Főoldal > EGÉSZSÉG > Egy gyógyszer, amitől könnyen hízni kezdhetünk

Egy gyógyszer, amitől könnyen hízni kezdhetünk

betegségegészségfogyókúragyógyszerhízáskoleszterinstatinzsíros
0

Írta:

A magas koleszterinszint csökkentésére sokan szednek statinokat a kardiovaszkuláris betegségek megelőzése érdekében.

Egy új tanulmány szerint a gyógyszert szedők hajlamosabbak a magas zsírtartalmú étrendre való áttérésre – írja a CBS Pittsburgh.

A koleszterinszint csökkentésére számtalan típusú statin áll rendelkezésre, a gyógyszer szedése mellett azonban elengedhetetlen a megfelelő, egészséges étkezés, valamint a rendszeres mozgás. Hogyha a páciens rákap az egészségtelen, zsíros ételekre és abbahagyja a mozgást, mit sem ér a gyógyszer jótékony hatása.

Az új tanulmány keretében egy tíz éves egészségügyi felmérés adatait elemezték, amit az amerikai kormány megbízásából készítettek el. A vizsgálatba 28 ezer, 20 éves vagy annál idősebb felnőttet vontak be. Megállapították, hogy tíz év alatt jelentősen – 8-ról 17 százalékra – megnőtt a statinokat használok száma.

Arra is rámutattak, hogy a gyógyszer szedése hamis biztonsági illúziót kelt a páciensekben, így hajlamosabbak egészségtelenül étkezni és mozgásszegény életmódot élni.

A szerzők ezért azt javasolják a gyógyszert felíró orvosoknak, tájékoztassák a betegeket arról, hogy a gyógyszer szedése nem ad felmentést az egészséges életmód alól. A zsíros ételek fogyasztása ugyanis számtalan más problémát – elhízást, cukorbetegséget, szívbetegséget – okozhat.

Forrás: OrientPress Hírügynökség (OPH)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X