Főoldal > EGÉSZSÉG > Méregteleníts jamgyökérrel!

Méregteleníts jamgyökérrel!

egészségfogyásimmunrendszerjamjamgyökérméregtelenítés
0

Írta:

A Dél-Amerika őserdeiben őshonos, évelő jamgyökér sárga, fehér és bíbor változatban létezik. Íze és elkészítési módjai hasonlít a burgonyához, hatásaiban azonban különbözik. Számos betegség ellen alkalmazható, de szervezetjavító tulajdonságai is vannak.

A yam magyarul jamgyökérként indult el hódító útjára. Kivonatát Kínában több mint kétezer éve használják, és több száz faja ismert. A jamgyökér keményítős zöldségnövény, éppen ezért a világ nagyon sok országában a burgonyát helyettesíti az étkezésben, de van, ahol lisztet készítenek belőle: ekkor kenyerek és sütemények alapanyagául szolgál.

Hasznos „alkatrészek”

Olyan a szervezet számára, mint egy jó csavar az autóban: kell a tökéletes működéshez. A gyökerek és a gumók tartalmazzák a szteroidszaponin, fitoszterol hatóanyagokat, alkaloidákat, cserzőanyagokat és keményítőt. De gazdag béta-karotinban is. Képes harmonizálni a hormonszintet. Görcsoldó, gyulladáscsökkentő, vizelethajtó, epehajtó hatású, és reumatikus fájdalmak enyhítésére is szolgál. Növeli az immunsejtek mennyiségét, ezáltal erősíti az immunrendszert. Véd a csontritkulás ellen, és a nőknek különösen hasznos a menstruációs, valamint változó kori panaszok ellen. Annak már mindkét fél örülhet, hogy növeli a szexuális teljesítőképességet, és a férfiak esetében hatásos impotencia ellen is.

jam2.jpg ()

Késlelteti az öregedést

Fogyasztása során a ráncok kisimulását eredményezi, de ezt arcpakolás formájában is meg lehet ejteni. Az öregedéssel összefüggő betegségek kialakulási esélyét is csökkenti, akár az örök fiatalság forrásának is nevezhetnék, ez nem túlzás. Hatásos a reumatikus fájdalmak ellen, csökkenti az időskori pigmentfoltokat és az ideális testsúly elérésben is szerepe lehet.

Kiváló méregtelenítő

Ennek a rostokban igen gazdag gyökérzöldségnek a magas ballasztanyag-tartalma hozzájárul a könnyebb emésztéshez, ezáltal a szervezet salaktalanításához. Teljesen mindegy, hogy melyik színű változatát vásárolod meg, a hatóanyagai ugyanazok, és mindegyik típusról elmondható, hogy kiváló salaktalanító. Ezt elsődlegesen a jamgyökérben található B-vitaminoknak köszönheti, mely segíti az anyagcsere-működést, továbbá fokozza az energiaszintet, csökkenti a depresszió tüneteit és a stressz hatásait. Sütheted, főzheted, de önmagában a leghatásosabb. Érdemes pürésíteni, vagy egy kis vízzel smoothie-t is készíthetsz belőle, és napi egy pohártól már érezhető lesz a hatása, a szervezeted tisztulása.

Fotó: Profimedia – Red Dot

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X