Főoldal > EGÉSZSÉG > Zöldbabbal az egészségért

Zöldbabbal az egészségért

betegségdiétaegészségétkezésfogyásgyógyulászöldbabzöldség
0

Írta:

A zöldbabot ismerjük párolva, főzve, levesben vagy főzelékben, de gyógyító hatásaival kevésbé vagyunk tisztába, pedig a brokkoli után a zöldbab az egyik leghatásosabb zöldség, mellyel megelőzhető a rák, és számtalan más betegség is.

 

Semmi extra, de az jól hat!

A zöldbabban nincs kiemelkedően sok ásványi anyag, vitaminból sem tartalmaz őrületes mennyiséget, de ezek arányos elosztása figyelemre méltó. Szokatlanul nagy mennyiségben tartalmaz folsavat és B9-vitamint, de az A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamint sem nélkülözi. Rendkívül alacsony mennyiségben van jelen benne a szénhidrát, ezért ha fontos a jó alakod megőrzése, akkor is bátran fogyaszthatod. Míg kalóriatartalma alacsony, addig kalciumban, káliumban és rostban bővelkedik. Kiváló húspótló étel, így a vegetáriánusok étrendjéből sem hiányozhat.

Csökkenti a vércukorszintet

Itt jön az első olyan egészségre gyakorolt hatás, ami miatt nem szabad nélkülözni a mindennapi táplálkozásból. A zöldbabnak, egészen pontosan a héjának kiemelkedő szerepe van a cukorbetegség gyógyításában. A babhéj-teát a zöldbab szárított hüvelyének forrázatából készítsd el, a hatás a csökkenő vércukorszint. Ennek a teának a fogyasztásával a szervezeted olyan anyagokhoz juttatod, amelyek a hasnyálmirigy számára legjobban hasonlítanak a természetes inzulin összetételéhez. Ha sárgarépával, kelbimbóval vagy a spenót levével kevered, naponta akár egy litert is megihatsz belőle, de csak kúraszerűen – öt-hat héten keresztül – használd.

Segíti a méreganyagok kiválasztását is

A zöldbab nagy hatékonysággal tisztítja meg a vért és a májat a különböző méreganyagoktól. Elősegíti a protein emésztését és felszívódását, serkenti a máj működését és különösen bármilyen méregtől sikeresen megszabadítja a szervezetet, legyen szó alkoholról, kábítószerről, vagy egyéb szennyező anyagokról, amire nincs szüksége a szervezetednek.

zoldbab2.jpg ()

Ideggyengeség ellen is hasznos

A B-vitamin hiánya ideggyengeséget, vagy személyiségi zavarokat is okozhat. Ennek a vitaminnak a felszívódását sok tényező gátolhatja, így a túlzott cukorfogyasztás a kávé, vagy az alkohol. A zöldbab viszont segíti a szervezet folyamatos B-vitamin pótlását, és alkalmazását. Ezáltal nyugodtabb, magabiztosabb és stresszmentesebb lehetsz, és ehhez csak néhány zsenge zöldbabra van szükség.

Vásárlás, fogyasztás

Ha már meggyőztünk, hogy valamit készíts ebből a zöldségből, akkor nem árt tudnod azt is, hogy miként vásárolj be belőle. Ügyelj arra, hogy élénkzöld színű, szabályos formájú, kemény és bársonyos tapintású legyen az árú. Frissen az igazi, de ha csak fagyasztott változatot találsz, azzal sincs semmi gond. A főzés során minél kevesebb vizet használj és semmiképp se darabold el hosszában a zöldbabot, mert úgy kilúgozódik belőle a vitamin- és ásványianyag-tartalma. Ha párolod, akkor salátaként vagy köretként is megállja a helyét.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X