Főoldal > EGÉSZSÉG > Igyunk többet a tavasszal jött nyárban!

Igyunk többet a tavasszal jött nyárban!

böjtegészségfogyókúrafolyadékhidratálásméregtelenítésvíz
0

Írta:

A túlöltözöttség nagyobb folyadékvesztéssel járhat Ebben az átmeneti időszakban gyakran nem a

A túlöltözöttség nagyobb folyadékvesztéssel járhat

Ebben az átmeneti időszakban gyakran nem a hőmérsékletnek megfelelően öltözünk fel, hiszen nehéz belátni, hogy napközben a külső hőmérséklet már nem indokolja a kabát és csizma viselését. Kicsit mindig késve követjük az időjárás jelzéseit, különösen most, amikor tavasz helyett gyakran kora nyári meleg van a déli órákban. A túlöltözöttség verejtékezéssel, alkalmanként nagyobb folyadékvesztéssel jár, ennek pótlására pedig érdemes tudatosan odafigyelni.

Beindul a természet, többet mozgunk mi is

A tavasz és a jó idő beköszöntével nemcsak a természet, hanem mi is “feléledünk”, a téli bezártság után a szabadba vesszük az irányt. Kirándulunk, sétálunk, biciklire pattanunk, egyszóval többet mozgunk. Fizikai igénybevételünk növekedésével viszont a folyadékszükségletünk is megnövekedhet, hiszen sportolás közben több vizet veszít a szervezet. Még akkor is ügyeljünk a tudatos folyadékpótlásra, ha nem intenzív mozgást végzünk, hanem csak túrázunk, gyalogolunk vagy sétálunk.

Tavasz: böjt, méregtelenítés, fogyókúra

Bár ezt a három jellegzetesen tavasszal végzett tevékenységet semmiképp nem szabad összemosni egymással, abban mindenképp hasonlóak, hogy mindhárom esetben nagy szerepe van a megfelelő folyadékbevitelnek. A hidratáció ugyanis hozzásegíti szervezetünket a felesleges salakanyagok kiürítéséhez és hozzájárul az optimális emésztéshez. A súlyvesztést biztosan nem a folyadékbevitel csökkentésével kell elérni. Épp ellenkezőleg, ha nem viszünk be elegendő folyadékot a szervezetünkbe, az kénytelen lesz a vizet visszatartani. Azt is érdemes észben tartani, hogy nem csak az italok, hanem a jól megválasztott táplálékbevitel is nélkülözhetetlen a napi vízfogyasztásban.

profimedia-0166535806.jpg ()Új színek a piacon

A melegebb idő miatt a természet is előbbre jár, virágoznak a fák és hamarosan itt a spárga- és eperszezon. De jönnek a friss zöldségek is, spenót, retek, újhagyma, fejes saláta. Érdemes minél előbb ezekkel színesíteni az étrendünket nemcsak értékes vitamintartalmuk miatt, hanem azért is, mert a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelt is könnyebben érhetjük el a fogyasztásukkal. Ne felejtsük el, hogy az összfolyadék-bevitelbe a különböző élelmiszerek víztartalma is beleszámít, a napi folyadékszükséglet kielégítéséhez a víz és a különböző italok mellett hozzájárulnak pl. a gyümölcsök, zöldségfélék, levesek. A változatos étrenddel a szükséges napi folyadékmennyiséget is könnyebben lehet fedezni.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X