Te szereted a retket? Érdemes minél gyakrabban enni, mert igen egészséges!
Vitamindús, magas a rost- és alacsony az energiatartalma, fogyókúrához is ajánlott és egész évben fogyaszthatod.
1. “Ezer éve” fogyasztjuk
A retket már az ókori Kínában és Japánban is nagyon kedvelték, gyógyszerként használták, és sok étel alapját képezte. Európai ismertsége Marco Polo nevéhez köthető, mivel ő hozta be Kínából. Európában Bajorföldön termesztenek belőle a legtöbbet, ahol már nemzeti hagyományra is szert tett az egyébként igénytelen zöldség, ami külsőre lehet hengeres, ovális vagy kerek, színe alapján lehet fehér, sárga, lila, fekete vagy vörös, de a jótékony hatásban mindegyik bővelkedik.
2. Jó vitaminforrás
Különleges fanyar ízének köszönhetően tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal. Nagy mennyiségű C-vitamin tartalma mellett sok benne az A-, B1-, B6-vitamin, valamint a kalcium, magnézium, réz, mangán, vas és a tiamin is. Sőt, nem csak maga a retek egészséges, hanem a levele is, ami vasban, karotinban és folsavban jelentős.
3. Betegségek ellen
A retek csípős ízét és gyógyhatásának jelentős részét a kén-tartalmú mustárolaj-glikozidok, a raphanol és raphanin nevű kén-tartalmú illóolajok biztosítják. Jótékony hatással van az érrendszerre, segíti a keringési problémákat, enyhén vizelethajtó hatása van, és a bélrendszer karbantartásában is fontos szerepet játszik. Ezen kívül a retek gyulladáscsökkentő hatással is bír, hasznos epekő ellen, és a bőrproblémákra is jól alkalmazható.
4. Segít a fogyókúrában
Pont azért, mert hasznos a bélrendszernek, karbantartja az emésztést és májtisztító hatása van, tökéletesen beillik a diétás étrendbe. Legjobb a salátákhoz keverni, de tojással és halakkal is jól harmonizál az íze. Sőt, a reteklé fogyasztását se mellőzd. A retek nedvét frissen kell elkészíteni, majd néhány órán át hűvös helyen tárolni, ez alatt jórészt elveszíti maró ízét. Fogyaszd kúraszerűen, és pár hét után már látni és érezni fogod a hatását a testeden.
5. Tisztítja a légutakat
Ha megfázás következtében eldugul az orrod, az az a fajta szükséges rossz, amit szívesen mellőznél. A retek fogyasztása ebben is segít: tisztítja a légutakat, segíti a könnyebb légzést, plusz a vitaminjainak köszönhetően a gyógyulás is felgyorsulhat.
6. Felpörget
A retek bármelyik változata jótékonyan hat az agy működésére is. Frissebben gondolkozol tőle, jobb lesz a reakcióidőt, és még éhesnek sem fogod érezni magad. A nap bármely szakában fogyaszthatod.
Fotó: Profimedia – Red Dot