A kaktuszra hasonlító articsóka egyik nagy előnye, hogy sokáig frissen tartható, míg a másik, hogy &
A kaktuszra hasonlító articsóka egyik nagy előnye, hogy sokáig frissen tartható, míg a másik, hogy úgy tudja a szervezeted megtisztítani a felesleges méreganyagoktól, hogy nem terheli meg sem a gyomrodat, sem a szerveidet.
Már az ókori görögök is fogyasztották, a kissé erős, markáns ízű növényt. Az articsóka név az arab „alkársúf”-ból eredeztethető, melynek jelentése „földi tüskés”, ami illik is az articsókára, mivel eredeti formájában tényleg egy szúrós, bogáncsszerű növény.
Az articsókával konzerv formájában már jó ideje találkozhattál a boltokban, de a friss növény nem olyan régen terjedt el hazánkban. Némi macera azért van vele: a tisztítása nem egyszerű. A kemény pikkelyszerű leveleket vissza kell vágni, és az articsókát sós vízben vagy gőzben kell megpárolni. A levelek maguk nem ehetők, de a levelek alsó része, amellyel a bimbóhoz illeszkedik, elrágcsálhatók, akár olvasztott vajba mártogatva, akár zöldfűszeres krémmel.
Sokoldalú vitaminforrás
Hogy mégis miért érdemes bajlódni vele? Az articsóka gazdag ballasztanyagokban, káliumban, foszforban, magnéziumban, vasban és B vitaminokban. De tartalmaz még fehérjét, szénhidrátot, zsírt, kálciumot, A- és C-vitamint is. Ezek a fontos hatóanyagok nem csak a szervezetünk számára hasznosak, de segítik, hogy a méregtelenítés, béltisztítás során a szervezet megkapjon minden szükséges vitamint, ásványi anyagot, ami esetleg a méreganyagok kiürítése során távozna a szervezetből.
Erős salaktalanító
Az emésztési zavarok, a felhalmozódott méreg és salakanyagok leterhelhetik a szervezetet, ezáltal rossz közérzet alakulhat ki, és nem is egészséges. A zsíros ételek, a rendszertelen táplálkozás, a gyógyszerek, az alkoholfogyasztás méreganyagként hatnak a szervezetre, melyek gyengítik az immunrendszert, ezek ellen pedig tenni kell, hacsak nem kifejezetten a megbetegedés a cél…
Az articsókának jelentős a vizelethajtó és sóürítést fokozó hatása ez pedig a levelében található egyik fő hatóanyagának, a cinnarinnak köszönhető. A cinarin epehajtó hatású, azaz stimulálja az epetermelést és kiválasztást. Ezen felül májvédő és májsejt regeneráló hatása is van. Segíti a zsírok lebontását, a szervezet tisztítását, és általánosan javítja a közérzetet is. Gyógyír a kórosan megnövekedett zsírtartalomra, ezért alkalmazható elhízás esetében is. Mivel enyhíti az emésztési zavarokat, így képes megszüntetni a hasi fájdalmakat, felfúvódást is, valamint segíthet az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-ingadozás megelőzésében.
Fotó: Profimedia – Red Dot