Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért aludj minél többet!

Ezért aludj minél többet!

alvásalváshiánybetegségegészségfáradtmemória
0

Írta:

Minél többet alszol, annál jobb, hiszen az az alváshiány hatásal van a testre és az elmére is: megmutatjuk, mi történik, ha nem alszol eleget!

 

Gyengíti a memóriát

Egy tanulmány szerint a összpontosítás képessége és a memória hatékonysága 15%-kal csökken, ha folyamatosan kialvatlan vagy. Az alvás segíti az agyat, hogy az információkat elraktározza, így ha megvonod tőle a regenerációs idejét, a fontos információkat nem tudja megfelelően tárolni.

Növeli a derékbőséget

A súlyod megőrzéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű alvás. Néhány kutatás azt állítja, hogy a rendszeres kialvatlanság befolyásolja az agyagcserét és növeli az elhízás és a II-es típusú cukorbetegség kockázatát. Tény, hogy azok, akik egy tanulmány során csupán 5-6 órát aludtak naponta, 69%-kal nagyobb eséllyel híztak el, mint azoknak, akik rendszeresen 7-8 órát aludtak.

alvas2.jpg ()

Betegebbé tesz

Egy kutatás során megfigyelték, hogy a beadott védőoltás 50%-kal gyengébben működött azoknál az embereknél, akik rendszeres kialvatlanság mellett kapták meg a vakcinát. Ha az influenza elleni védőoltás napján korán kelsz fel, nem lesz olyan hatékony az ellenanyag. Egy másik kutatásban a C-reaktív protein (CRP), a gyulladást és szívbetegség kockázatát jelző fehérje szintjét vizsgálták és azt a következtetést vonták le a kutatók, hogy ezt is befolyásolja a kialvatlanság.

A rákos megbetegedések kockázata is emelkedik

Alvás közben a szervezet melatonin hormont termel, ez segít az alvási ciklust szabályozni. A megszakított alvás és az ezzel megszakított melatonin szintézis problémát jelenthet. Egy tanulmány kimutatta, hogy ugyan nem egyedül a melatonin méregteleníti a káros, rákkeltő szabad gyököket, de az antioxidánsok mellett elengedhetetlen szerephez jut. Például a maltonin fokozza a C-vitamin, egy antioxidáns hatékonyságát.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X