Főoldal > EGÉSZSÉG > Te is tejcukor-érzékeny vagy?

Te is tejcukor-érzékeny vagy?

diétaegészségétkezéslaktózlaktózintoleranciatáplálkozástejtejcukortejcukor-érzékenység
0

Írta: and

Hazánkban egyre több tejcukor-érzékeny ember él, akik közül sokan választották vagy vá

Hazánkban egyre több tejcukor-érzékeny ember él, akik közül sokan választották vagy választanák az edzőtermi sportolást, de bizonytalanok a táplálkozást, táplálék-kiegészítést illetően. Pedig az nem nagy ördöngösség, csak jobban meg kell ismerni a termékeket.

Hogyan alakul ki a laktózérzékenység?

A laktóz a tejben, tejtermékekben található, két cukormolekulából áll, a glükózból és galaktózból. Felszívódás közben a vékonybelek hámjában található laktáz enzim bontja azt szőlőcukorra és galaktózra. Amikor a laktáz veszít aktivitásából, akkor tej fogyasztása esetén a tejcukor a bélcsatornában marad. A vastagbél baktériumai valahogyan megpróbálják feldolgozni ezt a többletcukrot, melynek során többletgáz termelődik, így hasi görcsök alakulnak ki, míg maga a felbontatlan laktóz vizet köt meg, ennek következtében a széklet felhígul, és hasmenést eredményez. Ezek vezetnek a jellegzetes tünetek kialakulásához.

A laktózintolerancia tünetei

Gyomorgörcs, hasi fájdalom, gyakori vizes hasmenés, haspuffadás, szélgörcs; ritkább esetben hányás, hányinger is előfordulhat. Az is előfordulhat, hogy nem alakul ki hasmenés, mert az alsóbb bélszakaszokban besűrűsödik a béltartalom, s ilyenkor egyetlen tünet a köldök körül észlelhető görcsös hasi fájdalom.

tejcukor2.jpg ()

Mit kell tenni laktózintolerancia esetén?

Aki laktózintoleranciában szenved, annak korlátoznia kell a tejtermékek fogyasztását, de akár teljesen ki is kell iktatni az étrendből. Szerencsére ma már egyre több laktózmentes termék kapható, ami megkönnyíti az életet, és a táplálék-kiegészítők között is sok gyártó szentel figyelmet arra, hogy a laktózérzékenyek igényét is kielégítse.

Nem minden tejtermék okoz panaszokat. A savanyú tejkészítmények, joghurtok, különösen az élőflórás tejtermékek tejsavbacilusai a tejcukrot megfelelő hatékonysággal fermentálják, így nem okoznak tüneteket. Hasonlóan laktózmentesek a hosszú ideig érlelt “száraz” sajtok is.

Aki tejcukor-érzékeny, az kénytelen az élelmiszerek címkéit figyelmesen átnézni és kerülni azokat a termékeket, amelyek tartalmaznak laktózt (gyógyszerek is), tejet, tejport, tejsavót, stb.

Táplálék-kiegészítés laktózérzékenyeknek

Bizony ez nem lehetetlen, csak oda kell figyelni arra, hogy kerüld a laktóz tartalmú élelmiszereket és kiegészítőket. A táplálék-kiegészítők közül keresd a növényi származékokat, növényi fehérjéket, ezekkel biztosan nem lesz problémád. Tejsavó fehérjéből a tiszta izolátumokat válaszd, mert ezekben már nincs tejcukor. Diétában pedig különösen hasznos segítség. Tömegnövelés fázisában dobhatsz hozzá némi szénhidrátot, főleg edzés után!

Fontos, hogy a tejtermék fogyasztásának hiánya ne okozzon kalciumhiányt, ezért figyelj arra, hogy megfelelő kalciumbevitellel pótold a hiányzó mennyiséget!

Silye Gabriella, BioTechUSA sporttáplálkozási szakértő


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X