Főoldal > EGÉSZSÉG > Kerti zsázsa, a lakásban tartható vitaminbomba

Kerti zsázsa, a lakásban tartható vitaminbomba

egészségfűszerfűszernövénygyógynövénykerti zsályanövényvitaminzsálya
0

Írta: and

Amikor a szervezetnek sürgős vitamin-utánpótlásra van szüksége, a leggyorsabb és legegyszerűbb megold&

Amikor a szervezetnek sürgős vitamin-utánpótlásra van szüksége, a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldást nyújtja a kerti zsázsa. A növény „trükkje” abban rejlik, hogy az ültetéstől számítva két-három héten belül már szedhető, ráadásul a lakásban, egy kis tálkában is érdemes termeszteni.

Magyarországon ismert, de csak alig-alig fogyasztják ezt a gyógynövényt, pedig értékes tápanyagokban, vitaminokban, és rostokban gazdag. A kerti zsázsa a legfinomabb salátaként szerepel egy i. e. 1500 körüli kínai feljegyzésben, így jó korán rájöttek már az előnyeire, ami nem csak az ízét jelentette, hanem a növény hatékonyságát is. A legrövidebb tenyészidejű zöldségünk a rómaiak közvetítésével jutott el a Kárpát-medencébe, és jó ideje élvezhetjük az előnyeit.

Nem mindegy, hogy hova teszed

Egy kis tálka, itatós papír és a magokból gyorsan zöld növény lesz. A vetés után néhány nappal már kikelnek a kis hajtások, és 6-8 cm-esre nőve már “szüretelhetők” is. Olyan érdekességekre képes, hogy ha sötét helyen nevelődik, akkor világos színű és B-vitaminban gazdag csírák fejlődnek ki belőle, míg ha világos helyen növekedhet, akkor üde zöld és C-vitaminban gazdag csírákat fogsz kapni. És a csíra a legjobb!

zsazsa2.jpg ()

Értékes vitaminjai

A csírákat érdemes 3-4 napon fogyasztani, mert ilyenkor tartalmazzák a legtöbb hasznos tápanyagot. Magas az A-, B-, C- és E-vitamin-tartalmuk, valamint B1-, B2- és B6-vitamint is tartalmaznak. Az ásványi anyagok közül jelentős a kálium, a kalcium, a foszfor, a vas és a nátrium tartalmuk is. A friss levelek íze kellemes, enyhén csípős, kicsit a mustárra vagy a tormára emlékeztet, ami a benne lévő mustárolaj-glükozidának, a glükotropeolinnek köszönhető.

Fogyasztási javaslat

Mártás, leves, sőt tea is készíthető belőle. A legegyszerűbb mégis nyersen fogyasztani. Csíráját salátába, müzlibe keverheted, de remekül ízesíti a szendvicseket, a tojásos, túrós vagy sajtos ételeket is. A teljesen kifejlődött növény levelei már élvezhetetlenek, rágóssá válnak, ezért nem is érdemes megvárni, amíg „túlérik”.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X