Főoldal > EGÉSZSÉG > A 4 legrosszabb természetes összetevő

A 4 legrosszabb természetes összetevő

adalékanyagbetegségegészséghatóanyagösszetevőtermészetes
0

Írta:

Lehet, hogy természetesek ezek az alapanyagok, de hogy nem egészségesek, az biztos!

Ha szömörcét raknak a kedvenc salátakeverékedbe, attól még meg lehet venni? Valószínűleg jobb, ha a boltban hagyod! Pedig a szömörce teljesen természetes, nem igaz? Ez így is van, de garantáltan te sem fogsz örülni annak, ha tele leszel kiütésekkel, sőt, utána ki sem akarsz majd lépni az utcára.

Az élelmiszeripar régóta azt a bevált taktikát alkalmazza, hogy becsempészi a természetes összetevőket a feldolgozott élelmiszerekbe, hogy azt higgyük, egészséges ételt fogyasztunk. A pálmafából vagy a gyümölcsökből kinyert összetevők valóban egészségesnek tűnnek, de hidd el, sokkal több kárt okoznak, mint amennyi a hasznuk. Jobb, ha kerülöd azokat a termékeket, amelyekben az alábbi 4 összetevő is szerepel.

Karamell színezék

A címke mögött: a karamelles édességek a karamellizált cukorból nyerik a színüket, amely hő hatására megbarnul. Többek között ezt a karamellt találod a kedvenc üdítődben, a kólában is. A cukrot ammónium vegyülettel hevítik, a folyamat során pedig rákkeltő anyag, úgynevezett 4-MI jön létre, amely különböző koncentrációban jelenik meg az egyes karamellel színezett ételekben. A legnépszerűbb üdítőgyártó cég alacsony koncentrációjú MI jelenlétet vizsgált a termékeiben, de vannak olyan italok is, amelyekben a szint eléri a veszélyességi küszöböt.

Wellness Café-tipp: gondold át, hogy tényleg szüksége van-e a szervezetednek üdítőkre. A rákkeltő anyag csak egyike a számos, szervezetet romboló hatásának, a veseproblémáktól egészen a kóros elhízásig. Ha unod a natúr ásványvizet, turbózd fel inkább pár csepp friss citrussal!

termeszetes2.jpg ()

Pálmaolaj

A címke mögött: a pálmaolaj népszerű helyettesítője lett a részben hidrogénezett növényi olajoknak, miután az FDA megvonta tőlük a biztonságos minősítést. Leváltásuk azonban nem sokat tett a népesség egészségéért. Számos tanulmányban olvashatjuk, hogy a pálmaolaj ugyanolyan káros a szívnek, mint a részben hidrogénezett növényi olajokban rejlő transzzsírok. A legfrissebb kutatások bebizonyították, hogy a pálmaolaj növeli a rossz LDL koleszterin szintjét, akárcsak a hidrogénezett szójaolaj.

Wellness Café-tipp: a pálmaolaj leggyakrabban a kekszekben és a bioboltokban kapható pékárukban található, így tüzetesen nézd át az egészségesnek vélt termékek összetevőit is. A napraforgóolaj sokkal egészségesebb, és nincsen káros hozadéka, szemben a genetikailag módosított növényi olajokkal, mint a kukorica-, a repce- vagy a szójaolaj.

Gyümölcslé koncentrátum

A címke mögött: biztos te is találkoztál már a gyümölcslé koncentrátum kifejezéssel a kedvenc lekvárod vagy épp a 100%-os gyümölcsleved csomagolásán, és abban a tudatban voltál, hogy sokkal egészségesebb, mint a cukor, igaz? Az alma-, a körte- és a grapefruit koncentrátum a leggyakrabban használt édesítő a termékekben. A kutatások szerint ezek egyértelműen üres kalóriák. Zsírhelyettesítőként alkalmazzák, növelik a termékek térfogatát és magas a fruktóz tartalmúk, amelyet a kutatások összefüggésbe hoztak a szívbetegségekkel és a memória romlásával.

Wellness Café-tipp: a gyümölcs természetes édesség, de kizárólag feldolgozatlanul edd őket. Csak a teljes gyümölcs tartalmazza a rostot, a különböző vitaminokat és ásványi anyagokat. Feldolgozott élelmiszerek vásárlásakor keresd azokat, amelyhez tápanyagtartalommal is rendelkező édesítőt használnak, mint amilyen a méz is.

Magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup

A címke mögött: a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup szinte minden termékben előforduló édesítő, a kenyértől egészen a salátaöntetig. Bár természetes összetevőként tartják számon, valójában csak üres kalória, és összefüggésbe hozható a szívbetegségekkel, illetve az agyi károsodással is. Magas ipari feldolgozottsága miatt az FDA már 2008-ban megtévesztőnek ítélte a természetes megjelölését. A kukorica feldolgozó szövetség reakciójára azonban két hónappal később visszavonták a döntésüket.

Wellness Café-tipp: mindig olvasd el a címkéket, hiszen az egészségesnek hitt élelmiszerek is tömve vannak magas fruktóz tartalmú kukoricasziruppal. Keresd az igazán wellness módon édesített termékeket, nyírfacukor vagy sztívia felhasználásával.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X