Főoldal > EGÉSZSÉG > A fahéj 5 szuper és egészséges hatása

A fahéj 5 szuper és egészséges hatása

antioxidánsanyagcserebetegségegészségfahéjfogyásfűszerfűszernövénynarancsbőr
0

Írta: and

A fahéj jellegzetes illata nem véletlen, egyedülálló íze sem megszokott, de ezek mellett még számos előnyös élettani hatással rendelkezik.

 

A fahéj egyike a legrégebb óta használt gyógy- és fűszernövényeknek, gyógyhatásait már az ókori népek is ismerték. Süteményektől a kávéig mindenhová jut belőle, de bizonyított gyógyászati hatásai vannak. A kínai írások már i.e. 2800-ban említést tesznek egy ceyloni fa belső hántolt kérgéről, a fahéjról. A kínaiak láz, megfázás kezelésére, emésztési panaszok elmulasztására alkalmazták a fahéjat. Az ókori egyiptomiak sok más fűszer mellett, a mumifikáláshoz készített balzsamokhoz használták.

1. Erős antioxidáns

Az antioxidánsok a fahéjban nagy számban fordulnak elő – többek között remek mangánforrás – amiért a fahéj képes harcolni a szabadgyökök ellen. A fahéj immunerősítő hatása régóta nem vita kérdése, egyes kutatások szerint a világon fellelhető 10 legerősebb antioxidáns élelmiszer egyike. Ha fahéjjal szórjuk be a friss gyümölcsünket, akkor nem csak kellemes illatot és egy plusz ízt adunk neki, de egyben a gyümölcsök erjedését is megakadályozzuk, vagy legalábbis lassítjuk. A fahéj ugyanis kiváló a különböző vírusok és baktériumok ellen, ezért megfázás vagy bármilyen téli fertőzés esetén kiváló segítség lehet.

2. Emésztésjavító

Emésztésjavító, étvágyserkentő, görcsoldó és gyomorerősítő hatása is közismert. A fahéj fogyasztásával a felfúvódás gyorsabban szűnik meg, emellett segítség lehet hányingerre vagy bármi más gyomorpanaszra is. Mézzel összekeverve a gyomorfekély megelőzésében is fontos szerepet játszhat. A gyümölcsök közül legjobban az almával, a körtével és a szilvával harmonizál, érdemes ezek kombinációjával fogyasztani.

fahej2.jpg ()

3. Elősegíti a fogyást

Ezen tulajdonsága sokak kedvence. Serkenti az emésztőnedvek termelését, gyorsítja az anyagcserét, ennek köszönhetően segítségedre van a diétában. Az emésztés folyamán ugyanis a fahéj hatására lassul a gyomor kiürülése, így nem érezed magad rögtön éhesnek. Enyhe zsírégető hatással bír, ráadásul csípős-édeskés íze elnyomja a cukor utáni sóvárgást. A cukorbetegek diétájába – hosszú távon is – könnyen beilleszthető. Mindössze napi egynegyed teáskanálnyi fahéj képes 10-30 százalékkal csökkenteni a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát is.

4. Szépít és fiatalít

Kiváló tonizáló hatása van, ennek köszönhetően ápolja, szépíti a bőrt. Ezen bőrfiatalító hatása miatt keverik bele krémekbe is. Egyiptomban már ezer évvel ezelőtt is használták hasonló célokra, de napjainkban is használják egyes szépségipari készítményekben, masszázsolajokba. Különösen a narancsbőr ellen használják nagy sikerrel, ugyanis a fahéj bőrrel érintkezve melegségérzetet, vérbőséget okoz, így a narancsbőrt okozó sejtek gyorsabban tudnak lebomlani és távozni szervezetünkből. A fahéj kiváló szer az öregedés lassítására is. Magas fenoltartalma révén hatékonyan gátolja a cukormolekulák más molekulákkal való összekapcsolódását, amely folyamat egyébként a szövetek károsodásához és öregedéséhez vezet.

5. Hangulatjavító

Aromaterápiás hatásnak köszönhetően egészen különlegesen hat az emberi szervezetre. Tapasztaltad már, hogy amint megérezed a kellemes fahéjillatot, máris jobb lett a kedved? Nem véletlen. A fahéjnak hangulatjavító hatása van, emellett kiváló afrodiziákumként is számon tartják, ezt a hatását is az illatával kiegészítve éri el. És, ha egy finom, fahéjas forralt borra gondolunk… Ugye, hogy máris mosolyogsz?

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

parlagfűtea

Sokan fogyasztják mindennap, pedig súlyosan károsítja a szerveket

Írta:
0

Az interneten nap mint nap találkozhatunk különféle „csodaszerekkel” és házi praktikákkal, amelyek gyors gyógyulást vagy természetes megoldást ígérnek különböző betegségekre. Bár elsőre vonzónak tűnhet kipróbálni ezeket, nem minden növény vagy recept biztonságos. Jó példa erre a parlagfű, amelyet egyes források gyógynövényként hirdetnek, holott valójában az egyik legveszélyesebb allergén, és fogyasztása súlyos egészségügyi károsodást okozhat.