Főoldal > EGÉSZSÉG > Galagonya, a szív gyógyszere

Galagonya, a szív gyógyszere

betegségegészséggalagonyagyógynövénygyógyulásvitamin
0

Írta:

A népi gyógyászatban leggyakrabban alkalmazott szívgyógyszerek egyike a galagonya. A „szív gyógynövényének” is nevezik, mert bizonyítottan jó szíverősítő és szívnyugtató hatása van, de ha stresszes életet élsz, akkor is érdemes megismerkedned a növénnyel.

 

Az évszázadok óta ismert cserje többnyire kertekben, szántóföldek szélén nő, vadon vagy telepített formában. A tövises növény régebben a balszerencse szimbóluma is volt, ma már kedvelt dekorációs kellék is, na meg ettől jóval több. A galagonya magas B- és C-vitaminforrás. Jótékony hatással van a fáradt, túlterhelt, stresszben élő szívre.

Kockázatok és mellékhatások nélkül

A galagonya hatóanyagait a növény leveleiből, virágaiból, illetve piros bogyó terméséből vonják ki. Szerteágazó hatását a benne található nagy mennyiségű flavonoidoknak ezek közül is a proantocianidin complex oligomereknek (PCO) is köszönheti, ezek a vegyületek hatékony antioxidánsok.

galagonya2.jpg ()

Már a 19. századi kutatások során kiderült, hogy a növény úgy erősíti és szabályozza a szívműködést, hogy jóformán semmilyen mellékhatása nincs, ezért tartós kezelés is végezhető vele. A növény közvetlenül erősíti a szívizomsejteket, növeli a szívizom munkabírását, teljesítményét, tágítja az ereket, javítja a szívizom vérellátását és a szívösszehúzódások erősségét.

Láztól a potenciáig

A 40 év feletti, keveset mozgó, rendszertelenül táplálkozó, dohányzó, nagy igénybevételnek, erős stresszhatásoknak kitett menedzserek szívműködési zavarainak megelőzésére is kiváló megoldás a naponta fogyasztott galagonyatea. Teakeveréke értágító és vérnyomáscsökkentő hatású, fogyasztása javallt koszorúér-betegségek esetén, visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását, gyomorerősítő és étvágygerjesztő hatású is. Sőt, a fogyasztása enyhíti, akár meg is szünteti a potencia zavarokat. A galagonyát köszvényre, lázra, mellhártya-gyulladásra és álmatlanság ellen is használják. Különösen hatékony a gyomortáji lerakódások ellen, a bélfalakon lerakódott zsír, koleszterin lebontására.

Jó, ha tudod!

A szív nem játék. Ha komolyabb, és főleg még nem ismert szívprobléma áll fenn, akkor mindenképp fordulj szakemberhez, ne hagyatkozz az öngyógyításra és a gyógyteára! De tudd azt is, hogy ha már a galagonyát választottad, akkor fontos a tartós, mindennapi alkalmazás, mert hatóanyaga nem toxikus, s nem halmozódik fel a szervezetben.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X