Főoldal > EGÉSZSÉG > 3 jel, hogy nem fogyasztasz elég rostot

3 jel, hogy nem fogyasztasz elég rostot

egészségemésztésétkezésfogyásgasztrorostrostbeviteltáplálkozás
0

Írta:

Nem árulunk el nagy titkot, miszerint a rostban gazdag ételek elősegítik a fogyást. Ennek ellenére a legtöbben nem esznek eleget belőle.


Szakértők véleménye szerint a nőknek mintegy 25 gramm rostot kellene enniük egy nap, de mindösze 15 grammot fogyasztanak – ez pedig kevés!

Összegyűjtöttünk három fontos jelet, amiből te is el tudod dönteni, hogy elég rostot fogyasztasz-e.

1. Nem mész vécére legalább naponta egyszer

rost2.jpg ()Abban sokan egyetértenek, hogy a székrekedés az egyik jele annak, hogy nincs elég rost a szervezetedben. Pedig a székrekedés már a lehető legrosszabb forgatókönyv, a nem napi rendszerességgel történő vécére járás, és a rendszertelen székletürítés is jelezheti, hogy nem fogyasztasz elég rostot. – vélik a szakértők.

2. Magas a koleszterinszinted

A koleszterin és a bevitt rost mennyisége fordítottan arányosan ugyan, de szoros kapcsolatban áll egymással: minél több rostot fogyasztasz, a koleszterinszinted annál alacsonyabb lesz. A bevitt rosttal együtt a koleszterin könnyen távozik a szervezetedből, ha nem fogyasztasz belőle eleget, a koleszterin megreked a testedben és egyre magasabb értékeket fog mutatni.


3. Az étkezés befejezése után egy órával már éhes vagy

A rostban gazdag ételeket a szervezet lassabban emészti meg, és ezáltal tovább okoznak teltségérzetet – állítják a szakértők. Ezért ha túl hamar megéhezel a reggeli vagy az ebéd befejezése után, valószinűleg nem ettél elég rostot. Sok fehérjét eszel? Figyel rá, hogy mellé rostot is fogyassz: hiába eszel meg két tükörtojást reggelire, válassz mellé egy szelet teljes kiörlésű kenyeret is, így elegendő rostot viszel be a szervezetedbe.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X