Főoldal > EGÉSZSÉG > Egészséges ételek, amitől jobban alszol

Egészséges ételek, amitől jobban alszol

alvásbabbanánborsóchia magelalvásélelmiszergabonahüvelyesekmandulapihenés
0

Írta:

Hogy még az alvás is összefügg azzal, hogy mit eszel? Hát hogyne! Van pár olyan élelmiszer, amely kifejezetten segíti a gyorsabb elalvást és a nyugodtabb álmod.

A nehéz ételeket már mindenki kerüli az este folyamán, de bizonyos táplálékok éppen hogy kellemes alvásra hangolhatják a szervezeted. Ezek főleg olyan élelmiszerek, melyek triptofánt tartalmaznak, és olyan ásványi anyagokat – pl. kalcium és magnézium – melyeknek nyugtató tulajdonságai vannak.

Banán

A banán értékes növényi pigmenttel látja el a szervezeted, ami nyugtató hatású. Tartalmazza a triptofán aminosavat, ami elősegíti a harmonikus elalvást, a benne lévő tirozin aminosav pedig a mély alvást biztosítja. A triptofán segítségével a szervezeted egy melatonin nevű hormont termel, ami szintén a nyugodtságot biztosítja.

Magok: chia, mandula, dió

Mivel a triptofán esszenciális aminosav, vagyis a szervezet nem tudja előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni. De nem csak a banánnak lehet, mert megtalálható a magokban is. Ráadásul számos más jótékony hatásuk is van, az ízük is finom, és egy fél marék magtól még az éhség is csillapodik.

Almonds in bowl with milk jar on the table, Image: 260071821, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Teljes kiőrlésű gabonapehely

Nem csak reggelire lehet finom és hasznos a gabonapehely tejjel, hanem vacsorára is. A teljes kiőrlésű gabonapehely nyugtató szénhidrátokat és magnéziumot tartalmaz, a tejet pedig hasonlóképpen. Jobb ilyenkor alacsony cukortartalmú gabonapelyhet választani, a vércukorszint hirtelen megemelkedése ugyanis felpörgethet, és pont nem az elalvást fogja segíteni.

Hüvelyesek

Ha szereted a babot, a borsót, a szóját, akkor ezentúl még bátrabban fogyaszthatod, akár lefekvés előtt is. Mindegyikük nagy adag magnéziumot tartalmaz, mely hozzájárul az egészséges alváshoz, relaxációhoz. Nem kell félned a puffadástól sem, egy egészséges szervezetnél nem jelentkeznek ezek a tünetek.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X