Főoldal > EGÉSZSÉG > A maracuja 5 egészségvédő hatása

A maracuja 5 egészségvédő hatása

antioxidánsbetegségegészségfogyásgyógyulásgyümölcsimmunrendszervitamin
0

Írta: and

A golgotavirág termése a maracuja, melyről eddig lehet, hogy csak akkor hallottál, amikor a pincértől megkaptad a friss&

A golgotavirág termése a maracuja, melyről eddig lehet, hogy csak akkor hallottál, amikor a pincértől megkaptad a frissítő koktélod. Ám a magas C-vitamin tartalommal rendelkező gyümölcs jóval több annál, minthogy csak valami színes ital díszítőeleme legyen.

A mintegy húsz ehető golgotagyümölcs faj közül a maracuja és a piros golgotagyümölcs a kereskedelem szempontjából legnagyobb jelentőségű, sőt az egészség szempontjából is. A gyümölcs Közép- és Dél-Amerikában őshonos. Magyarországra általában Ecuadorról, Brazíliából, és Peruból importálják ezt a tyúktojás méretű, körte alakú gyümölcsöt.

A maracuja héja sárgás, felszíne sima vagy ráncos. Fehér virágai rendkívül mutatósak, de ennél is fontosabb, hogy a termése édes, gyümölcshúsa lédús, amely nagy mennyiségű savtartalommal rendelkezik. A bogyó belsejében sok apró magot találhatsz, ez is fogyasztható, de vigyázz: a héja ehetetlen! Akkor tekintheted érettnek, ha a héja már sárga, és kezd ráncosodni.

1. Magas a vitamintartalma

A maracuja nem csak nagyon finom, hanem igazán egészséges is. A-, B- és C-vitamint, nátriumot, vasat és káliumot is tartalmaz. Ásványi anyagokban gazdag, így segíti a szervezet ellenállóképességét. Jót tesz nátha, vagy influenza idején. A gyümölcsben található enzimek segítenek a hörgőkben lévő gyulladásokat csökkenteni, így rendszeres fogyasztása jó hatással van az asztmára is.

2. Magas vérnyomás és görcsök ellen is hatékony

maracuja2.jpg ()Alacsony a zsír- és kalóriatartalma. Ez nem csak akkor kedvez, ha meg szeretnéd óvni az ideális testsúlyodat, hanem segít a vérnyomás szabályozásában is. Kiváló görcsoldó, de a maracuja magjaiban és gyümölcshúsában lévő enzimek elősegítik az emésztőrendszer megfelelő működését is.

3. A daganatos betegségek ellenszere

A maracujából készült kivonat tumorgátló hatással rendelkezik. A gyümölcs főzete olyan hatóanyagokat tartalmaz, melyek képesek bénítani azokat az enzimeket, melyek ahhoz szükségesek, hogy a rákos sejtek bejussanak az érpályába és a nyirokkeringésbe, ezen keresztül szétszóródjanak, és rákos áttéteket képezzenek. Így képes gátolni a daganatok növekedését és osztódását is.

4. Megoldás álmatlanságra

A gyümölcs és levele különösen hatásosan kezeli, ha elvalvási problémáid vannak. Kutatások alátámasztották, hogy segít a szorongásos betegségek és hangulatzavarok kezelésében. A gyógyszerekkel ellentétben a gyümölcs lassabban hat, de érdemes inkább ehhez nyúlni.

5. Enyhíti a női bajokat

Alkalmas a menstruációs zavarok enyhítésére. Sőt, egyes helyeken az epilepszia és a gyengén látás kezelésére is alkalmazzák. De Amerikában úgy tartják, hogy vágyfokozó hatása is van.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X