrzője. Javíthatja a sportteljesítményt is. Változatos, tudatos, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étkezéssel be tudod vinni a szervezetedbe nap, mint nap, pótlása nem szükséges egyéb módon, mivel szinte minden élelmiszerben megtalálható ez az ásványi anyag.

Nátrium

A nátrium a dehidratáció megelőzésével véd az izomgörcsök ellen, és a sav-bázis egyensúly szabályozásában is szerepe van. A normális izomműködés fenntartásához elengedhetetlen, fontos szerepet játszik az izomösszehúzódásban. Napi minimális szükségletét már napi 2 g konyhasó fedezi, ezért ezt sem szükséges egyéb módon pótolni, de a só minőségére érdemes odafigyelned.

Kálium

A káliumban fontos szerepe van az izom-összehúzódásban, és nátriummal keverve edzés közben lassabban fáradsz el. A kálium is szinte minden élelmiszerben megtalálható kisebb vagy nagyobb mennyiségben, de kiváló forrásai a gyümölcsök és zöldségek, azokon belül is a spenót és a csiperkegomba. Kiegészítése speciális esetekben szükséges csupán (pl. hasmenés, vízhajtózás esetén), az orvos utasításának megfelelően.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X