Főoldal > EGÉSZSÉG > Fáj a hátad? Ne kíméld!

Fáj a hátad? Ne kíméld!

derékegészségfájdalomgerinchátülőmunka
0

Írta:

A kellemetlen tünetekkel azonban nem muszáj együtt élni. A krónikus gerincpanasz a betegszabadságok leggyakoribb

A kellemetlen tünetekkel azonban nem muszáj együtt élni.

A krónikus gerincpanasz a betegszabadságok leggyakoribb oka az iparilag fejlett országokban. Magyarországon a lakosság 80 százaléka szenved életében egyszer vagy többször különféle gerincbántalmaktól. A legjobb volna, ha ezeknek elejét tudnánk venni tudatosan és korán elkezdett prevencióval: meg kellene tanulni helyesen járni, ülni, feküdni és sporttal, rendszeres testmozgással megőrizni a gerinc épségét, a csontok, ízületek rugalmasságát.

A legtöbb gerincbetegség a helytelen életmód következménye: kiválthatja túlzott fizikai terhelés, elhízás, mozgáshiány, de örökölt kockázati tényezők és pszichikai okok is állhatnak a háttérben. A gerinc degeneratív elváltozásai a csigolyák, a kisízületek, a szalagok és izmok túlterheléséből, gyulladásából, a porckorong kopásából erednek.

Furcsamód épp a látszólag könnyű, irodai ülőmunkát végzők körében fordul elő gyakrabban mindennapokat megkeserítő gerincpanasz, mint a nehéz fizikai munkát végzők közt.

Az életkor előrehaladtával, a szervezet elhasználódásával a különféle, degeneratív, kopásos, csontritkulásos kórképek szinte senkit nem kímélnek. Már negyven éves kortól elkezdődik ez a vissza nem fordítható folyamat, amely azonban megfelelő életmóddal, terápiával lassítható.

back2.jpg ()Van megoldás!

A gerincbántalmak kezelésére széles terápiás skála áll rendelkezésre: fizioterápia, gyógytorna, masszázs, gyógyfürdő, elektromos- és egyéb kezelések. Tévhit, hogy hátfájdalom esetén kímélni kell a hátat! Ezzel ugyanis csak tovább gyengül a hát izomzata és nő az ízületi károsodás veszélye. A hátfájdalmak 80 százaléka azért alakul ki, mert a hátat nem terhelik, és nem azért, mert túlterhelik. A rendszeres gerinctréning megtanít a helyes testtartásra, segít a különféle fájdalmak megszüntetésében és megelőzésében.

A speciális gerincerősítő programmal elsősorban azokon lehet segíteni, akiknél már kialakultak gerincpanaszok, illetve azokon, akik életmódjuk miatt fokozottan veszélyeztetettek a betegség kialakulását illetően. A gerincerősítő program szakorvosi vizsgálatot, gyógytornát és gyógymasszázst foglal magába. A rehabilitációs program ortopédiai, baleseti sebészeti műtétek után ajánlott, mely a kezeléseket tekintve rugalmasan igazodik a páciens igényeihez. A rekreációs program olyan kezeléseket tartalmaz, amelyek megszüntetik a beteg mozgásszervi panaszait.

Az iszappakolások is jótékony hatással bírnak: a Hévízről származó iszap ásványi anyag tartalmának és meleghatásának köszönhetően a kezelés izomlazító és fájdalomcsökkentő, amit a kiegészítő masszázskezelések tovább fokoznak. Az egyedülálló Maitland kezelés szintén hatékony módszer a problémák orvoslására.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X