Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 vitamin, ami elűzi a tavaszi fáradtságot

5 vitamin, ami elűzi a tavaszi fáradtságot

fáradtságtavaszi fáradtságvitamin
0

Írta:

A téli hónapok után jelentősen csökkenhet a szervezeted vitaminháztartása, és ha mindez D- és C-vitamin formájában tűnik el, akkor bizony jön az a bizonyos levertség, tompaság.

A jó hír viszont az, hogy tehetsz ellene. Bár manapság már télen is szép számmal hozzá lehet jutni a friss zöldségekhez, gyümölcsökhöz, ha ezt mégsem tetted, akkor most kell pótolni. A tavasz úgyis lényegesen nagyobb választékot kínál, ideje hát változatossá tenned az étrended, és felturbózni a vitaminraktáraidat.

A vitaminok nélkülözhetetlen funkciókat töltenek be a szervezetedben, többek között felelnek az immunrendszer működéséért, a sejtek regenerálódásáért, a véralvadásért, a csontok és a fogak tartósságáért, de hatással vannak szemre, a hajra, a bőrre, szóval az egész testedre. Ha ezekhez a létfontosságú vitaminokhoz nem jutsz hozzá, akkor nem csak fáradt, de előbb utóbb beteg is leszel.

1. D-vitamin: Nem csak a napból hasznos

A D-vitamin egy hormonhatású vitamin, ami akkor képződik, amikor a bőrödet UV-B sugarak érik. Napi legalább 10 perces szabadban tartózkodás ellátja a szervezetedet a kellő mennyiségű D-vitaminnal, így a tavasz első sugarai nem véletlenül csábítanak a szabadba. A szervezet D-vitamin előállító képessége a korral csökken, ezért idősebbeknél különösen fontos ennek a vitaminnak a pótlása, hiszen a csontozatunk egészségének megőrzéséhez nélkülözhetetlen. Egészséges emberek között is felléphet átmeneti D-vitamin szint csökkenés, a magyar lakosság 90 százaléka küzd a D-vitamin hiánnyal, de te tegyél ellene! Kiváló D-vitaminforrásnak számítanak a tengeri és édesvízi halak, a tenger gyümölcsei, a különféle tejtermékek (tej, vaj), a belsőségek, azok közül is elsősorban a máj, valamint a tojássárgája.

2. E-vitamin: Az öregedés ellen

Antioxidáns hatású vitamin, amely az öregedés folyamatát és első jeleit is késlelteti. Egészséges emberben, kellően változatos étrend, növényi olajok fogyasztása mellett E-vitamin hiány nem fordul elő. Az E-vitamin védi az immunrendszert például a cigarettafüstből származó méreganyagok ellen, továbbá jótékonyan hat a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór lefolyására is. Az E-vitamin megtalálható – többek között – a hüvelyesekben, a napraforgómagban, a dióban, a mandulában, a mogyoróban és a spenótban is.

vitaminok2.jpg ()

3. K-vitamin: A véralvadás szabályzója

Többek között a véralvadást előidéző fehérjék képződéséhez nélkülözhetetlen. Jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját, egyes kutatások szerint pedig a csontok felépítéséhez is szükséges. A zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, bár ennek ellenére nem raktározódik hosszú ideig a szervezetben, ezért is kell pótolni. Elsősorban a zöld leveles növényekben találhatod meg, mint például a zöldség- és főzelékfélék, a káposzta, a brokkoli, a spenót, a bimbós kel, a paraj, valamint a tej- és tejtermékek, vagy a máj.  

4. B6-vitamin: Az idegrendszerért is felel   

A B6-vitaminnak többek között az aminosavak és az esszenciális zsírsavak anyagcseréjében van fontos feladata. Már kisebb mértékű hiánya is növeli a szervezetben a homocisztein szintet, ami a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát növeli. Az idegrendszerre is hatással van, így az álmatlanság vagy a depresszió is a vitamin hiány tünete lehet. De szerencsére jó néhány élelmiszerben jelen van, így könnyen pótolhatod. A pulykahús, borjúhús, sertéshús, tőkehal, tonhal, lazac mind-mind bővelkedik benne, ha pedig inkább növény párti vagy, akkor a búzakorpa, búzacsíra, karfiol, banán, zeller, káposzta, spárga, brokkoli, paprika, gomba közül válogass.

5. C-vitamin: Mindig és mindenhol

És végül, de nem utolsó sorban a C-vitamin! Ez a nagyon sokrétű vitamin méltán az egyik legismertebb a vitaminok között. Hatása az egész testre kiterjed. Nem hagyhatod el, és nincs annyi mennyiség, ami sok lenne. Szinte minden zöldség, gyümölcs bővelkedik benne. Az itthon fellelhető legmagasabb C-vitamin tartalmú növény a homoktövis. Igazi vitamin bomba, tíz deka bogyóban átlagosan 695 mg C-vitamin van, napi 2 pohár homoktövis-lé elegendő védelmet ad a szervezetednek. De dobogós helyen van a csipkebogyó is, a kivi vagy a chili paprika.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

parlagfűtea

Sokan fogyasztják mindennap, pedig súlyosan károsítja a szerveket

Írta:
0

Az interneten nap mint nap találkozhatunk különféle „csodaszerekkel” és házi praktikákkal, amelyek gyors gyógyulást vagy természetes megoldást ígérnek különböző betegségekre. Bár elsőre vonzónak tűnhet kipróbálni ezeket, nem minden növény vagy recept biztonságos. Jó példa erre a parlagfű, amelyet egyes források gyógynövényként hirdetnek, holott valójában az egyik legveszélyesebb allergén, és fogyasztása súlyos egészségügyi károsodást okozhat.